Kaj so njene prednosti?
Visoka hranilna vrednost
Ovsena kaša je bogata z vlakninami, beljakovinami, vitaminom B, magnezijem, fosforjem, železom, cinkom in drugimi hranili. Je odličen vir energije in pomaga telesu delovati učinkovito.
Uravnavanje krvnega sladkorja
Ovsena kaša vsebuje topne vlaknine, imenovane beta-glukani, ki pomagajo zniževati raven glukoze v krvi in izboljšujejo občutljivost na inzulin. To je še posebej koristno za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2.
Izguba telesne teže
Zaradi visoke vsebnosti vlaknin ovsena kaša zagotavlja občutek sitosti in preprečuje prenajedanje. Prav tako pomaga uravnavati apetit in s tem prispeva k lažjemu nadzoru telesne teže.
Izboljšanje prebave
Vlaknine v ovseni kaši spodbujajo zdravo prebavo in preprečujejo zaprtje. Prispevajo k boljši črevesni flori ter spodbujajo razrast koristnih bakterij v črevesju.
Znižanje holesterola
Beta-glukani, ki jih vsebuje ovsena kaša, pomagajo zniževati raven slabega holesterola (LDL) v krvi, kar lahko zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni.
Podpora zdravju srca
Poleg zniževanja holesterola ovsena kaša zmanjšuje tudi vnetje v telesu, kar je ključnega pomena za zdravje srca.
Bogata z antioksidanti
Ovsena kaša vsebuje antioksidante, kot so avenanthramidi, ki imajo protivnetne lastnosti in ščitijo celice pred poškodbami.
Primerna za preobčutljivost na gluten
Ovseno kašo lahko uživajo tudi ljudje s preobčutljivostjo na gluten ali tisti s celiakijo, če se prepričajo, da je ovsena kaša pridelana in predelana ločeno od drugih žit, ki vsebujejo gluten. Niso vsi ovseni kosmiči na primer varni za zaužitje za ljudi z opisanimi težavami, saj so lahko pridelani v obratih, kjer poteka pridelava pšenice, riža in drugih zrn, ki vsebujejo gluten ter lahko onesnažijo oves. Če pa smo suvereni glede izvora ovesa, ta sam po sebi ne vsebuje glutena in ga lahko mirne vesti zaužijemo.
Enostavna priprava
Ovseno kašo je enostavno pripraviti in jo je mogoče pripraviti na različne načine, tako da ne postane dolgočasna. Beri dalje, saj ti v nadaljevanju razkrivamo okusne ideje za hitre malice in sladice iz ovsene kaše.
Dobra osnova za druge jedi
Ovsena kaša je osnova, na katero lahko dodamo različne sestavine, kot so sveže ali suho sadje, oreščki, semena ali mleko, da okrepimo okus in hranilno vrednost.
Zakaj je ovsena kaša še posebej odlična za prebavo?
Ovsena kaša je odlična za prebavo zaradi svoje bogate vsebnosti vlaknin, zlasti topnih vlaknin, imenovanih beta-glukani. Vlaknine so nesnemljive komponente rastlinske hrane, ki jih naše telo ne more prebaviti, vendar igrajo ključno vlogo pri zdravem prebavnem sistemu.
Tukaj je nekaj načinov, kako ovsena kaša spodbuja dobro prebavo:
Lajšanje zaprtja
Vlaknine v ovseni kaši povečujejo volumna blata in zmehčajo iztrebke, kar olajša gibanje črevesja. Redno uživanje ovsene kaše lahko pomaga preprečevati zaprtje.
Uravnavanje črevesne flore
Vlaknine spodbujajo rast koristnih bakterij v črevesju, kar pomaga vzpostaviti zdravo črevesno floro. To je ključno za dobro delovanje prebavnega sistema in splošno zdravje.
Zmanjšanje tveganja za različne bolezni
Študije so pokazale, da redno uživanje vlaknin, kot jih najdemo v ovseni kaši, zmanjšuje tveganje za razvoj različnih prebavnih motenj, vključno z razjedami na želodcu, hemoroidi in rakom na debelem črevesu.
Izboljšanje prebavne funkcije
Vlaknine spodbujajo peristaltiko črevesja, kar pomeni boljše gibanje hrane skozi prebavni trakt. To pomaga pri učinkovitejši prebavi in zmanjšuje tveganje za prebavne težave, kot so napenjanje, napihnjenost in drugo nelagodje.
Zmanjšanje vnetja
Vlaknine in antioksidanti v ovseni kaši pomagajo zmanjšati vnetje v prebavnem traktu, kar lahko pomaga pri lajšanju simptomov vnetnih črevesnih bolezni, kot je sindrom razdražljivega črevesja (IBS).
Pomembno je tudi omeniti, da je ob uživanju večje količine vlaknin, pomembno piti dovolj vode, da zagotovimo, da se vlaknine pravilno napihnejo in uspešno delujejo v prebavnem traktu.
