V osnovi ni čokoladna torta nič posebnega. Je torta, ki ji je dodana stopljena čokolada ali kakav v prahu. To da torti edinstven temen izgled ter okus po čokoladi, ki ga imajo radi tako otroci kot odrasli.
Prve čokoladne torte in pecivo
Sam razvoj čokoladnih tort se je začel vzporedno z razvojem čokoladnic. Ko so izdelovalci čokolad eksperimentirali ter odkrivali različne postopke za izdelavo in predelavo čokolade, so svoje produkte dodajali drugim jedem, ki so jih takrat poznali. Seveda pecivo ni izostalo in kar hitro so se pojavili piškoti, obliti s čokolado ter prve čokoladne torte. Prve čokoladne torte so imele samo čokoladen preliv oziroma oblogo, s časom pa so izdelovalci ugotovili, da je torta veliko bolj dobra, če tudi njeno notranjost napolnijo s čokolado.
Največji razcvet pa so čokoladne torte doživele v obdobju po 2. svetovni vojni, saj je takrat zaradi množične proizvodnje in večje dostopnosti čokolade le-ta postala dostopna praktično vsem. Tako je eksperimentiranje s čokolado postalo mogoče tudi za manj premožne ljudi in hitro so začele nastajati takšne in drugačne čokoladne umetnine.
Različni izdelovalci čokoladnih tort po svetu so tako začeli med sabo tekmovati v tem, kdo bo naredil večjo, okusnejšo in lepše okrašeno čokoladno torto. Prav tako se je začela proizvodnja kompletov sestavin, ki so omogočali izdelavo čokoladne torte in peciva kar doma. To je razveselilo tako gospodinje kot tudi njihove otroke in čokoladne torte ter druge slaščice s čokolado so si dokončno utrle pot v skoraj vsako gospodinjstvo na svetu.
Čokoladna torta, pecivo ter kalorije – naša najhujša nočna mora
Res je, da so čokoladne torte lahko kalorijska bomba. To, koliko kalorij vsebujejo, je odvisno od same izdelave ter sestavin. A velja se držati pravila, da je potrebno uživanje čokoladnih tort omejiti in po njih posegati le ob večjih priložnostih. Slaščice, ki so narejene iz čokolade, ponavadi vsebujejo manj kalorij, kot pa sama čokoladna torta. Seveda tudi to včasih ne drži, saj je število kalorij ponovno odvisno od same izdelave ter sestavin. Zato velja, da lahko po čokoladnih slaščicah posežemo malce pogosteje kot pa po čokoladni torti. A pomembno je, da takrat, ko se z njimi posladkamo, ne pretiravamo.
Čokoladne slaščice in diabetiki
Čokoladne torte in slaščice so danes prisotne na vseh praznovanjih, pa naj bo to hčerkin rojstni dan ali praznovanje očetovega Abrahama. Čokolada je pač slaščica, ki jo imajo vsi radi in s katero na praznovanju enostavno ne morete zgrešiti. Verjeli ali ne, čokoladno torto lahko uživajo celo diabetiki. Seveda mora biti pravilno pripravljena ter ne sme vsebovati sladkorjev. To pa je danes že mogoče, saj v trgovinah hitro najdete vse potrebne sestavine, ki nadomestijo sladkorje v torti. Pred tem pa se je o izdelavi torte smiselno posvetovati z zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano, ki bosta preverila, če so izbrane sestavine resnično ustrezne.
Nekateri pravijo, da čokoladna torta ni nič drugega kot samo bomba kalorij. Na nek način to drži. A vsi ljubitelji čokolade vemo, da je čokoladna torta, sploh, če je naše lastno delo, več kot samo bomba kalorij. Je mešanica božanskega okusa in odličnega izgleda, tej mešanici pa je dodan naš trud. Ravno ta trud pa naredi vse skupaj še bolj okusno. Če ste eden izmed pravih čokoholikov, potem zagotovo prisegate na čokoladno torto!