Glavna sestavina vsake čokoladne torte je seveda čokolada, pripravljena pa je tudi iz mnogih drugih sestavin – odvisno od posameznega recepta. Tokrat vam predstavljamo recept za odlično čokoladno torto s pinjencem. Pinjenec oziroma masleno mleko (angleško buttermilk) - kiselkasta pijača, ki nastane kot stranski produkt pri pridobivanju masla iz smetane. Pinjenec ima nizko vsebnost maščobe (do 1 %), z njegovo pomočjo pa lahko pripravimo rahlo testo, ki je ključna sestavina vsake dobre torte.
Še več receptov za slastne čokoladne torte čaka tukaj.
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.
Dodatki po želji (lešniki, mandlji, kandirana limona, višnje, itd.)
Navodila za uporabo:
1. Korak
Buttermilk narediš tako, da na eno skodelico mleka – notri vmešaš 1 veliko žlico belega alkoholnega kisa (tistega za vlaganje). Dobro premešaš in pustiš 5-10 minut.
2. Korak
Vzemi okrogel pekač za torto (premer 26cm), ga okrog in okrog po notranji strani premaži z maslom in vse stranice, tudi rob, obloži s peki papirjem. Pečico segrej na 170 C.
3. Korak
Vse sestavine suhe in mokre ročno zmešamo skupaj v veliki posodi: 375 g moke, 170 g kakava v prahu, 1,5 male žličke soli, 1 velika žlica sode bikarbone, 2 mali žlički pecilnega praška, 500 g sladkorja, 180 ml olja, 370 g buttermilka, 3 žličke vanilijevega ekstrata, 3 večja jajca ( prej jih posebej malo stepi).
4. Korak
Vse zgoraj naštete sestavine zmešaj z metlico počasi skupaj in na kocu prilij tej masi še 370 ml vroče vode (da se kakav v prahu raztopi, če bi dala vodo prej noter, na jajca, bi se ti le ta skuhala ;) )
5. Korak
Masa za biskvit pride tekoča, razdeliš jo na dva ali več delov - kakor hočeš in odvisno kakšen pekač imaš. Jaz ponavadi zlijem vso maso v pekač, jo pečem zelo počasi, ker se čas peke podaljša in ko vidim, da se po vrhu hoče malo zažgati, znotraj je pa masa še tekoča, takrat torto pokrijem z alufolijo in vrnem pekač nazaj v pečico, da se speče do konca. Torta je pečena, ko pride zobotrebec, ki ga zapičiš na sredino suh. Če misliš prerezat torto na več plasti, jo pusti da se popolnoma ohladi!
6. Korak
Pripravi si tudi mešanico s katero boš napojila biskvit : 1 liter vode, nekaj žlic sladkorja v prahu in nekaj žlic ruma … premešaj, poskusi, če je tebi dobro, bo tudi v torti.
7. Korak
Kremo narediš, ko imaš že biskvit razrezan in mešanico za vlaženje že pripravljeno.
8. Korak
Čokoladna krema: 400 g temne čokolade ali jedilne čokolade z 1 žlico masla raztopiš nad soparo, fino premešaš, da ni nobenih grudic, narahlo ohladiš čokolado tako, da dno posode potopiš v mrzlo vodo in malo premešaš. Če bi vtaknila prst v sredino čokolade mora biti prijetno topla, ne prevroča. Takrat v mikser zliješ 600 ml sladke smetane za stepanje + 2 žlice sladkorja v prahu. Stepaš dokler skoraj ni stepena, takrat priliješ zraven stopljeno čokolado in med mešanjem dodaš še 10 ml ruma.
9. Korak
V to kremo lahko vmešaš tudi lešnike, mandlje, limonine kandirane ali pomarančne lupinice, višnje, praktičnokarkoli. Je super krema in prenese vse.
10. Korak
Za sestavljanje torte vzameš š velik pladenj ali krožnik, nekaj na čem boš torto postregla. Vzameš umit obod od pekača v katerem si pekla biskvit. Na dno položiš prvi del biskvita, okrog njega zapneš obroč (tudi če je pri strani malo zraka, ko se bo napojil biskvit bo šel narazen). Biskvit prepojiš z žlicami sladke raztopine, ko s prsti pritisneš na biskvit mora biti lepo mokro in sočno. Nato na biskvit damo nekaj žlic kreme, jo poravnamo, ponovno biskvit, napojitev, krema. Nazadnje naj bo na vrhu samo biskvit. Pokriješ s prozorno folijo, postaviš v hladilnik, najbolje kar čez noč. Naslednji dan okrasiš, lahko okrasiš celo s smetano, daš po vrhu hostijo. Lahko jo tudi premažeš s čokoladno kremo (narediš še 1x kremo po zgornjem receptu) in jo okrasiš kot sem jo jaz, s čokoladnimi palčkami in kroglicami ... Ali pa celo premažeš z masleno kremo in jo oblečeš v tičino maso, oz. sladkorno maso. Po želji.
