BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kako raztopimo želatino?

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
kako raztopimo zelatino

Pripravljate se na pripravo sladice in med seznamom sestavin čaka želatina in vaša prva misel postane: "Pa ne spet ta želatina!". A v slaščičarskem je "ta želatina" med najpogosteje uporabljenimi sestavinami, zato se raje s spodaj zapisanimi triki in nasveti naučimo pravilno delati z njo, namesto da se takšnim receptom izogibamo.

1. Kaj sploh je želatina in zakaj je tako pomembna?


Želatina je vsestranska sestavina, ki se vedno pogosteje uporablja v številnih receptih, vključno s pripravo želejev, raznih krem in moussev. Želatina je na prodajnih policah na voljo v različnih oblikah, da pa iz nje izvlečemo učinek pa jo je potrebno raztopiti.

Želatina je brezbarvna beljakovina brez okusa, pridobljena iz živalskega kolagena. Najpogosteje se uporablja kot sredstvo za zgoščevanje, stabilizator in želirno sredstvo. Želatina je vsestransko uporabna in ima v kulinariki številne možnosti uporabe, zato je priljubljena sestavina v številnih receptih. 

Želatina je na voljo v dveh oblikah: v prahu ali v lističih. Želatina v prahu je najpogostejša oblika in je lažja za uporabo, saj se hitreje in lažje raztopi. Želatina v lističih pa pri raztapljanju potrebuje malo več slaščičarske kilometrine, a ustvari bolj čist in nežen gel.

Želatina je torej sestavina, ki poskrbi za strjevanje krem, mossev, želejev in podobnih slaščičarskih komponent.

2. Kako raztopimo želatino?


Sam postopek, da iz želatine prikličemo njeno glavno lastnost, ni tako zahteven, če se ga lotimo premišljeno in upoštevamo pomembne korake.

  • Izberemo pravo vrsto želatine.

Želatina je na voljo v dveh oblikah: v prahu in listih. Želatina v prahu se uporablja pogosteje ter se hitreje in lažje raztopi kot lističi. Če se odločite za uporabo želatine v lističih, bo postregla z bolj gladko teksturo. Najbolj pomembno pa je, da uporabite vrsto želatine, ki jo zahteva izbrani recept.


  • Želatino dodajamo previdno in natančno.

Kot že rečeno, je želatina pomembna sestavina, zato je pomembno, da jo pravilno odmerite. Razmerje med želatino in tekočino se razlikuje glede na recept, zato vedno natančno upoštevajte navodila izbranega recepta.


  • Je potrebno želatino pred uporabo zmehčati?

Ja, pred uporabo je potrebno želatino zmehčati. To storite tako, da želatino za 5 do 10 minut položite v posodo s hladno vodo. Tako želatina vpije tekočino in se zmehča. Pazite le, da bo voda res dovolj hladna, saj se želatina drugače ne bo zmehčala.


  • Uporaba želatine.

Ko je želatina zmehčana, jo odstranite in vodne kopeli in dobro ožmite, da iz nje izstisnete vso odvečno tekočino. Nato segrejte tekočino, ki jo boste uporabili za njeno raztapljanje. Pri pripravi krem priporočamo, da želatino segrejete kar skupaj z eno žlico kreme. Tako se izognete temu, da bo želatina namesto gladke teksture, ustvatila neobvladljivo kepo. Pomemben dejavnik: tekočina mora biti topla, ne vroča, saj se lahko zaradi previsokih temperatur ne stopi pravilno.


Ko je želatina stopljena, jo dodamo v kremo. Želatina mora biti med dodajanjem še topla, saj učinek strjevanja dosega s hlajenjem. Če predolgo čakamo in je ne dodamo takoj, se v kremo ne bo lepo vmešala, hkrati pa bo začela z učinkom strjevanja prehitro. 


Ko je želatina pravilno vmešana pa sladico izbranega recepta pustim na hladnem, da lahko želatina začne s strjevanjem. Čas hlajenja je odvisen od količine želatine in sestavin recepta, zato vedno sledite navodilom. Včasih se lahko zgodi, da je kljub dodani želatini krema še vedno tekoča, a zaupajte njenim sposobnostim! Želatina svoje delo vedno dobro opravi, zato se ne izogibajte njeni uporabi. S prebranimi triki in nasveti pa sem prepričana, da bo njena uporaba še bolj enostavna. ;)


Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-3,36 €
Skupaj:
30,24 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno