Zakaj je čokoladni fondi prava izbira za popestritev večera s prijatelji?
Zakaj je čokoladni fondi prava izbira za popestritev večera s prijatelji?
Čas branja:
3 minute
Ste na hladen jesenski večer na obisk povabili prijatelje, pa ne veste, s čim bi jim postregli?
Zakaj ne bi za spremembo vašega druženja popestrili s sladkanjem ob čokoladnem fondiju?
Ste vedeli, da čokoladni fondi prihaja iz Amerike?
Marsikdo bi sprva morda pomislil, da so se prvi pomakanja različnih koščkov v čokolado domislili Švicarji ali Belgijci, ki imajo še posebej bogato čokoladno zgodovino, a temu ni tako. Ideja zanj je sicer res prišla iz Švice, vendar je njihov tradicionalni fondi sirov, in ne čokoladni. Po tem, ko je prvi v 50-ih letih prejšnjega stoletja postal popularen širom Amerike, se je rodila ideja za čokoladni fondi. Zgodovina njegovega nastanka pa je precej nejasna, saj o njegovem izvoru kroži kar nekaj različnih zgodb. Med drugim nekateri pravijo celo, da so ga na nek način prvi izumili Maji, saj so čokolado pili že pred 2500 leti.
Kaj potrebujemo za pripravo čokoladnega fondija?
Ne glede na to, kdo se ga je prvi domislil, smo tej osebi čokoholiki seveda neizmerno hvaležni. Čokoladni fondi namreč ni le jed, ampak predstavlja tudi obliko druženja. Če fondija niste pripravili še nikoli poprej, vam ponujamo nekaj nasvetov za njegovo pripravo, da bo vaš večer z družino ali prijatelji kar se da popoln.
Zakaj ne bi za spremembo vašega druženja popestrili s sladkanjem ob čokoladnem fondiju?
Poleg čokolade in dodatkov so osnovne stvari, ki jih boste potrebovali, posoda, v kateri boste segreli čokolado, gorilnik oziroma držalo za čajno svečko, in dolge vilice, na katere boste nabadali koščke najljubšega sadja ali peciva. Izbirate lahko med različnimi vrstami fondijev, saj oblikovalci skorajda tekmujejo, kdo bo naredil bolj ličnega in bolj uporabnega. Za nakup fondi seta se lahko odločite tudi glede na število ljudi – večji je bolj zaželen, kadar se nameravate posladkati v družbi prijateljev ali družine, če želite ob fondiju preživeti romantičen večer v dvoje, pa je bolje, da si omislite manjši set.
3 ključne sestavine pri pripravi fondija
Za pripravo čokoladnega fondija potrebujete 3 stvari: kakovostno čokolado, dodatke in koščke, ki jih boste pomakali vanj.
Kakovostna čokolada
Izbira čokolade za čokoladni fondi je velika, mi pa vam svetujemo, da izberete le najbolj kakovostno, saj bo le tako vaše čokoladno doživetje popolno. Kakovostno belo, mlečno ali temno čokolado odlikuje fina kremasta tekstura, vsebuje več kakavovega masla in je dovolj tekoče strukture, da se gladko preliva.
Najboljša za pripravo fondija je čokolada v kapljicah, saj se te hitreje in lažje topijo. Čokolado lahko stopite nad ognjem ali vodno kopeljo. Dodate lahko tudi malo smetane, ki bo še popestrila njen okus, ko pa se čokolada stopi, zmes prelijte v posodo za fondi in jo postavite nad grelec oziroma čajno svečko, da ostane tekoča.
Dodatki
Če vam okus čokolade same po sebi ne zadostuje, lahko čokoladni fondi popestrite tudi tako, da v čokolado kanete nekaj cimeta, čilija v prahu, mlete kave, mete, vanilije, kikirikijevega masla ali pa kar najljubšega likerja – izbira je vaša! Če ste bolj drzne narave, pa lahko čokolado obarvate tudi z roza ali zeleno barvo za čokolado, ki najbolj prideta do izraza pri beli čokoladi.
Koščki
Izbira koščkov, ki jih boste pomakali v omamno dišečo čokolado, je tako rekoč neomejena. Tako lahko na račun pridejo tako tisti, ki jim prija bolj sladko, pa tudi tisti, ki so bolj naklonjenim kiselkastim okusom. V čokoladni fondi lahko pomakate na primer različno sadje, ki ga prej narežete na koščke – k stopljeni čokoladi se izvrstno podajo jabolka, hruške, banane, grozdje, pomaranče, ananas in seveda najbolj priljubljene med sadjem – jagode! Lahko pa se odločite še za slajšo varianto in v čokolado pomakate mini penice ali koščke karamele, piškotov, vafljev ali drugega peciva.
Namig: Za še slajšo izkušnjo lahko koščke, preden jih pomočite v čokolado, povaljate v sladki mešanici iz kakava, vanilijevega sladkorja in cimeta.
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.
Rumenjakom dodamo vaniljevo pasto, sladkor v prahu, jedilni škrob in rum. Prilijemo še 50 ml mleka in z metlico mešamo, da dobimo gladko maso brez grudic.
Preostalo mleko damo v kozico in ga segrevamo do vrelišča.
Eno zajemalko vrelega mleka pomešamo z jajčno maso, nato pa jajčno maso med mešanjem z metlico počasi prilivamo k vrelemu mleku.
Nastalo kremo ob stalnem mešanju na srednje močnem ognju kuhamo še od 5 do 7 minut, da se zgosti.
V kremo vmešamo še grobo kokosovo moko. Količino prilagodimo svojemu okusu.
Kozico s kremo odstavimo z ognja. S prozorno živilsko folijo jo pokrijemo tik do kreme, da se na njej ne naredi skorjica.
Za približno 5 ur jo postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi in strdi.
Ohlajeno stepemo z električnim ročnim mešalnikom v gladko kremo, nato vanjo z lopatko narahlo umešamo še stepeno sladko smetano. Količino prilagodimo glede na to, kako kompaktno kremo želimo.
Na dno kozarčkov nadrobimo biskvit ali piškote ter po vrh nabrizgamo kremo. Raffaello v kozarcu okrasimo s kokosom in raffaello kroglico.
Pečico segrejemo na 180°C. Graham piškote in mandlje zmešamo v drobtine. Presujemo v srednje veliko skledo in zmešamo sladkor in stopljeno maslo, dokler se ne povežeta. Močno pritisnemo na dno in navzgor ob straneh pekača za pite. Predhodno pečemo 8 minut. Pečico pustimo vključeno.
Pripravimo nadev: sladkano kondenzirano mleko, limonin sok in rumenjake stepemo. Pripravljeno limonio kremo vlijemo v toplo piškotno skorjo.
Pito pečemo med 18-21 minut ali dokler se le *rahlo* ne zamaja v sredini. Odstranimo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi na rešetki. Ko se ohladi, pokrijemo in še vsaj za eno ohlajamo v hladilniku. Okrasimo po želji.
Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.
Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.