Glavna sestavina vsake čokoladne torte je seveda čokolada, pripravljena pa je tudi iz mnogih drugih sestavin – odvisno od posameznega recepta. Tokrat vam predstavljamo recept za odlično čokoladno torto s pinjencem. Pinjenec oziroma masleno mleko (angleško buttermilk) - kiselkasta pijača, ki nastane kot stranski produkt pri pridobivanju masla iz smetane. Pinjenec ima nizko vsebnost maščobe (do 1 %), z njegovo pomočjo pa lahko pripravimo rahlo testo, ki je ključna sestavina vsake dobre torte.
Še več receptov za slastne čokoladne torte čaka tukaj.
Dodatki po želji (lešniki, mandlji, kandirana limona, višnje, itd.)
Navodila za uporabo:
postopek priprave
1. Korak
Buttermilk narediš tako, da na eno skodelico mleka – notri vmešaš 1 veliko žlico belega alkoholnega kisa (tistega za vlaganje). Dobro premešaš in pustiš 5-10 minut.
2. Korak
Vzemi okrogel pekač za torto (premer 26cm), ga okrog in okrog po notranji strani premaži z maslom in vse stranice, tudi rob, obloži s peki papirjem. Pečico segrej na 170 C.
3. Korak
Vse sestavine suhe in mokre ročno zmešamo skupaj v veliki posodi: 375 g moke, 170 g kakava v prahu, 1,5 male žličke soli, 1 velika žlica sode bikarbone, 2 mali žlički pecilnega praška, 500 g sladkorja, 180 ml olja, 370 g buttermilka, 3 žličke vanilijevega ekstrata, 3 večja jajca ( prej jih posebej malo stepi).
4. Korak
Vse zgoraj naštete sestavine zmešaj z metlico počasi skupaj in na kocu prilij tej masi še 370 ml vroče vode (da se kakav v prahu raztopi, če bi dala vodo prej noter, na jajca, bi se ti le ta skuhala ;) )
5. Korak
Masa za biskvit pride tekoča, razdeliš jo na dva ali več delov - kakor hočeš in odvisno kakšen pekač imaš. Jaz ponavadi zlijem vso maso v pekač, jo pečem zelo počasi, ker se čas peke podaljša in ko vidim, da se po vrhu hoče malo zažgati, znotraj je pa masa še tekoča, takrat torto pokrijem z alufolijo in vrnem pekač nazaj v pečico, da se speče do konca. Torta je pečena, ko pride zobotrebec, ki ga zapičiš na sredino suh. Če misliš prerezat torto na več plasti, jo pusti da se popolnoma ohladi!
6. Korak
Pripravi si tudi mešanico s katero boš napojila biskvit : 1 liter vode, nekaj žlic sladkorja v prahu in nekaj žlic ruma … premešaj, poskusi, če je tebi dobro, bo tudi v torti.
7. Korak
Kremo narediš, ko imaš že biskvit razrezan in mešanico za vlaženje že pripravljeno.
8. Korak
Čokoladna krema: 400 g temne čokolade ali jedilne čokolade z 1 žlico masla raztopiš nad soparo, fino premešaš, da ni nobenih grudic, narahlo ohladiš čokolado tako, da dno posode potopiš v mrzlo vodo in malo premešaš. Če bi vtaknila prst v sredino čokolade mora biti prijetno topla, ne prevroča. Takrat v mikser zliješ 600 ml sladke smetane za stepanje + 2 žlice sladkorja v prahu. Stepaš dokler skoraj ni stepena, takrat priliješ zraven stopljeno čokolado in med mešanjem dodaš še 10 ml ruma.
9. Korak
V to kremo lahko vmešaš tudi lešnike, mandlje, limonine kandirane ali pomarančne lupinice, višnje, praktičnokarkoli. Je super krema in prenese vse.
10. Korak
Za sestavljanje torte vzameš š velik pladenj ali krožnik, nekaj na čem boš torto postregla. Vzameš umit obod od pekača v katerem si pekla biskvit. Na dno položiš prvi del biskvita, okrog njega zapneš obroč (tudi če je pri strani malo zraka, ko se bo napojil biskvit bo šel narazen). Biskvit prepojiš z žlicami sladke raztopine, ko s prsti pritisneš na biskvit mora biti lepo mokro in sočno. Nato na biskvit damo nekaj žlic kreme, jo poravnamo, ponovno biskvit, napojitev, krema. Nazadnje naj bo na vrhu samo biskvit. Pokriješ s prozorno folijo, postaviš v hladilnik, najbolje kar čez noč. Naslednji dan okrasiš, lahko okrasiš celo s smetano, daš po vrhu hostijo. Lahko jo tudi premažeš s čokoladno kremo (narediš še 1x kremo po zgornjem receptu) in jo okrasiš kot sem jo jaz, s čokoladnimi palčkami in kroglicami ... Ali pa celo premažeš z masleno kremo in jo oblečeš v tičino maso, oz. sladkorno maso. Po želji.
Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.
Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.