Sestavine:
- 1 zavitek listnatega testa
- 4 velika jabolka sorte Granny Smith
- 200 g sladkorja
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 40 g rozin (po želji)
- 225 g skute
- 1 razžvrkljano jajce
- 2 žlici drobtin
- 1 čajna žlička BAM vanilijeve paste
Jabolčni zavitek s skuto je okusna in tradicionalna nemška sladica, ki je primerna za vsako priložnost. Zavitek je narejen iz listnatega testa, katerega napolnimo s sladko in slano kombinacijo jabolk, cimeta, sladkorja in skute. Ta kombinacija okusov ustvari edinstveno in okusno sladico, ki bo navdušila brbončice vsakega sladkosneda.
Ključ do priprave odličnega jabolčnega zavitka s skuto je zagotovo izbira visokokakovostnih sestavin. Nato nadaljujemo na pripravo testa. Testo pripravimo iz moke, jajc in mleka. Uporaba teh sestavin bo zagotovila, da bo testo rahlo, kar pa je bistvenega pomena za celotno teksturo in okus jabolčnega zavitka. Če testo pripravljamo sami in ne uporabimo trgovinske različice, moramo poskrbeti, da pri sobni temperaturi počiva nekaj ur. S tem poskrbimo, da se gluten v testu dobro razvije in tako bo testo tudi bolj voljno in ubogljivo.
Jabolka, s katerimi bomo pripravili nadev, morajo biti sveža in hrustljava, skuta pa gladka in kremasta.
Za še boljši okus bomo uporabili tudi BAM vanilijevo pasto. Pasta bo zagotovila, da se bodo sestavine zares dobro povezale in tako še dodatno obogatila okus jabolčnega zavitka s skuto. Za dodatno obogatitev okusa pa lhako uporabimo še začimbno mešanico Štrudelj in pita. Mešanico začimb Štrudelj & pita potresemo po testu preden ga zavijemo.
Če sicer obožujete jabolčni zavitek, a vam ni všeč okus skute, smo pripravili tudi recept za klasični jabolčni zavitek. Recept čaka tukaj. Lahko pa ga pripravite tudi iz listnatega testa, recept čaka tukaj.
Pečico segrejemo na 200°C. Pekač, v katerem bomo pripravili jabolčni zavitek, obložimo s papirjem za peko.
V veliki skledi zmešamo jabolka, sladkor, BAM vanilijevo pasto, imet in rozine (če jih uporabimo). Mešamo, dokler niso jabolka enakomerno obložena z ostalimi sestavinami. Ker smo uporabili trgovinsko različico testa, le-tega raztegnemo in pripravimo na jabolčni nadev.
Po testu enakomerno razporedimo skuto, ob robovih pa pustimo za 1 centimeter širok rob. Na skuto naložimo jabolčno mešanico, pri čemer spet pustimo za 1 cm širok rob ob robovih. Če se odločimo za dodajanje začimbne mešanice za štrudelj in pito, jo na mešanico potresemo preden zvijemo testo. Pri dodajanju smo previdni, sam ima mešanica zares bogat okus. Testo nato previdno zvijemo z ene od daljših stranic, da dobimo obliko polena.
Štrudelj položimo na pripravljen pekač "s šivom" navzdol. Zgornji del premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo z drobtinami. Pečemo med 35 do 40 minut ali dokler se štrudelj ne zapeče do zlato-rjave barve.
Pred rezanjem in serviranjem pustimo, da se jabolčni zavitek ohlaja vsaj 10 minut. Po želji postrežemo s stepeno smetano ali vanilijevim sladoledom.