Koda WELCOME5 prinaša 5 % popusta! ✨

BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA14 Izdelki FIT Akademija FIT obroki

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Vanilijevi rogljički

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • (1)
  • Čas priprave: 2 uri
  • Težavnost:
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
  • Št. sestavin: 9
vanilijevi rogljicki

Vanilijo štejemo med najlepše dišeče začimbe. Vanilija zato ne sme manjkati v kompletu nobenega gurmana. Še posebej med prazniki, ko so vanilijevi rogljički nepogrešljiva slaščica, ki jo lahko postrežete gostom in jim pričarate okus domačnosti ter ljubezni. Recepti s pravo vanilijo (tako kot so jo uporabljali v preteklosti) in vanilijevo pasto (ki je sodobni trend v pripravi slaščic, saj odlično nadomešča vanilijev strok ali vanilijev ekstrakt) so redki ali jih na spletu sploh ni, zato smo za vas pripravili izbrani recept, ki bo navdušil največje sladokusce.


Prvi recepti za vanilijeve rogljičke segajo daleč v zgodovino


Ste vedeli? Izvor tega priljubljenega peciva, ki ga bogati vanilija in ki spominja na polmesec, sega na Dunaj. Ta vanilijev polmesec ima celo zanimivo zgodbo. Dunaj so dvakrat osvajali otomanski Turki. Najprej leta 1529 in nato leta 1683. Niti enkrat jim ni uspelo, zato naj bi se dunajski peki v posmeh nasprotnikom odločili, da bodo v počastitev obeh zmag izdelovali rogljičke v obliki polmeseca. Ta je bil del emblema Osmanskega cesarstva. Ali gre za legendo ali resnično zgodbo, je stvar ugibanj. Nekaj pa drži zagotovo, da so vanilijevi rogljički s svojim prefinjenim okusom, krhkostjo in vanilija vonjem osvojili ne le avstrijska, temveč tudi slovenska gospodinjstva.


Recepti za vanilijeve rogljičke se razlikujejo


Tako kot ima vsaka družina svoje praznične običaje, ima tudi vsaka družina svoj edinstven recept za vanilijeve rogljičke, ki se je izpopolnjeval skozi generacije. Domače kuharske knjige so iz roda v rod prenašale gospodinje z željo po ohranitvi izvirnega recepta, ki je vseboval vse, razen vanilijeve paste. Med novejšimi recepti tako najdete danes predvsem tiste, ki dajejo večji poudarek na bolj prefinjenih sestavinah, npr. vanilijeva pasta, z izvlečkom prave bourbonske vanilije, ki poskrbi, da se okusi še bolj povežejo. Prav tako nekateri recepti za vanilijeve rogljičke klasične orehe nadomeščajo z lešniki ali mandlji za bolj prefinjen okus.


Vanilijevi rogljički - klasika med slaščicami


Če ste torej podedovali družinski recept za vanilijeve rogljičke svoje babice ali prababice, ga ne poskušajte na noben način zaobiti in se zanesite na tradicionalne sestavine, navedene v postopku. Vendar lahko zdaj recept še nadgradite in obogatite z vanilijevo pasto z dodanimi semeni vanilije, ki še poudarijo okus po vaniliji in naredijo to krhko sladico še bolj atraktivno. Na ta način boste receptu za vanilijeve rogljičke dodali povsem svojo noto. Vsekakor poleg vanilije in vanilijeve paste ne izpustite ščepca ljubezni in dobre peščice potrpežljivosti.


Vanilija in vanilijeva pasta, kakšna je sploh razlika?


Vanilijeva pasta pridobiva na popularnosti v receptih, kjer tradicionalno kuhinjo poenostavljajo modernejši postopki priprave, predvsem na račun časa in enostavnosti ter nadgradnji okusov. Vanilijeva pasta je po strukturi nekje med čistim ekstraktom in notranjostjo vanilijevega stroka. Vanilijeva pasta je prav tako tekoča, vendar veliko manj kot sam vanilijev ekstrakt (Pomembno: BAM vanilijeva pasta ne vsebuje alkohola, zaradi česar je primerna za uporabo pri pripravi slaščic za otroke in vse, ki ne smejo ali ne želijo uživati alkohola.) Poleg tega je dobro poznati pravilo, da je 1 čajna žlička paste = 1 strok vanilije. S tem, da je strganje vanilijevega stroka bolj zamudno kot dodajanje vanilijeve paste.


Vanilijevi rogljički morajo že po imenu dišati po vaniliji


Sam posip za vanilijeve rogljičke pripravimo iz sladkorja, ki mu je dodana vanilija oziroma iz vanilijevega sladkorja. Pozabite na vanilijev sladkor, ki vanilje ne vidi niti v sanjah in je njegova aroma povsem umetna. Zato posezite po BAM vanilijinem sladkorju s pravo vanilijo

(vanilijin sladkor vsebuje pravo Bourbonsko vanilijo in je mešanica intenzivnega okusa sestavljena iz bourbonske vanilje in belega sladkorja). Videli boste, da je razlika dramatična!


Zakaj se vanilijevi rogljički tako pogosto lomijo?


Mnogi kuharji se raje ne lotijo priprave vanilijevih rogljičkovi. Skrbijo jih nepričakovane pasti receptov - številni recepti res obljubljajo mamljivo pecivo. Kako naj vemo, da bodo recepti res pravi? Prvo pravilo, ki smo ga že omenili je, če ste med tistimi srečneži, ki so podedovali družinski recept za vanilijeve rogljičke svoje babice ali prababice, se ga držite. Poudariti pa je treba, da se je vsakdo med peko že srečal z zlomljenimi vanilijevimi rogljički. Po naporu, ki je bil vložen v pripravo testa in oblikovanje rogljičkov, bi zaradi takšnega zapleta človek kar obupal.


Vendar ne obupajte in poskusite znova. Le tokrat testa ne gnetite tako dolgo. Zaradi pretiranega gnetenja se testo pregreje in se zaradi vročine vaših rok skorajda “zažge”. To povzroči popačenje strukture testa, ki se med peko spremeni. Rezultat so zdrobljeni rogljički in raztrganine na robovih.


BAM NASVET: Poskusite maso za testo obdelovati krajši čas ter ga dlje časa pustite na hladnem (lahko tudi čez noč, če imate dovolj potrpljenja in časa za pripravo).


Kako shraniti vanilijeve rogljičke?


Pri vanilijevih rogljičkih je odlično tudi to, da jih lahko dlje časa hranite in bodo tudi po nekaj dneh še vedno sveži. Kako jih pravilno hraniti, da bodo čim dlje ostali sveži? Vanilijevi rogljički vsebujejo veliko maščobe, zato jih shranjujte predvsem v hladnem prostoru. Najbolje je, da jih položite v plastično ali papirnato škatlo in jih shranite v hladilniku ali na balkonu. Škatlo, ki tako omamno diši po vaniliji skrbno shranjujte in v idealnem primeru dovolite, da do njih pridete le vi (če si dovolj zaupate), sicer bo vanilija samo še rahla sled v obliki drobtinic na dnu škatle.


Boste letos pripravili vanilijeve rogljičke ali boste to delo prepustili izkušenejšim kuharjem? V vsakem primeru ne pozabite, da vaja dela mojstra!


Kako narediti fine vanilijeve rogljičke, ki ne bodo razpadli?


Ste med tistimi, ki se priprave vanilijevih rogljičkov izogibajo predvsem zaradi tega, ker se bojijo, da jim bodo le-ti razpadli? A hkrati se ne morete upreti omamnemu okusu in vonju vanilije. Tudi če so vas mnogi recepti že pustili na cedilu, dajte si še eno priložnost. Naj vam zaupamo recept priprave vanilijevih rogljičkov, katerim dodate vanilijevo pasto, ki bo povezala vse sestavine, poudarila okus vanilije in vam omogočila, da bo masa ravno prav napojena, da ne bo razpadla pod vašimi kuharskimi rokami.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Vanilijevi rogljički

  • Čas priprave: 2 uri
  • Težavnost:
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
  • Št. sestavin: 9

Sestavine:

Navodila za uporabo:

1. Korak

Presejano moko, sladkor, orehe, maslo, rumenjake, vanilijevo pasto in limonino lupinico premešamo v gladko in kompaktno testo. Zavijte ga v folijo za živila in pustite počivati v hladilniku vsaj 2 uri (najbolje čez noč).

2. Korak Nato ga oblikujte v zvitek s premerom približno 3 cm in iz njega odrežite enako velike kose. Iz testa oblikujte svaljke in iz njih upognite rogljičke, da dobijo obliko polmeseca.
3. Korak

vanilijeve rogljičke pecite na pekaču, obloženem s peki papirjem, pri 180 °C približno 10 minut (rogljički morajo biti spodaj le rahlo zlati).

4. Korak

Vzemite jih iz pečice, pustite počivati približno 3 minute, nato pa jih povaljajte v sladkorju v prahu, pomešanim z vanilijevim sladkorjem s pravo vanilijo (ko jih vzamete iz pečice, so zelo krhki, zato morate biti pri valjanju v vanilijevem sladkorju previdni).

BAM NASVET: Pred mešanjem testa v ponvi ali pečici na suho prepražite orehe (ali mandlje oz. lešnike). Pazite, da jih ne zažgete, pustite jih le rahlo opečene in, kar je najpomembneje, začutite njihov vonj. To bo dalo vašim rogljičkom še močnejši okus in aromo.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-2,58 €
Skupaj:
25,79 €23,21 €
-10%
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno