Rižev narastek
Čas priprave:
1 ura
Težavnost:
2
Št. sestavin:
10
|
|
Puhast rižev narastek vedno razveseli
Rižev narastek je enostaven za pripravo. Najlepše pri pripravi riževega narastka je to, da je zelo enostaven in nekompliciran za pripravo in da ni prav nič nezdrav, če vanj ne vmešate “pol tone sladkorja”. Za osnovo uporabimo mlečni riž, najbolje se obnese okroglozrnati (arborio), ki ga pred kuhanjem vedno dobro sperite. Da rižev narastek ne bo presuh, vedno glejte, da je še topel mlečni riž dovolj tekoč, saj se bo med ohlajanjem riž še napil tekočine. Pečemo približno 40 minut. Odvisno, koliko zlato-rumene kožice si želite na vrhu riževega narastka, predlagamo, da zadnjih 10 minut zapečete narastek samo z vrha, da bo skorjica še bolj izrazita. Če pa vidite, da se narastek preveč “žge”, ga lahko za nekaj minut pečete prekritega z alu folijo.
Rižev narastek lahko postrežete topel ali hladen. Hranite pa ga lahko vsaj 3 dni v zaprti posodi v hladilniku, ali ga po želji celo zamrznete in na hitro odtajate v mikrovalovni ali navadni pečici, ko si zaželite pristne sladice.
BAM NASVET: Preden postrežete rižev narastek, počakajte, da se malce ohladi. Lahko ga obogatite s prelivom iz malin, ter okrasite s svežimi listi mete. Zares osvežujoč in ravno prav sladek je BAM preliv Malina s kar 70% deležem malin, ki bo navdušil tudi najzahtevnejše gurmane. Ni ga čez bombastično prelivanje in mešanje mehkih mlečnih in kislo-sladkih okusov, ko se sadni preliv vpije v pore med riževimi zrni.