Sestavine:
- 230 g neslanega masla sobne temperature
- 150 g sladkorja
- 1 jajce
- 2 čajni žlički BAM vanilijeve paste
- 280 g moke
- ščep soli
- 15-30 ml mleka
- 1 čajna žlička mandljeve paste
Domači masleni brizgani piškoti so piškoti z neustavljivimi maslenim okusom vanilije in mandljev.
A, kako pripraviti brizgane piškote? Brez skrbi, imamo dva nasveta:
Brizgane maslene piškote lahko ponudimo na več različnih načinov:
- Pečene piškote lahko pomočimo v stopljeno čokolado in jim dodamo posip;
- v sredino pred peko zapičimo kandirano češnjo;
- pred peko jim dodajte sladkorni posip ali grob sladkor.
Ob maslene domače piškote lahko postrežemo tudi:
V hladilniku naredite prostor za pekač, da se lahko oblikovani piškoti ohlajajo med 20 do 30 minut. Brez hlajenja se lahko vlečeni piškoti preveč razlijejo. Če testo pred oblikovanjem ohladite, bo premrzlo/trdo, da bi z njim lahko oblikovali piškote. 2 do 3 velike pekače obložite s papirjem za peko.
V veliki skledi z ročnim mešalnikom ali stojnim mešalnikom, opremljenim z nastavkom za lopatico, pri srednji velikosti stepajte maslo in sladkor dokler ne dobite gladke zmesi, to bo približno 2 minuti. Dodajte jajce, BAM vanilijevo pasto in mandljevo pasto ter stepajte na visoki hitrosti, dokler se ne povežejo, približno 1 minuto.
Pri nizki hitrosti vmešajte moko in sol. Prestavite na višjo hitrost in stepajte, dokler se sestavine popolnoma ne združijo. Pri srednji hitrosti stepite 1,5 žlice mleka. Želite testo, ki je kremasto in primerno za brizganje (vendar še vedno gosto), zato boste morda potrebovali do 2 ali 2,5 žlice mleka. Več mleka kot dodate, bolj se bodo piškoti razširili, zato je ohlajanje nujno.
Pripravljeni zmes prestavite v vrečko za brizganje. Če je testo pregosto, ga prestavite nazaj v posodo za mešanje in dodajte še 1/2 žlice mleka. Če je testo dovolj kremasto, da lahko z njim oblikujete piškote, nadaljujte in piškote na pekač postavite s 3 cm razdaljo. Po želji na sredino vrtinca položimo kandirano češnjo ali pa testo potresite s prazničnim posipom in/ali grobim sladkorjem.
Oblikovane piškote hladimo na pekaču med 20 do 30 minut. Medtem segrejte pečico na 180°C. Ohlajene piškote pečemo med 12 do 15 minut oziroma toliko časa, da ob straneh rahlo porjavijo. Piškoti se bodo razlezli kot vsi piškoti, vendar ne bodo popolnoma izgubili oblike, še posebej, če ste oblikovano testo ohladili. Če so piškoti manjši, bodo vzeli približno 12 minut. Pečene piškote odstranite iz pečice in pustite, da se na pekaču ohlajajo še 5 minut, preden jih prestavite na rešetko, da se popolnoma ohladijo.