Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Rižev narastek, preprosta puhasta sladica

  • Čas branja Čas branja: 5 minut
rizev narastek preprosta puhasta sladica
Danes se vse bolj želimo vrniti k bolj preprostim in enostavnim jedem. Ena izmed njih je rižev narastek. Kot hrepenenje po preteklosti, otroštvu ter varnem in toplem občutku, ki pride z njim.

Riževemu narastku lahko dodamo toliko stvari, kot nam srce poželi. Lahko ga popestrimo z začimbami kot je na primer vanilija, dodamo lahko sadje ali oreščke, vendar bo vedno ostal rižev narastek. Pomislite nanj kot na starega prijatelja, ki bo tudi v novi preobleki  vedno isti stari prijatelj, ki ga boste z veseljem videli.

Puhast rižev narastek vedno razveseli

V današnjem času, ko so jedi videti kot umetniška dela, vsi hrepenimo po nečem pristnem in domačem. Nekaj, kar se ne pretvarja, da je več, kot je. Nekaj tako skromnega, da v vas vzbudi spomine na vašo babico, mamo ali teto, ki vam je znala že za čas risanke pripraviti najboljši rižev narastek. Samo pomislite, kako nestrpno ste čakali, da se rižev narastek ohladi in da ugriznete v tisto čudovito zlato-rjavo kožico, ki je bila res najboljši del te preproste sladice. Da je bilo vse skupaj še slajše, ste dodali še sadni preliv, pa najsi je šlo za domačo marmelado ali sirup.

Preprosta sladica iz riža je bila včasih jed bogatašev

Ste vedeli, da rižev narastek vendarle ni vedno veljal za skromno jed? Rižev narastek ima izvor v "riževem puddingu" - sladici, ki se je začela pripravljati v kuhinjah kraljev in kraljic. Riž je bil drag uvoz, zato je bil namenjen le eliti.Zgodovina priprave riževega narastka, kot ga poznamo danes, sega v 17. stoletje, takrat so ga pripravljali na angleških posestvih kot sladico za bogate goste. Sprva je bil ta sladek rižev puding pripravljen na osnovi riža, mleka, smetane in jajc, danes pa obstaja veliko različnih receptov, ki lahko vključujejo tudi rozine, vanilijo, cimet, vanilijevo pasto, vanilijev sladkor, oreščke in razne sadne prelive. 

V knjigi Forme of Cury (1390) - najstarejši ohranjeni zbirki receptov v Angliji - je naveden prvi recept za “riževo potico”, kar je kasneje vodilo do priprave sodobnega riževega narastka. Prav tako včasih ta jed ni bila sladka, ampak slana, postregla pa se je v nadevanih klobasnih  kožicah. Šele leta 1615 je v stari angleški kuharski knjigi zabeležen recept za rižev narastek z dodatkom jajc, ribeza, cimeta, sladkorja in jagod. 

Danes je rižev narastek priljubljen po svetu

V Evropi je razvit prav poseben način priprave narastka, katerega osnova je mlečni riž. Za razliko od angleškega pudinga, se rižev narastek pripravlja tako, da prej riž skuhamo in nato maso pečemo v pečici. Običajno se narastek pripravlja iz riža, mleka, jajc, sladkorja in masla. Potem, ko skuhamo mlečni riž, vse sestavine zmešamo skupaj in pečemo v pečici na 180 °C, dokler ne nastane mehak in puhast narastek. Najbolje pa je pečen z veliko “zlato-rumeno kožico“. (Kdor ne mara te rahlo hrustljave skorjice na riževem narastku, ne ve, kaj je dobro!) Nekateri recepti vključujejo tudi dodatke, kot so skuta (rižev narastek s skuto) ali jabolka (rižev narastek z jabolkami) ali vanilijev puding, kisla smetana ali sadje in oreščki. 

Rižev narastek je priljubljena sladica, ki jo običajno postrežemo toplo (nekateri si jo privoščijo tudi hladno) in jo za mamljivejši okus posujemo z vanilijinim sladkorjem. Lahko pa ob strani dodate tudi žličko vanilijeve paste, kamor sproti namakateo sočno sredico, da si še dodatno obogatite okus z vanilijo. 

S pravim prelivom dodate “piko na i”

Preden ga postrežemo, rižev narastek narežemo na enakomerne kose, da je videti kot pravokotni kolač in ga še dodatno okrasimo. Pri tem vas lahko omejuje le domišljija. 

BAM NASVET: Lahko ga obogatite s prelivom iz malin, ter okrasite s svežimi listi mete. Zares osvežujoč in ravno prav sladek je BAM preliv Malina s kar 70% deležem malin, ki bo navdušil tudi najzahtevnejše gurmane. Ni ga čez bombastično prelivanje in mešanje mehkih mlečnih in kislo-sladkih okusov, ko se sadni preliv vpije v pore med riževimi zrni.

Prav tako rižev narastek lepo sovpada z različnim sadjem, stepeno smetano ali drugimi sladkimi dodatki po želji. Če želite narediti še poseben vtis na vaše goste ali otroke pripraviti, da bodo oboževali to sladico (in z njo tudi vas) krožnik okrasite s dodatkom vanilijeve paste, ki bo  povezala vse okuse. V tem primeru se idealno obnese BAM vanilijeva pasta s pristnim koncentratom bourbonske vanilije iz Madagaskarja, ki vsebuje semena vanilije in je povsem brez alkohola. 

Rižev narastek je enostaven za pripravo 

Najlepše pri pripravi riževega narastka je to, da je zelo enostaven in nekompliciran za pripravo in da ni prav nič nezdrav, če vanj ne vmešate “pol tone sladkorja”. Za osnovo uporabimo mlečni riž, najbolje se obnese okroglozrnati (arborio), ki ga pred kuhanjem vedno dobro sperite. Da rižev narastek ne bo presuh, vedno glejte, da je še topel mlečni riž dovolj tekoč, saj se bo med ohlajanjem riž še napil tekočine. Pečemo približno 40 minut. Odvisno, koliko zlato-rumene kožice si želite na vrhu riževega narastka, predlagamo, da zadnjih 10 minut zapečete narastek samo z vrha, da bo skorjica še bolj izrazita. Če pa vidite, da se narastek preveč “žge”, ga lahko za nekaj minut pečete prekritega z alu folijo.

Rižev narastek lahko postrežete topel ali hladen. Hranite pa ga lahko vsaj 3 dni v zaprti posodi v hladilniku, ali ga po želji celo zamrznete in na hitro odtajate v mikrovalovni ali navadni pečici, ko si zaželite pristne sladice.

BAM NASVET: Vam je ostal riž od kosila? Ne mecite ga stran, saj ga lahko čez noč pustite v zamrzovalniku in porabite naslednji dan za pripravo mase za rižev narastek. Riž, ki ste ga kuhali na vodi samo namočite v polnomastnemu mleku, ki ste mu dodali maslo in vanilijevo pasto ter približno 15 minut kuhajte na zmernem ognju, dokler ne dobite mehke mlečne mase. Nato se držite nadaljevanja recepta!

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-2,17 €
Skupaj:
19,53 €

O avtorju

Teja K.
Vsebinski marketing
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Želim prejeti čoko e-revijo!

Želim prejeti čoko e-revijo!

Vpiši svoj elektronski naslov, mi pa ti na tvoj naslov pošljemo brezplačno čoko E-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno