Sestavine:
- 220 g moke
- 40 g kakava
- 100 g sladkorja
- 1 g soli
- 90 ml rastlinskega olja
- 300 ml vode
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 1 čajna žlička jabolčnega kisa in 1 čajna žlička sode bikarbone (namesto jajc)
Je danes na vašem jedilniku torta, pa bi jo radi pripravili brez jajc? Predstavljamo vam nekaj zanimivih nadomestkov zanje, ki jih boste zagotovo našli v svoji kuhinji!
Jajca iz svoje prehrane iz takšnih ali drugačnih razlogov izključuje vedno več ljudi. Ne le vegani, ki se izogibajo živilom živalskega izvora, ampak tudi ljudje z različnimi alergijami ali intolerancami in ljudje, ki se morajo jajcem izogibati iz drugih zdravstvenih razlogov. Morda se na prvi pogled predvsem tistim, ki jih radi jedo, to zdi nepredstavljivo, a na srečo obstaja veliko različnih receptov za jedi, ki so prav tako odličnega okusa tudi brez njih. Mednje spadajo tudi slaščice, kot so torte, piškoti, palačinke in podobno, kjer se lahko namesto jajc poslužimo tudi kakšne druge alternative.
Jajca se pri peki tort uporabljajo, da povežejo med sabo sestavine, pripomorejo tudi k bolj lahkotnemu in puhastemu biskvitu. Torta brez jajc je lahko precej zbita in na koncu postane bolj podobna piškotom, kot torti sami, zato je to tudi eden izmed pomislekov nekaterih pri izločanju jajc iz ustvarjanja v kuhinji. Kot rečeno, obstaja kar nekaj zanimivih alternativ, ki jih lahko uporabimo namesto njih:
Zelo zanimiva in za mnoge nepričakovana kombinacija, ki ima izjemen učinek. Ko kis in soda bikarbona reagirata skupaj, biskvit postane bolj lahek in lepo naraste. 1 jajce nadomestita žlica kisa in dve žlici sode bikarbone, ki jima po potrebi lahko dodate še kakšno žlico tople vode.
1 jajce lahko nadomestite z dvema žlicama tople vode, ene žlice rastlinskega olja in dveh žlic pecilnega praška. Tako kot kombinacija kisa in sode bikarbone je ta kombinacija še posebej dobrodošla pri pripravi sladic, ki vzhajajo.
Kdo bi si misli, da lahko ta preprosta sladica iz dušenih, pretlačenih jabolk služi tudi kot nadomestek jajcem! Že samo ena čajna žlička jabolčne čežane zadostuje količini 1 ali 2 jajc. Med seboj lepo poveže vse sestavine, mnogi jo zaradi sladkega okusa uporabljajo tudi kot nadomestek sladkorja. Še posebej pri srcu je veganom, saj jo ti uporabljajo tudi kot alternativo maslu.
Še ena sadna alternativa jajcem, ki je lahko tudi dober nadomestek sladkorja. Ena čajna žlička pretlačene banane zadostuje 1 jajcu.
Tudi mleta lanena semena, namočena v vodo, lahko služijo kot močno in hranljivo vezivo za sestavine v torti. Najbolje je, če uporabite razmerje ene žlice lanenih semen in treh žlic vode, ki zadostuje 1 jajcu.
Tako kot lanena semena tudi chia semena namočite v vodi, vendar imejte v mislih, da so lahko zaradi svoje strukture vidna v biskvitu. Namesto 1 jajca uporabite eno žlico chia semen in tri žlice vode.
Ta alternativa je zelo dobrodošla, saj imamo rastlinsko olje skoraj vedno v kuhinji. ¼ skodelice rastlinskega olja zadostuje 1 jajcu, a previdno pri receptih, ki vključujejo večjo količino jajc, saj lahko zaradi velike količine olja torta postane zelo mastna.
Če ste pozorno prebrali ta članek, lahko vidite, da ni torta brez jajc nič manj okusna od torte, kjer recept zapoveduje uporabo jajc. Pri izbiri nadomestka bodite le pozorni na to, da bo njegov okus lepo sovpadal z receptom. Mi smo uporabili kis in sodo bikarbono, okus torte lahko še posebej popestrijo jabolčna čežana ali banane. Pa dober tek!