Sestavine:
- 800 ml polnomastnega kokosovega mleka
- 2,5 žlici javorjevega sirupa
- 1 žlica BAM vanilijeve paste
- 1 žlica limonine lupinice
- 1-2 žlici limoninega soka (po želji, odvisno od gostote kreme)
Stepena kokosova smetana z veseljem nadomesti običajno stepeno smetano. Je lahka, puhasta, ne vsebuje mlečnih izdelkov, zaradi česar je popolna kot preliv za torte, pite, drobljence ali katerokoli sladico, ki bi ji dobro prilegel kanček stepene smetane.
V večini trgovin z živili boste našli 3 kokosove izdelke v pločevinkah: svetlo kokosovo mleko, polnomastno kokosovo mleko in kokosovo smetano. Kokos in voda sta primarni sestavini v vseh treh, vendar imata vsaka drugačno koncentracijo kokosa. Konzervirana kokosova smetana ima najvišji odstotek kokosa, kar pomeni, da ima tudi najvišjo vsebnost maščobe in najgostejšo teksturo. Na drugem mestu je polnomastno kokosovo mleko, na zadnjem pa je lahko kokosovo mleko. Mi smo uporabili polnomastno kokosovo mleko.
Kokosovo smetano lahko nato uporabimo za obmazovanje torte, kot nadev za pito ali dekoracijo vaših mafinov. Za dodaten okus bo poskrbela BAM vanilijeva pasta.
Zajememo trdne delce kokosa, ki so se dvignili do vrha pločevinke, in jih z žlico stresemo v stoječi mešalnik, opremljen z nastavkom za stepanje. Prepričamo se, da so se trdne snovi ločile od kokosove vode v pločevinki – če se zmeša, se kokosova smetana ne bo stepla.
Stepamo pri visoki hitrosti, dokler se mleko ne začne gostiti in na njem nastanejo vrhovi. Ne mešamo preveč, sicer se bo krema preveč zmehčala.
Dodamo javorjev sirup BAM vanilijevo pasto, sol in limonino lupinico ter mešamo, dokler se sestavine ne povežejo. Če je kokosova krema zelo gosta, po želji dodamo eno do dve žlici limoninega soka. Če krema ni dovolj gosta, izpustini limonin sok.