Sestavine:
- BAM mešanica za pripravo sladoleda
- 500 ml smetane za stepanje
- 3 čž BAM vanilijeve paste
- BAM preliv slana karamela
- Esspreso
Affogato je italijanski desert, ki združuje dve preprosti sestavini: sveže pripravljen espresso in vanilijev sladoled.
Beseda "affogato" v italijanščini dobesedno pomeni "utopljen" ali "potopljen". V tem kontekstu se nanaša na sladoled, ki je potopljen v vroč espresso, kar ustvarja harmonično kombinacijo okusov in temperatur.
Ta preprost, a izjemno okusen desert je priljubljen po vsem svetu zaradi svoje edinstvene kombinacije kreme sladoleda in močne arome kave. Mi pa ga bomo pripravili z manjšo spremembo, affogatu bomo dodali še BAM preliv slana karamela.
Priprava vanilijevega sladoleda je preprosta z uporabo BAM mešanice za sladoled, ki ji dodamo BAM vaniljevo pasto. Za pripravo ne potrebujemo posebnega aparata ali kuharskih veščin, a rezultat je vedno osupljiv.
V večji posodi stepemo smetano skoraj do čvrstega, dokler se na površini ne začnejo tvoriti mehki vršički.
Med stepanjem postopoma dodajamo mešanico za sladoled. Z električnim mešalnikom nadaljujemo, dokler ne dobimo gladke in homogene zmesi.
Dodamo BAM vanilijevo pasto. Vanilijeva pasta bo sladoledu dodala bogato in sladko vanilijevo aromo.
Pripravljen vanilijev sladoled postavimo v zamrzovalnik za vsaj 40 minut.
Ko je sladoled pripravljen, ga vzamemo iz zamrzovalnika in v vsako skodelico za serviranje položimo eno kepico vanilijevega sladoleda.
Čez sladoled prelijemo še BAM preliv slana karamela.
Pripravimo eno merico espressa na osebo. Takoj ga prelijemo čez kepico sladoleda ter karamelo. Espresso se bo hitro ohladil in ustvaril prijeten kontrast med vročim napitkom, karamelo in hladnim sladoledom. Postrežemo takoj.