Sestavine:
- 65 g BAM PREMIUM praženih lešnikov
- 135 g rjavega sladkorja
- 315 g moke
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- ščep soli
- 1 žlička mletega cimeta
- 240 g neslanega masla sobne temperature
- 1 jajce
- 2 čajni žlički BAM vanilijeve paste
Piškoti, ki z obliko spominjajo na linške piškote, so piškoti z lešniki v testu in slastnim karamelnim polnilom. Piškoti bodo navdušili z oreščkastim okusom, cimetom in sladko ter rahlo slano karamelo. Piškoti ne bodo presladki, zato se v njih odlično usede žlička slane karamele. Dodali jim bomo še rjavi sladkor, maslo in vanilijo.
Piškoti bodo zaradi priprave in pravilno izbranih sestavin mehki z rahlo hrustljavimi robovi. Če le lahko, počakaj in piškote pojej naslednji dan. V tem času se zgodi čarovnija, ko se karamela usede v piškote, zaradi česar postane piškot mehk in poln slastnega okusa.
BAM nasvet: Lešnike v receptu lahko zamenjate z drugimi oreščki.Nadomestite jih lahko z enako količino mandljev, pistacij ali orehov. Uporabite lahko surove ali suho pražene. Lahko uporabite slane ali neslane odvisno od tega, ali želite rahlo slan/sladek okus.
Ob piškote lahko postrežete še:
Lešnike in 67 g rjavega sladkorja dajte v kuhinjski robot. Zdrobite v zelo drobne drobtine. V srednji skledi zmešajte moko, pecilni prašek, cimet in sol.
Maslo skupaj s preostalim sladkorjem stepajte pri visoki hitrosti, dokler zmes ne bo popolnoma gladka in kremasta, približno 2 minuti. Dodajte jajce in BAM vanilijevo pasto ter stepajte pri visoki hitrosti, dokler se sestavine ne povežejo med sabo, približno 1 minuto. Mešanica je lahko videti ločena ali sesirjena – to je v redu. Mokrim sestavinam dodajte mešanico moke in mešanico mletih lešnikov ter stepajte pri nizki hitrosti, dokler se ne povežete. Testo bo sprva drobljivo in videti presuho, vendar se bo končno združilo po nekaj minutah stepanja.
Testo razdelite na 2 enaka dela, ju sploščite in razdelite v plastično folijo. Testo hladite v hladilniku vsaj 3 ure. Če ohlajate dlje kot 3 ure, pred valjanjem pa ga pri sobni temperaturi pustite stati vsaj 30 minut. Pečico segrejte na 180°C. Pekače obložite s papirjem za peko.
Vzemite eno ohlajeno testo za piškote. Delovno površino, pa tudi roke in valjar obilno pomokajte. Testo lahko med delom postane lepljivo, zato imejte v bližini dodatno moko, ki jo lahko uporabite po potrebi. Druga možnost je, da testo med valjanjem poči. Počakajte nekaj minut, da se ponovno zmehča. Več ko delate z njim, mehkejši bo postal. Disk razvaljajte na debelino 0,5 cm. Z modelčkom za piškote izrežite testo v oblike. S tem krhkim testom bodite vedno nežni in delajte počasi. Ponovno razvaljajte preostalo testo in nadaljujte z rezanjem, dokler ne porabite vsega. Ponovite z drugo ploščo testa. Imeti morate približno 50-64 piškotov, odvisno od velikosti. Z modelčkom za piškote izrežite luknjo v sredini polovice piškotov.
Cele piškote in piškote z luknjicami razporedite 2 cm narazen in pripravljene ločene pekače. Cele piškote pecite približno med 11 do 13 minut ali dokler robovi rahlo ne porjavijo, piškote z luknjicami pa približno med 10 do 12 minut. Pekače na polovici časa peke obrnite. Pustite, da se piškoti ohladijo na pekaču 5 minut. Vse piškote prenesite na rešetko, da se popolnoma ohladijo, preden jih sestavite.
Na dno celih piškotov naložimo 2 zvrhani žlički BAM preliva Toffee karamela. Na vrh vsakega previdno položite piškotek z luknjico in nežno pritisnite navzdol, da ustvarite piškotni sendvič. Piškoti ostanejo sveži pokriti na sobni temperaturi 2 dni ali v hladilniku do 1 tedna.