Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Kako pripraviti najboljši marmorni kolač?

 • Čas branja Čas branja: 4 minute
kako pripraviti najboljsi marmorni kolac
Marmorni kolač je priljubljena sladica, ki navdušuje tako s svojim okusom kot tudi s svojim videzom. Ta sladica se je razvila v pravo klasiko kar ni čudno, saj združuje bogato čokoladno in vanilijevo testo v popolni harmoniji. Marmorni vzorec, ki ga ustvarimo med pripravo poskrbi za privlačen videz, zaradi česar je marmorni kolač idealen tako za posebne priložnosti kot za preprosto popoldansko pecivo za h kavi.

Marmorni kolač je priljubljena sladica, ki navdušuje tako s svojim okusom kot tudi s svojim videzom. Ta sladica se je razvila v pravo klasiko kar ni čudno, saj združuje bogato čokoladno in vanilijevo testo v popolni harmoniji. Marmorni vzorec, ki ga ustvarimo med pripravo poskrbi za privlačen videz, zaradi česar je marmorni kolač idealen tako za posebne priložnosti kot za preprosto popoldansko pecivo za h kavi.


 • Kaj Je Marmorni Kolač?
  Marmorni kolač, znan tudi kot marbré kolač, je vrsta biskvita, ki vsebuje dve različni plasti testa: čokoladno in vanilijevo. Ime izvira iz videza kolača, saj se med pripravo ustvari marmoriran vzorec, ki spominja na naravni marmor. Ta vzorec se doseže tako, da se izmenjujoče vnašata vanilijeva in čokoladna plast testa v pekač, nato pa se z leseno žlico ali vilicami potegnejo čez testo, da se ustvari želeni vzorec. Marmorni kolač je priljubljen zaradi svojega okusa, ki je sladek, rahel in poln čokoladnih not. Pogosto se postreže s kavo ali čajem ter je odlična izbira za zajtrk, malico ali sladico po večerji. Zaradi svojega elegantnega videza pa je marmorni kolač tudi priljubljena izbira za posebne priložnosti, kot so rojstni dnevi, praznovanja ali družinska srečanja.


 • Nasveti za pripravo najboljšega marmornega kolača:
  Priprava odličnega marmornega kolača je lahko enostavna, če upoštevate nekaj ključnih nasvetov. Tukaj je nekaj korakov, ki vam bodo pomagali pri pripravi popolnega marmornega kolača
 1. Izberite Kvalitetne Sestavine: Kvaliteta sestavin je ključnega pomena za odličen okus marmornega kolača. Uporabite sveže jajca, pravo maslo in visokokakovostno čokolado ter vanilijev ekstrakt za najboljši okus.
 2. Pravilno pripravite pečico: Preden začnete s pripravo testa, segrejte pečico na pravo temperaturo (običajno okoli 180°C). To bo zagotovilo, da se kolač peče enakomerno in da bo zunaj lepo zapečen, notranjost pa mehka.
 3. Pravilno zmešajte testo: Ko pripravljate testo, poskrbite, da boste sestavine dobro zmešali, vendar ne preveč. Preveč mešanja lahko povzroči trd kolač. Uporabite srednje hitrost mešalnika ali ročno mešajte, dokler ne dobite gladkega testa.
 4. Dodajte kakav v pravem razmerju: Za čokoladno plast uporabite kakav v prahu in ga dodajte v pravem razmerju, da dosežete želeno čokoladno aromo in barvo. Običajno se uporabi približno 1/3 dela testa za čokoladno plast.
 5. Marmoriranje: Ko ste pripravili čokoladno in vanilijevo testo, ju izmenjujoče stresite v pekač. Nato uporabite dolgo leseno žlico ali vilice, da potegnete čez testo in ustvarite marmoriran vzorec. Bodite previdni, da ne pretiravate, saj želite ohraniti vzorec, ne pa ga preveč pomešati.
 6. Pravilno pečenje: Kolač pecite v ogreti pečici, pri čemer preverjajte njegovo pečenost s pomočjo zobotrebcev ali paličico. Ko zobotrebec izvlečete iz sredine kolača in je čist, je kolač pečen.
 7. Ohladite pred serviranjem: Po končanem pečenju pustite kolač ohladiti v pekaču približno 10 minut, nato pa ga prenesite na rešetko, da se popolnoma ohladi. To bo pomagalo ohraniti sočnost in okus kolača. 
 8. Dodatne Možnosti: Če želite popestriti okus marmornega kolača, lahko dodate oreščke, čokoladne čipe ali druge sestavine po lastni izbiri.

 • Zakaj marmorni kolač poči?
Marmorni kolač lahko poči, če ga pečete pri preveliki temperaturi. Ker ima vsaka pečica svoje zakonitosti, boste morali z veliko vaje ugotoviti kakšna je pravšnja temperatura za pečenje marmornega kolača. Svetujemo, da uporabite nastavitev “ventilacija” in da marmorni kolač pečete pri 160-180°C.


 • Kdaj marmorni kolač odstraniti iz pekača?
Marmorni kolač običajno odstranite iz pekača, ko se ohladi dovolj, da ga lahko ročno prestavite brez tveganja za razpadanje ali poškodbe.

 1. Po končanem pečenju kolača ga pustite stati v pekaču približno 10-15 minut. To bo pomagalo, da se kolač nekoliko ohladi in se malo skrči, kar olajša odstranjevanje.Počasi z nožem pojdite okoli robov pekača, da ločite kolač od sten. To bo pomagalo preprečiti, da bi se kolač držal pekača.
 2. Če uporabljate pekač s snemljivim dnom, ga odstranite, tako da preprosto odstranite obroč in pustite kolač na dnu. Če uporabljate klasičen pekač, uporabite lopatico ali nož, da previdno dvignete kolač iz pekača.
 3. Če želite prenesti marmorni kolač na servirni krožnik, uporabite ravno lopatico, da nežno drsite pod dno kolača in ga previdno prestavite na krožnik.Pustite, da se kolač popolnoma ohladi, preden ga narežete in postrežete.Marmorni kolač je čudovita sladica, ki jo lahko pripravite za različne priložnosti ali samo za užitek doma.

 • Preizkusite naslednje BAM recepte:
 1. MARMORNI KOLAČ Z JOGURTOM
 2. MARMORNI KOLAČ S KISLO SMETANO
 3. MARMORNI KOLAČ Z ESPRESSOM
Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Ana F.
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Želim prejeti čoko e-revijo!

Želim prejeti čoko e-revijo!

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno čoko E-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno