BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Uporaba masla ali margarine?

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
uporaba masla ali margarine

Maslo in margarina sta osnovni sestavini v številnih receptih in hladilnikih, vendar se pri uporaba med peko razlikuje. Vsaka od sestavin ima svojo vlogo, zato je razumevanje, kdaj uporabiti maslo in kdaj margarino zelo pomembna, prav tako pa vam olajša izbiro uporabe.

Maslo in margarina sta osnovni sestavini v številnih receptih in hladilnikih, vendar se pri uporaba med peko razlikuje. Vsaka od sestavin ima svojo vlogo, zato je razumevanje, kdaj uporabiti maslo in kdaj margarino zelo pomembna, prav tako pa vam olajša izbiro uporabe.

1. Kaj sploh je maslo in zakaj je njegova uporaba v peki tako pomembna?


Maslo je mlečni izdelek, ki nastane iz smetane. Ima bogat, kremast okus, ki ga je težko pridobiti s katerokoli drugo sestavino. Maslo pri peki pit, tort in ostalih sladic prispeva tako, da ustvari nežno in krhko strukturo. 

Še ena pomembna lastnost masla pa je, da se zaradi vsebnosti vode v maslu med postopkom peke ustvari para, ki pomaga dvigniti testo in tako ustvariti lažjo teksturo. Zaradi sturkure pa se lahko maslo pri visokih temperaturah zažge. Zato je potrebno segrevanju masla posvetiti še večjo pozornost, saj zažgano maslo pokvari okus. Zažgano maslo doda grenak priokus, česar pa si zagotovo ne želimo.

Običajno recepti zahtevajo zmehčano maslo oziroma maslo sobne temperature. Pripravili smo nekaj trikov in nasvetov, kako lahko na hiter način zmehčamo maslo. Triki čakajo tukaj.

2. Kaj pa margarina, se med peko sploh še uporablja?


Margarina je živilo, izdelano iz rastlinskih olj, pogosto z dodatkom vode, soli, emulgatorjev in arom. Za razliko od masla ima margarina nevtralen okus in lažje prenaša visoke temperature, zato je boljša izbira, kadar recept zahteva peko pri visokih temperaturah.

Poleg tega se margarina pogosto uporablja kot nadomestek masla v receptih, ki zahtevajo veliko količino masla, saj lahko pomaga zmanjšati vsebnost maščobe v pečenem blagu, ne da bi pri tem izgubila okus.

Ena največjih prednosti uporabe margarine pri peki je njena konsistenca. V nasprotju z maslom, ki se pri sobni temperaturi lahko zmehča in stopi, ostane margarina trdna in jo je enostavno obdelovati tudi v toplem okolju.

Vendar pa ima margarina pri peki tudi nekaj slabosti. Za začetek, ker margarina ne vsebuje mleka, nima tako bogatega, kremastega okusa kot maslo. Poleg tega lahko emulgatorji v margarini vplivajo na teksturo pečenih izdelkov, zaradi česar so ti manj mehki. Visoka vsebnost vode v margarini lahko povzroči, da je pecivo manj hrustljavo in zlato rjavo, zlasti v receptih, ki zahtevajo veliko margarine.

3. Kdaj torej izbrati maslo in kdaj margarino?


Pri uporabi sestavin med peko je izbira med maslom in margarino pogosto odvisna od osebnih preferenc in posebnih zahtev recepta. Nekateri recepti so spisani tako, da dajejo večji poudarek okusu in teksturi, ki ju zagotavlja maslo, medtem ko imajo drugi raje stabilnost in priročnost margarine.

V nekaterih receptih je mogoče uporabiti kombinacijo masla in margarine, da bi dobili najboljše iz obeh svetov. Na primer, če v receptu za pecivo uporabimo polovico masla in polovico margarine, lahko zagotovimo nežno in luskasto teksturo masla ter stabilnost margarine.

Razumevanje razlik med maslom in margarino pri peki je bistvenega pomena za doseganje želenih rezultatov v receptih. Ne glede na to, ali imate raje bogat, kremast okus masla ali stabilnost in priročnost margarine, ima vsaka sestavina svoje prednosti in slabosti, vi pa morate izbrati tisto, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Ne pozabite, da se vedno čim bolj držite recepta in ga po potrebi prilagodite svojim osebnim željam in posebnim zahtevam vašega peciva.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-4,98 €
Skupaj:
44,82 €
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno