BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kako pripravimo pinjenec?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
ce iscete nadomestek ali navodila kako pripraviti vedno pogosteje zahtevan in uporabljen pinjenec ste prisli na pravi naslov razkrivamo kako enostavno lahko pripravimo pinjenec 

Če iščete nadomestek ali navodila, kako pripraviti vedno pogosteje zahtevan in uporabljen pinjenec, ste prišli na pravi naslov. Razkrivamo, kako enostavno lahko pripravimo pinjenec. 


A, pred samo pripravo razčistimo nekaj. Pinjenec ni "bolj mastno mleko" ali "mleko z maslom" (buttermilk, ang.). Pinjenec v resnici ne vsebuje masla in ne moremo ga narediti iz masla in mleka in pravzaprav niti nima goste kremne, maslene konsistence. Pinjenec se imenuje pinjenec, ker nastaja s pihanjem. Je pikantna, rahla kisla in nekoliko gostejša tekočina od navadnega mleka. Pri peki ga priporočamo namesto uporabe običajnega mleka, saj sladicam doda čudovit okus, sočnost in poskrbi za dodatno vzhajanje.


Običajno lahko pinjenec kupimo v bolje založenih trgovinah. Prepričani pa smo, da ni gospodinjstva, ki bi pinjenec hranilo v hladilni "za vsak slučaj" ali za "nedeljsko peko". 


Pinjenec lahko pripravimo s tremi sestavinami, ki jih imamo skoraj zagotovo vedno doma.


1. Pinjenec z mlekom in jabolčnim kisom


Domači pinjenec lahko naredimo z 240 ml mleka in 1 žlico jabolčnega kisa. Preprosto zmešamo obe sestavini in ju pustite stati 5 minut. Mleko bo reagiralo s kislostjo kisa in se rahlo sesirilo, kar bo ustvarilo enako, pikantno, kremasto stukturo pinjenca! Recept lahko prilagodite količini, ki jo potrebujete v izbranem receptu. Nekaj najpogostejših količin smo za vas izračunali kar mi: 

  • 60 ml pinjenca: 60 ml mleka + 3/4 čajne žlice jabolčnega kisa
  • 80 ml pinjenca: 80 ml mleka + 1 čajna žlica jabolčnega kisa
  • 120 ml pinjenca: 120 ml mleka + 1,5 čajne žličke jabolčnega kisa
  • 240 ml pinjenca: 240 ml mleka + 1 velika žlica jabolčnega kisa


2. Pinjenec z mlekom in limoninim sokom 


Limona se obnaša popolnoma enako kot jabolčni kis. Torej, kislost limoninega soka bo reagirala z mlekom in ustvarila popoln nadomestek za pinjenec z blagim okusom limone. To kombinacijo priporočamo za pripravo limonine torte, palačink ali sladic, ki jih želimo obogatiti z okusom limone.

Kombinacija mleka in limoninega soka je popolnoma enaka kot v kombinaciji mleka in jabolčnega kisa.

BAM nasvet: Če uporabljate sveže iztisnjen limonin sok, ne pozabite odcediti morebitnih koščic.


3. Pinjenec z mlekom in vinskim kamnom


Doma ni limon niti jabolčnega kisa. Ni panike! Pinjenec lahko naredimo tudi z mlekom in prahom vinskega kamna. Preprosto zmešajte 1 in tri četrtine čajne žličke vinskega kamna z 240 ml mleka in pustimo počivati dobrih 5 minut.

  • 60 ml pinjenca: 60 ml mleka + 1/4 čajne žlice vinskega kamna
  • 80 ml pinjenca: 80 ml mleka + ena polovica čajne žlice vinskega kamna
  • 120 ml pinjenca: 120 ml mleka + 1 čajna žlica vinskega kamna


Tako, popolnoma enostavno. A vseeno ne smemo pozabiti na eno pravilo! Za pripravo domačega pinjenca ne smemo uporabiti vseh treh sestavin hkrati. Z mlekom kombiniramo le eno, katero pa izberemo, se odločimo sami. Oziroma naša zaloga živil v shrambi. :)

Z doma pripravljenim pinjencem lahko pripravimo sočno čokoladno torto. Recept čaka tukaj.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno