Sestavine:
- 450 g kremnega sira
- 200 g sladkorja
- 3 jajca
- 250 ml sladke smetane
- 1 žlica BAM vanilijeve paste
- 30 g moke
Basque cheesecake poznan tudi kot San Sebastian cheesecake, je priljubljena slaščica, ki izvira iz čudovite baskovske regije v Španiji.
Ta posebna slaščica je osvojila srca ljudi po vsem svetu zaradi svoje rustikalne teksture, kremaste notranjosti in bogatega okusa.
Za pripravo sladice potrebujete le nekaj osnovnih sestavin: kremni sir, jajca, sladkor, smetano, moko in vanilijevo pasto. Sestavine združite v harmonično mešanico, ki jo spečete pri visoki temperaturi. Rezultat je presenetljiva kombinacija hrustljave skorje in nežne, kremne notranjosti, ki kar vabi k novemu grižljaju.
Basque cheesecake je sladica, ki jo lahko postrežete ob kavi ali čaju, ali pa jo obogatite s svežim sadjem, stepeno smetano, sladoledom ali razkošnimi prelivi.
Priprava je preprosta in nezahtevna, brez potrebe po zapletenih korakih ali dolgotrajnem hlajenju. Kljub preprostosti pa je rezultat resnično očarljiv in okusno zadovoljujoč, kar bo zagotovo navdušilo vse ljubitelje sladkih užitkov.
Pripravite se na nepozabno kulinarično popotovanje po baskovski tradiciji.
RECEPT: Velikonočni cheesecake trufli z ruby čokolado
BAM nasvet: Za še večji užitek pripravljene cheesecake sladice jo dopolnite s čudovitimi BAM prelivi. Poskusite preliv z mangom ali pasijonko za osvežujočo noto ali pa se prepustite sladkosti s karamelnim prelivom. S temi okusnimi dodatki boste še bolj uživali v kremnem okusu cheesecake-a.
Predhodno segrejte pečico na 220°C. Dno okroglega pekača obložite s peki papirjem, tako da papir sega čez robove - na ta način si boste olajšali odstranjevanje torte po peki.
V veliki skledi z mešalnikom stepite kremni sir, dokler ta ne postane gladak in kremast. Nato postopoma dodajajte sladkor in še naprej stepajte, dokler se ta dobro ne vmeša.
Postopoma dodajajte jajca in jih vmešajte v mešanico. Pri tem pazite, da se vsako jajce dobro vmeša in se sestavine enakomerno združijo.
Vmešajte sladko smetano in BAM vanilijevo pasto v mešanico, nato pa nadaljujte z mešanjem, dokler ne dobite enakomerne in gladke zmesi. To bo zagotovilo, da se vanilijev okus enakomerno porazdeli po cheesecake-u ter bo tako tekstura torte še bolj kremasta ter nežna.
Na koncu vmešajte še moko in jo dobro premešajte, da se enakomerno združi z ostalimi sestavinami. Pomembno je, da se izognete nastanku grudic v skutni torti, zato poskrbite, da je mešanica zares gladka.
Nežno prelijte pripravljeno zmes v pripravljen pekač in ga postavite v segreto pečico. Pecite približno 35-40 minut, vendar pazite, da ne prepečete. Ko je cheesecake pripravljen, bodo robovi lepo zapečeni in hrustljavi, notranjost pa bo še vedno nekoliko tresoča. Ta rahlo tresoča tekstura je značilnost Basque cheesecakea in kaže, da je sredina še nežna in kremasta.
Ko je torta pečena jo previdno odstranite iz pečice in ji dovolite, da se popolnoma ohladi v pekaču.
Ohlajeno torto odstranite iz pekača, narežite na kose ter postrežite.
*Recept je primeren za pekač premera 20 cm.