BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA12 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Vanilja v slaščičarstvu

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
vanilja v slascicarstvu
Vanilja, ki jo cenimo zaradi njene neprimerljive arome in okusa, je ena izmed najbolj priljubljenih in cenjenih začimb na svetu.

Njena pridelava in predelava sta zahtevna in časovno potratna, kar pojasnjuje njen status kot druga najdražja začimba na svetu, takoj za žafranom.


Izvor in zgodovina


Vanilja izvira iz Mehike, kjer so jo prvotno gojili staroselci, predvsem Totonaci, ki so jo uporabljali v rituale in kot dodatek čokoladi. Po španski osvojitvi Amerik v 16. stoletju je vanilja našla pot v Evropo, kjer je hitro postala priljubljena zaradi svoje edinstvene arome in okusa.


Gojenje vanilje


Vanilja izvira iz orhidej rodu Vanilla, zlasti iz vrst Vanilla planifolia, Vanilla tahitensis in Vanilla pompona. Te tropske orhideje rastejo kot plezalke, ki se ovijajo okoli dreves ali opor, ki jih vzgajajo kmetje. Vaniljeve orhideje zahtevajo vlažno, toplo okolje, zato jih največ gojijo v tropskih predelih okoli ekvatorja, kot so Madagaskar, Indonezija in Tahiti.


Cvetovi vanilje so bele do zelenkaste barve in se oprašujejo ročno, kar je delovno intenziven proces. Po oprašitvi se razvijejo dolgi, tanki stroki, ki so sprva zelene barve. Da bi razvili svojo značilno aromo, morajo biti stroki skrbno obdelani skozi proces sušenja in fermentacije, ki lahko traja več mesecev.


Del vanilje, ki se uporablja


V slaščičarstvu se uporabljajo predvsem stroki vanilje. Ti stroki, ali "vanijski fižol", vsebujejo tisoče majhnih semen, ki so vir vaniljeve arome. Strok se lahko uporabi cel za infuzijo mleka ali smetane z okusom vanilje, semena pa se pogosto strgajo iz stroka in dodajo neposredno v sladice za intenziven okus in vizualno privlačnost.


Pridobivanje vanilje


Pridobivanje vanilje je dolgotrajen in delovno zahteven proces. Po ročnem opraševanju in ko stroki dozorijo, se jih ročno obere, nato pa sledi postopek fermentacije in sušenja, ki razvije njihovo bogato aromo in rjavo barvo. Ta postopek običajno traja več mesecev in vključuje več korakov, kot so blanširanje, sušenje na soncu, zorenje in kondicioniranje strokov. Ta natančno nadzorovan proces je ključen za proizvodnjo visokokakovostne vanilje, ki jo poznamo in ljubimo.


Izdelki iz vanilje pri BAM


BAM ponuja široko paleto izdelkov iz vanilje, ki so idealni za obogatitev sladic:


Vanilijeva pasta

BAM Vanilijeva pasta prinaša intenzivno aromo bourbonske vanilije iz Madagaskarja, brez dodanega alkohola. Z dodanimi semeni vanilije pasta ne le obogati okus, ampak tudi vizualno popestri sladice, kot so panna cotta ali vanilijev sladoled.


Vanilijeva krema

Za hitro in enostavno pripravo sladic, BAM Vanilijeva krema omogoča izdelavo gladke in kremaste vanilijeve kreme, primerna za torte, sladice v kozarcu ali kot polnilo. Z dodatkom svežega sadja ali biskvita se lahko preoblikuje v samostojno sladico.


Strok vanilje

Bourbonski vanilijevi stroki iz Madagaskarja so idealni za dodajanje bogatega vanilijevega okusa in arome v sladice. Uporabljajo se lahko celostno, za infuzijo v mleku, ali pa se semena izdolbejo za neposredno uporabo v receptih.


Vaniljev sladkor s pravo vaniljo

Mešanica bourbonske vanilje in belega sladkorja je vsestranska začimba, ki obogati kavo, čaj ali sladice z intenzivnim okusom prave vanilije. Uporablja se lahko pri pripravi piškotov, tort ali za posipanje sadja.


Vanilja je vsestranska sestavina, ki se odlično poda v mnoge sladice:

  • Panna Cotta: Kremasta italijanska sladica, ki jo lahko obogatite z vanilijevo pasto BAM za dodatno aromo.
  • Creme Brulee: Klasična francoska sladica, kjer vanilijevi stroki BAM dodajo globino okusa vanilijevi kremi pod hrustljavo karamelizirano sladkorjevo skorjo.

  • Vanilijevi rogljički: Uporabite BAM Vanilijevo kremo kot polnilo za pripravo teh priljubljenih pekovskih izdelkov.
  • Domači vanilijev sladoled: Z uporabo vanilijeve paste BAM lahko pripravite bogat in aromatičen domač sladoled.

Vanilja je zaradi svoje vsestranskosti in izjemnega okusa ključna sestavina v svetu slaščičarstva. Izdelki BAM, od vanilijeve paste do vaniljevih strokov, ponujajo različne možnosti za uporabo te cenjene začimbe v vaših kuharskih mojstrovinah. Raziskovanje različnih načinov uporabe vanilje in eksperimentiranje z BAM izdelki lahko vašim sladicam dodajo novo dimenzijo okusa in arome.

Vsak od teh izdelkov prinaša edinstvene lastnosti vanilje v vaše sladice, od intenzivnega okusa in arome do vizualne privlačnosti. Razumevanje in uporaba prave vrste vaniljevega izdelka lahko vaše sladice povzdigne na povsem novo raven.
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-6,67 €
Skupaj:
60,01 €

O avtorju

Ana F.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno