Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Klasični recept za jabolčni zavitek

  • Čas priprave: 1 ura 30 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 12
ce ste si zazeleli dobrega in klasicnega jabolcnega zavitka ste definitivno na pravem mestu klasicni recept za jabolcni zavitek postreze z bogatim nadevom z jabolki rozinami (lahko jih izpustimo ce nam niso najljubse) in seveda vonjem po cimetu in rja

Če ste si zaželeli dobrega in klasičnega jabolčnega zavitka, ste definitivno na pravem mestu. Klasični recept za jabolčni zavitek postreže z bogatim nadevom z jabolki, rozinami (lahko jih izpustimo, če nam niso najljubše) in seveda vonjem po cimetu in rjavem sladkorju.


Za pripravo jabolčnega zavitka ali po domače povedano "jabolčnega štrudlja", lahko uporabimo kupljeno testo, le-tega pa lahko pripravimo tudi doma. Med sestavinami in navodili za pripravo čaka tudi postopek priprave vlečenega testa, a kot rečeno, dober jabolčni zavitek zagotavlja tudi kupljena različica testa.


BAM nasvet: Da okus jabolčnega zavitka še dodatno popestrimo pa si lahko pomagamo tudi z BAM začimbno mešanico za štrudelj in pite. Mešanico začimb Štrudelj & pita potresemo po testu preden ga zavijemo. Če želimo, da bo naša slaščica še bolj sočna, jo med peko nekajkrat premažemo s premazom, ki ga naredimo iz malo masla, sladkorja ter odvečnega soka jabolk. Že med samo peko po hiši diši po jabolkih in aromatični mešanici, sestavljeni iz cimeta, ingverja, kardamoma, vanilje, pimenta in sladkorja.


Ljubiteljem jabolk in drugih jesenskih okusov lahko ponudimo tudi:

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Klasični recept za jabolčni zavitek

  • Čas priprave: 1 ura 30 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 12

Sestavine:

  • 80 ml mlačne vode
  • 15 g olja
  • 2,5 ml jabolčnega kisa ali limoninega soka
  • ščep soli
  • 145 g večnamenske moke
  • 30 g neslanega masla
  • 70 g krušnih drobtin
  • 900 g jabolk
  • sok ene polovice limone
  • 65 g jabolk
  • 1/2 čajne žličke mletega cimeta
  • 25 g mletih orehov
  • 50 g rozin
  • 3 žlice ruma sobne temperature (neobvezno)

Navodila za uporabo:

1. Korak

V veliki skledi zmešamo vodo, olje, limonin sok ali kis in sol. Kisline, kot sta limonin sok ali kis, pomagajo sprostiti gluten in poskrbijo za bolj elastično testo. Z žlico vmešamo približno polovico moke, dokler se ta ne poveže z ostalimi sestavinami. Testo za palačinke mešamo približno 1 minuto (pomaga pri razvoju glutena), nato dodamo še preostalo moko. Od celotne količine moke vzamemo eno žlico moke in jo prihranimo, potrebovali jo bomo pri gnetenju.

2. Korak

Testo na pomokani površini gnetemo približno 10 minut. Testo mora biti vlažno, a ne lepljivo. Če je preveč lepljivo, dodamo še malo moke. S testom nekajkrat udarimo po pultu, da pospešimo razvoj glutena (ali pa tako sprostimo svoj stres ;)). Testo oblikujemo v gladko kroglo. V manjšo posodo dodamo 1/2 žličke olja, ga s prsti porazdelimo po testu. Skledo pokrijemo s pokrovom ali plastično folijo in pustimo stati 1 uro na sobni temperaturi.

3. Korak

Testo nato razvaljamo z valjarjem na rahlo pomokanem pultu. Med valjanjem vsake toliko pomokamo pult in testo. Ko ima testo premer približno 38 cm, ga dvignemo in ga s hrbtno stranjo dlani, zlasti s členki, raztegnemo in obračamo (najprej odstranimo ves oster nakit) – podobno kot testo za pico. Ko testo postane večje in tanjše in zato težko za rokovanje, ga odložimo na rahlo pomokan prt, poravnamo gube tako na prtu kot na testu. Z rokami nadaljujemo z raztegovanjem testa po prtu.

4. Korak

Testo na tanko raztegnemo od znotraj navzven, tako da se premikate po listu testa. Raztegujemo ga toliko časa, da izgleda prosojno. Testo je zdaj pripravljeno na bogat jabolčni nadev.

1. Korak

V posodi na zmernem ognju razstopimo maslo, nato dodamo drobtine. Med nenehnim mešanjem jih pražimo toliko časa, da zlato porjavijo. Odstavimo z ognja, prestavimo v skledo in ohladimo.

2. Korak

Rozine deset minut namakamo v rumu ali mlačni vodi. Zmešamo sladkor in cimet. Jabolka olupimo, razpolovimo in odstranimo sredico. Jabolka lahko nato narežemo na krhlje ali pa jih naribamo. Med rezanjem ali ribanjem jabolka pokapljamo z limoninim sokom, da ne porjavijo.

3. Korak

Polovico testa namažemo s približno polovico stopljenega masla. Zmes iz drobtin enakomerno razporedimo po drugi polovici testa. Eno stran zdaj namažemo z maslom, drugo stran potresemo z drobtinami. Jabolka razporedimo po drobtinah. Enakomerno potresemo z rozinami (vendar ne preostalim rumom ali vodo) in orehi. Vse skupaj potresemo s cimetovim sladkorjem.

4. Korak

Zavihamo stranske konce testa. S pomočjo prta zvijemo testo. Štrudelj prestavimo na pekač in ga namažemo s preostalim stopljenim maslom.

5. Korak

Štrudelj pečemo v predhodno ogreti pečici 30-40 minut pri 200°C. Ko se skorja zlato obarva, je jabolčni zavitek pripravljen. Vzamemo iz pečice, pustimo, da se nekoliko ohladi, narežemo na kose in posujemo s sladkorjem v prahu. Skorja bo vroča hrustljava, a se bo zmehčala, ko se štrudelj ohladi. Postrežemo s stepeno smetano ali kepico vanilijevega sladoleda. Rezine jabolčnega zavitka lahko prelijemo tudi z BAM prelivi ali vanilijevo pasto.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-2,37 €
Skupaj:
21,33 €
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Želim prejeti čoko e-revijo!

Želim prejeti čoko e-revijo!

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno čoko E-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno