BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Praline so umetnine v malem

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
praline so umetnine v malem

Ste si kdaj želeli, da bi lahko sami ustvarili bombonjero? In zakaj je tako pomembno, da so praline v njej raznolike?

Včasih se največje mojstrovine skrivajo v najmanjših stvareh, saj te zahtevajo največ natančnosti in se moramo posvetiti vsakemu detajlu. Enako velja tudi za čokoladne bombone oziroma praline. Rek, da je življenje kot bombonjera, pri kateri nikoli ne veš, kaj boš dobil, že dolgo ne drži več. Pri vsaki pralini, po kateri posežemo, imamo danes pričakovanja, ki jih dober izdelovalec gotovo zadovolji – želimo si tisto, kar obljublja videz, in presenečenj ne maramo.

Kakšna mora biti sestava praline?

Čokoladni bomboni oziroma praline morajo biti v velikosti enega grižljaja. Okus "lupine" oziroma zunanjega sloja se mora dopolnjevati z notranjim, pri katerem imamo veliko izbiro. Notranjost je lahko povsem trda, mehka ali penasta, polnjena s tekočo kremo, pijačo ali napitkom, želejem ... Kombiniramo lahko množico tekstur in okusov, običajno pa velja, da pri trdih polnilih kombiniramo različne okuse (na primer koščki pomaranče in mandljev), pri tekočih pa se odločamo bolj kot ne za posamične okuse – razen v primeru, da gre za koktajl praline, kjer so združene že znane kombinacije okusov, na primer viski in kutina ali rum in kokos.

Ste si kdaj želeli, da bi lahko sami ustvarili bonboniero? In zakaj je tako pomembno, da so praline v njej raznolike?

Vas zanima, kateri okusi so najbolj moderni? Nekateri prisegajo na klasiko in ne morajo novosti. Tista „stara“ polnila, ki jih poznamo že desetletja, so marsikomu še vedno najljubša. Višnja z alkoholom in lešnikova krema sta klasiki. Kasneje so se uveljavljali eksotični okusi, na primer mango, v zadnjih letih pa je ponovno več okusov, ki veljajo za pristne domače – okuse z domačega vrta. Tako je na primer pogosto polnilo z okusom ribeza.

Kakšen mora biti videz praline?

Najbolj kakovostne praline so izdelane ročno. Ker v prvi vrsti jemo z očmi, mora biti videz privlačen, za kar poskrbimo s samo obliko pralin, z njihovo barvo (kombinacija različnih čokolad in barvil) ter raznimi dodatki (posipi, mandlji, kandirane pomarančne lupine, lističi zlata itd.). Kadar se praline zložijo v škatlo oziroma v bonbonjerjo, je pomembno, da poskrbimo za pestrost in barvitost, ki delujeta še bolj privlačno. Vsaka pralina naj bo drugačna in s tem unikatna. Ko se škatla odpre, mora ponudba jemati dih!

Pralina je čokolada v najbolj izpopolnjeni obliki

Praline so v primerjavi s klasičnimi čokoladami kot visoka moda v primerjavi z oblačili iz lokalne trgovinice. Če po čokoladi v tablici pogosto posežemo mimogrede in je ta za nas nekaj povsem vsakdanjega, so praline znak posebnega dogodka. Ker gre za drobne, individualne čokoladice, kjer je vsaka v škatli nekaj posebnega, jih pogosto uporabljamo kot darilo ob praznikih, ob katerih želimo še posebej izkazati svojo ljubezen, naklonjenost ali hvaležnost. Pri tem lahko marsikaj povemo tudi z izbiro oblike.

Ste vedeli, da imajo najbolj prestižne praline poslikave, ki se ustvarjajo z mini čopiči in delujejo kot umetniška dela? Verjetno je z njimi tako koz z oblekami iz visoke mode: ne vemo, ali bi jih uporabili (pojedli oziroma oblekli), ali raje samo gledali.

Sestavite si svojo bombonjero!

Porast manjših čokoladnic, ki se ukvarjajo z butično proizvodnjo, ter prodajaln, specializiranih za čokoladne izdelke z vsega sveta, nam je prinesel razkošje okusov v obliki drobnih čokoladnih koščkov. Oblike, ki nas takoj prevzamejo, in okusi, ki nas navdušujejo, so skrbno izbrani, najboljše pri njih pa je, da si jih lahko izbiramo tudi sami. Bi radi bonboniero, v kateri so praline po vašem okusu? Prav takšno si lahko naročite: možnost imate izbirati, kaj naj se nahaja v škatli!

Sedaj razumete, zakaj ne drži, da pri bonbonjeri nikoli ne vemo, kaj bomo v njej dobili? Bombonjera prinaša prav tisto, kar si želite. In če bi lahko rekli, da je življenje kot bombonjera, saj dobimo prav tisto, kar si želimo, bi bilo zares odlično.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno