Naroči sestavine z 10% popustom:
Vrhunski BAM izdelki za peko.

Ganache ali po domače ganaš je ena od tistih osnov, ki ne bi smela manjkati v tvoji kuharski zbirki. Ta slastna mešanica čokolade in smetane je čarobna osnova, ki jo lahko uporabiš za prelive, nadeve, glazure ali celo samostojne sladice. V tem članku bomo raziskali, kako preprosto je pripraviti ganaš, kako ga lahko uporabiš v različnih sladicah in ti ponudili nekaj preizkušenih receptov za popolno čokoladno razvajanje.
Ganaš pripravimo iz le dveh glavnih sestavin – čokolade in sladke smetane. Čeprav je na prvi pogled ganaš dokaj preprosta reč, je njegova vsestranskost neverjetna. Uporablja se lahko kot preliv za torte, nadev za praline, glazura za piškote ali celo kot osnova za čokoladni mousse.
Največja čarobnost pa je v tem, da se lahko spreminja, odvisno od razmerja med čokolado in smetano ter od temperature, pri kateri jo uporabljaš.
Tekoči ganaš je primeren za prelive in glazure. Gosta krema je idealna za nadeve, kreme ali čokoladne tartufe.
Osnovni recept je nadvse preprost, vendar se začne pri kvalitetnih sestavinah. Zbrati moraš najboljšo čokolado, ki si jo lahko privoščiš, saj bo ta močno vplivala na končni okus. Seveda predlagamo našo BAM temno čokolado.
• 200 g BAM temne čokolade
• 200 ml sladke smetane
1. Čokolado nasekljaj na majhne koščke in jo postavi v večjo posodo.
2. V kozici segrej sladko smetano, dokler skoraj ne zavre. Nato jo takoj odstavi.
3. Vročo smetano prelij čez nasekljano čokolado in počakaj minuto ali dve.
4. Z lopatko ali metlico nežno mešaj, dokler se čokolada popolnoma ne stopi in zmes postane gladka in sijoča.
5. Ohladi ali uporabi takoj, odvisno od recepta.
Če iščeš popoln preliv, ki bo tvoji torti dal tisti luksuzen sijaj, je tekoči ganaš prava izbira. Preprosto ga prelij čez ohlajeno torto, pusti, da se razlije po robovih, in voila – preprosto, a elegantno!
Ko se ganaš nekoliko ohladi, postane gostejši in bolj mazljiv, zato je popoln kot nadev za praline, tortice ali macarone. Če želiš, lahko dodaš še različne arome, kot so vanilija, kava, liker ali celo začimbe, da popestriš okus.
Če ganaš ohladiš v hladilniku, dobiš čvrsto zmes, ki jo lahko oblikuješ v čokoladne tartufe. Te lahko povaljaš v kakavu, mletih oreščkih ali stopljeni čokoladi.
• 200 g BAM temne čokolade
• 200 ml sladke smetane
• BAM Kakav v prahu za povaljanje
Pripravi ganaš po osnovnem receptu in ga nato ohladi v hladilniku za 1-2 uri, dokler ne postane dovolj čvrst, da iz njega lahko oblikuješ majhne kroglice. Oblikovane kroglice povaljaj v kakavu in shrani v hladilnik, dokler niso pripravljene za postrežbo.
Pri izbiri čokolade za ganaš ni pravil, a temna čokolada je klasična izbira zaradi svoje bogate teksture in okusa. Če želiš manj intenzivno sladico, lahko uporabiš mlečno ali celo belo čokolado, vendar je pri teh priporočljivo uporabiti manj smetane, saj imata že sama po sebi več maščobe.
Za bogat okus: Uporabi temno čokolado z vsaj 50 % kakava.
Za kremasto teksturo: Lahko uporabiš tudi mlečno ali belo čokolado, vendar prilagodi količino smetane.Ideje za aromatiziran ganaš.
Če želiš dodati svojo osebno noto, lahko eksperimentiraš z različnimi dodatki. Ganaš lahko obogatiš z najrazličnejšimi okusi, od sadnih esenc do bolj drznih kombinacij.
Kava: Dodaj malo instant kave ali espressa za bogatejši okus.
Liker: Pomarančni liker ali rum se odlično podata k temni čokoladi.
Začimbe: Ščepec cimeta ali čili v prahu lahko doda presenetljiv zasuk.
Čeprav se zdi, da je priprava ganaša preprosta, se lahko pojavijo težave. Tukaj je nekaj pogostih izzivov in nasvetov, kako jih rešiti:
To se lahko zgodi, če je smetana preveč vroča. Da to popraviš, poskusi nežno segrevati zmes nad parno kopeljo in jo mešaj, dokler se ne poveže.
Preveč smetane lahko povzroči, da ganaš ne doseže želene gostote. Rešiš ga tako, da dodaš več nasekljane čokolade in jo nežno vmešaš.
Potrebuješ le osnovni ganaš in nekaj stepene sladke smetane za popolno čokoladno kremo.
• 200 g BAM mlečne čokolade
• 200 ml sladke smetane
• 150 ml sladke smetane za stepanje
Razdeli v kozarčke in postavi v hladilnik za vsaj 2 uri.
Ta recept združuje sočne čokoladne brownije z bogatim ganašem za čokoladni dvojni udarec!
• 250 g BAM temne čokolade
• 200 g sladkorja
• 150 g masla
• 100 g moke
• 3 jajca
• 150 g BAM temne čokolade
• 150 ml sladke smetane
Pripravi brownije, jih ohladi in prelij z bogatim ganašem za popolno čokoladno eksplozijo.
Pripravi klasične francoske makarone in jih napolni z bogatim čokoladnim ganašem.
• 100 g mletih mandljev
• 100 g sladkorja v prahu
• 100 g beljakov
• 200 g sladkorja
• 150 g BAM bele čokolade
• 150 ml sladke smetane
Ganaš je brez dvoma ena najbolj vsestranskih čokoladnih osnov, ki jo lahko uporabiš za najrazličnejše sladice. Ne glede na to, ali iščeš preliv za torto, nadev za praline ali bogato kremo za tartufe, ti bo ganaš vedno priskočil na pomoč. Eksperimentiraj z različnimi okusi, prilagodi teksturo glede na namen in uživaj v čokoladnih kreacijah, ki bodo zagotovo navdušile.