Nadgradnja okusa ovsene kaše
Ni treba, da se zadovoljimo s preprostim, no, ovsenim okusom. Ovseno kašo lahko vedno nadgradimo s sadnimi, čokoladnimi in drugimi sladkimi okusi, ki jo naredijo sočnejšo in privlačnejšo. Predstavljamo štiri top okuse ovsene kaše, ki smo jih preizkusili:
Oatmeal - jabolčna pita
Nič ni boljšega kot sladka, pravkar pečena babičina jabolčna pita, kajne? Okus mehkih, sočnih jabolk, ki se ti razleze po ustih, je naravnost božanski! Vključimo ga v ovseno kašo in ji dodajmo pristen sadni okus, ki bo navdušil naše borbončice! Z dodatkom proteinov, bo to super obrok po treningu ali pa morda zdrav zajtrk!
Oatmeal - čokolada in jagoda
Vsi ljubitelji čokolade vemo, da čokolada enostavne paše prav povsod! In če ji dodamo še sočne jagode ter zdrav oves, je to zmagovalna kombinacija. Lahko jo pojemo za večerjo, zajtrk ali malico v službi, ali pa kot proteinski obrok po treningu.
Oatmeal - čokolada in kokos
Kokos je izredno hranljiv sadež, ki daje podporo imunskemu sistemu, saj se ponaša s protivnetnimi in protimkrobnimi lastnostmi. Vsebuje vlaknine, ki spodbujajo zdravo prebavo in preprečujejo zaprtje. V svojem sladko-tropskem okusu se fenomenalno poveže s čokolado in ovesom, ter nadgradi okus ovsene kaše.
Oatmeal - čokolada in banana
Ovsena kaša z okusom čokolade in banane je proteinska bomba hranljivih snovi ter fantastičnih okusov. Omogoča zaužitje energijsko bogatega in hkrati zdravega zajtrka ali maliace, kjer uživamo v obroku brez občutka slabe vesti! Banane vsebujejo topne vlaknine, ki izboljšajo našo prebavo, vsebujejo pa tudi pomembne vitamine in minerale kot so vitamin B6, vitamin C, kalij, magnezij in folat. Uravnajo krvni tlak in dobro vplivajo na razpoloženje ter dvig energije v telesu!
Sladice iz ovsene kaše
Razkrivamo ti 10 idej za okusne in zdrave poslastice, ki bazirajo na osnovi ovsene kaše:
1. Ovseni piškoti s čokolado in oreščki
Pripravimo ovsene piškote z dodatkom koščkov temne čokolade in nasekljanih oreščkov. Ta kombinacija bo ustvarila okusne, hrustljave piškote, ki bodo zadovoljili tvojo željo po sladkem, ne da bi se bi ti bilo potrebno odpovedati zdravemu načinu prehranjevanja.
2. Ovseni čokoladni browniji
Zmešamo ovsene kosmiče, kakav v prahu, jajca, maslo in sladilo ter jih spečemo v pekaču. Rezultat je sočen in čokoladen brownie z manj nepotrebnega sladkorja.
3. Ovseni puding z vanilijo in sadjem
Pripravimo ovseni puding z dodatkom vanilije in svežega sadja po naši izbiri. Ta osvežujoča sladica je popolna za vroče poletne dni!
4. Ovseni "cheesecake" kozarčku
V steklene kozarčke v slojih razporedimo ovsene kosmiče z mešanico skute, grškega jogurta in medu. Dodamo še sveže jagode ali borovnice za barvit in zdravilen prigrizek.
5. Ovsena kaša s čokolado in narezano banano
Pripravimo ovseno kašo s kakavom v prahu in na vrh dodamo narezano banano. Ta sladica je odlična za zajtrk ali pa si jo privoščimo kot sladico po obroku.
6. Ovsene energijske kroglice
Ovsene kosmiče zmešamo z datlji, oreščki, medom in malo kokosovega olja. Oblikujemo majhne kroglice in jih postavimo v hladilnik, da se strdijo. Te kroglice so okusne, odlične pa so tudi kot zdrav prigrizek za na pot!
7. Ovseni crumble s sadjem
Naredimo crumble iz ovsene kaše, masla, medu in cimeta. Dodamo sveže ali zamrznjeno sadje, kot so jabolka ali jagode, ter pečemo v pečici, dokler ne postane crumble lepo hrustljav ter zlatorjave barve.
8. Ovseni mafini s sadjem
Pripravimo ovsene mafine z dodatkom svežega ali suhega sadja, kot so rozine, brusnice ali banane. Ti mafini so odlična izbira za zdrav zajtrk ali prigrizek.
9. Ovseni smoothie
Zmešamo ovsene kosmiče, grški jogurt, banano, mandljevo mleko in med v mešalniku. Ta sladek in kremast smoothie bo všeč vsem ljubiteljem ovsenih dobrot.
10. Ovsene palačinke
Pripravimo palačinke iz ovsenih kosmičev, jajc, banane in mleka. Postrežemo jih s svežim sadjem ali javorjevim sirupom za še boljši okus.
Te sladice iz ovsene kaše so odličen način, kako uživati v jedeh, ki so hkrati tudi hranljive in zdrave. Opisane recepte seveda lahko vedno prilagodimo glede na svoje želje in sestavine, ki jih imamo na voljo. Pa dober tek!