Sestavine:
- 300 g lešnikov
- 250 g maslenih piškotov
- 150 g sladkorja
- 300 g masla
- 2 dl vode
- 6 jedilnih žlic čokoladno-lešnikovega namaza by Mojačokolada.si
- 200 g čokolade
- 5 jedilnih žlic olja
- 80 g masla
- 3 jedilne žlice vode
Le kdo ne pozna Bajadere, sladice, ki nas vedno znova nostalgično povrne v otroške dni? Še vedno je ena izmed najbolj priljubljeni sladic po vseh državah bivše Jugoslavije; nekateri pravijo, da obstaja toliko receptov zanjo, kolikor je različnih kuharjev.
Bajadera so znane Kraševe praline čudovitega čokoladnega okusa s pridihom po lešnikih. Sprva jih je znano čokoladno podjetje prodajalo v lično oblikovanih škatlicah bonboniere skupaj z njegovimi drugimi sladkimi izdelki, ker pa so hitro osvojile srca ljubiteljev čokolade, jih je leta 1954 začelo prodajati kot samostojen izdelek. Slastna nougatova krema iz lešnikov, mandljev in čokolade, oblikovana v praline, ovite z zlato folijo, privlači ne le sladkosnedce iz držav bivše Jugoslavije, ampak je priljubljena tudi drugje po svetu. Elegantna zlata bonboniera je tako primerna tako za domače sladkanje v družbi najbližjih kot tudi kot darilo.
V nasprotju z vsebino embalaže pa so izgled slednje oblikovali šele leta 1989 – od takrat je seveda zaščitni znak teh slastnih pralin. Leta 2015 pa so ob 60. obletnici zasnovali novo, praznično različico pralin, imenovano Bajadera Amarus. Narejena je iz odličnega temnega nougata ter obogatena s koščki hrustljavih mandljev in lešnikov.
O njeni priljubljenosti priča tudi dejstvo, da je ena izmed največkrat kupljenih bonbonier na Hrvaškem – še posebej med božičnimi prazniki. Če Bajadere še nikoli niste izdelovali doma, vam toplo priporočamo, da poskusite, saj je izdelovanje doma lahko izredno zabavno. Recept je izredno preprost, saj lahko praline pripravite brez peke, za pripravo pa boste potrebovali le pol ure. Potrebujete le lešnike, piškote, sladkor, maslo in čokoladno-lešnikov namaz.
Pripomočki: