Sestavine:
- 85 g mehkega masla
- 90 g sladkorja v prahu
- 110 g medu
- 1 jajce (velikostni razred M)
- 290 g gladke moke
- 7 g pecilnega praška
- 1 žlička mešanice začimb za medenjake
- 1⁄3 žličke BAM kakava v prahu
Medenjake pečemo samo decembra. Pri njih obožujemo ravno to, da med peko diši vsa hiša in da naredijo praznike še bolj praznične. Otroci jih obožujejo. Ko jih pečem, takoj radovedno pokukajo iz sob. Pravijo, da jih zavohajo skozi ključavnico! Ker niso izbirčni glede oblik, si olajšam delo in oblikujem majhne kroglice.
Da pa spet niso čisto navadni, jih pomočim v čokolado. Čokolade pa res nikoli ni preveč!
Za pripravo bomo uporabili še BAM kakav v prahu, ki je tople, rdeče-rjave barve in je nepogrešljiv dodatek pri pripravi sladic. Odlično se obnese tudi pri pripravi testa za piškote.
Recept je del BAM knjige receptov: Sladki prigrizki.
Še nekaj idej za pripravo piškotov pa čaka tukaj.
V posodi stoječega mešalnika z nastavkom za stepanje (metlica) kremno stepemo maslo in mu dodamo sladkor v prahu; puhasto stepemo. Dodamo še med in jajce in stepamo, da se sestavine povežejo. Metlico zamenjamo za trikotni nastavek za mešanje. Suhe sestavine premešamo in jih po žlicah med mešanjem dodajamo k medeni masi.
Pečico segrejemo na 180°C. Iz mase odtehtamo 10-12 g težke kupčke. Oblikujemo jih v kroglice in med dlanmi rahlo sploščimo. Nekoliko narazen jih polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo približno 7-8 minut. Ker se pečice med seboj razlikujejo, svetujem, da najprej testno spečete en piškot in vidite, kateri čas peke vam ustreza.
Pečene medenjake s pomočjo paletnega noža prestavimo na mrežo, da se ohladijo.
Ohlajene medenjake poljubno pomočimo v čokolado ali beljakovo glazuro (naredimo kapico) in posipamo z liofiliziranimi višnjami.