Naroči sestavine z 10% popustom:
Vrhunski BAM izdelki za peko.

Vedno pogosteje se med sestavinami recepta pojavlja pinjenec. Uporablja se v številnih receptih, še najpogosteje pri pripravi sladic. Pinjenec je sestavina, ki pomaga pri aktivaciji sode bikarbone, zaradi katere biskvit ali testo vzhaja.
Uporablja pa se lahko tudi pri pripravi drugih jedi kot so marinada za meso ali perutnino, lahko pa postane tudi osnova za solatne prelive ali kot samostojna osvežilna pijača. V nekaterih kulturah pinjenec uživajo tudi kot probiotični napitek, saj ima različne koristne učinke na naše zdravje.
Pinjenec je mlečni izdelek. Poznamo ga tudi kot rahlo kislo tekočino s kremno teksturo in rahlo gosto konsistenco. Če pa stopimo še korak dalje pa govorimo o tekočini, ki ostane po stepanju masla. Danes se je sama priprava sicer malo spremenila, saj nastane z dodajanjem mlečnih kislin in bakterij v manj mastno ali celo mleko brez maščob. Dodane bakterije fermentirajo laktozo (mlečni sladkor) in v mleku proizvajajo mlečno kislino, ki daje pinjencu značilen okus.
Pinjenec je vsestranska sestavina, ki jo lahko na različne načine uporabljamo tako pri peki kot pri pripravi kosila ali večerje. Pri uporabi pinjenca v receptih ne pozabimo na to, da ima rahlo kiselkast okus, zato bo morda potrebna prilagoditev količine pecilnega praška ali sode bikarbone. Če ga slučajno nimamo pri roki, ga lahko nadomestimo tako, da skodelici navadnega mleka dodamo žlico kisa ali limoninega soka in zmes pustimo stati nekaj minut, da se sestavine povežejo in se mleko rahlo sesiri.
Nato ga lahko uporabimo pri:
Peki: vedno pogosteje ga uporabljamo pri peki piškotov, palačink, vafljev, mafinov ali drugega peciva. Sladicam doda bogat okus, hkrati pa poskrbi še za dodatno sočnost. Pinjenec nadomestimo z navadnim mlekom.
Pri marinadi: v pinjencu lahko mariniramo tudi meso. Kislina v pinjencu pripomore k mehčanju mesa, zaradi česar je meso bolj aromatično in mehko.
Solatni prelivi: lahko je odlična osnova za kremne in okusa polne prelive. Združimo ga lahko z zelišči, začimbami ali drugimi sestavinami, ter tako ustvarimo okusen solatni preliv.
Pijače: uživamo ga lahko tudi kot samostojen probiotičen napitek.
Pinjenec je običajno na voljo v večini trgovin z živili in supermarketov, običajno ga najdemo na oddelku z mlečnimi izdelki. Najdemo ga lahko v običajnih in ali manj mastnih različicah. V nekaterih specializiranih trgovinah, kot so trgovine z zdravo prehrano ali kmečke tržnice, je na voljo tudi ekološki ali lokalno pridelan pinjenec.
Pinjenec lahko kupimo tudi prek spleta pri različnih trgovcih na drobno, vključno s storitvami za dostavo živil in spletnimi stranmi s specializirano hrano. Pri spletnem nakupu pinjenca preverimo rok uporabe in možnosti pošiljanja, da si tako zagotovimo, da izdelek na vaš naslov prispe svež.
Če pinjenca ne najdete v lokalni trgovini z živili, ga lahko pripravite doma:
Recepti za vse tri načine čakajo tukaj.