Sestavine:
- 100 g mlečne, temne ali bele čokolade v kapljicah
- 0,4 dl olja
- aromo ali nekaj kapljic ruma
- Suho sadje ali na koščke narezano sveže sadje, marcipan, oreščke.
Te med nakupovanjem vedno znova premami pogled na čudovite bonboniere, v katerih se skrivajo čokoladice različnih okusov? Si že kdaj pomislil, da bi praline pripravil doma? Nikar se ne ustraši, z malo truda jih lahko pripraviš tudi, če nisi najbolj vešč v kuhinji.
Praline oziroma pralineji imajo tako bogato zgodovino, kot je bogat njihov okus. Prve praline naj bi v zgodnjem 17. stoletju izdelal kuharski mojster znanega francoskega diplomata. Kljub temu, da so takrat že poznali čokolado, so bile prve praline izdelane iz celih mandljev, oblitih s karameliziranim sladkorjem. Iz Francije izhaja tudi njihovo ime, saj beseda praliné pomeni s čokolado zmešan sladkorni prah za oblivanje.
Danes so praline običajno izdelane iz treh osnovnih sestavin – oreščkov, sladkorja in smetane.
Vsako leto 24. junija slaščičarji in sladokusci po vsem svetu praznujejo dan, ko se lahko sladkajo brez slabe vesti in uživajo v pralinah na sto in en način. Še posebej v New Orleansu se na ta dan okoli malih in večjih trgovinic s pralinami zbere ogromno število ljudi. Če se v tem času nahajate kje v bližini, nikar ne pozabite zaviti v katero izmed njih in se prepustiti harmoniji sladkih okusov.