BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kako pripraviti puhast biskvit, ki zares uspe?

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
kako pripraviti puhast biskvit ki zares uspe

Suhe torte ali "sesute" torte nimajo prostora v slaščičarskem svetu. Vendar se še prepogosto zgodi, da na videz nedolžna torta postane žrtev teksturne tragedije.

Suhe torte ali "sesute" torte nimajo prostora v slaščičarskem svetu, s tem se zagotovo strinja vsak slaščičarski mojster ali mojstrica. Vendar se še prepogosto zgodi, da na videz nedolžna torta postane žrtev teksturne tragedije.

A kot vedno, tudi v slaščičarstvu obstajajo načini, da preprečimo takšno teksturno tragedijo. Priprava raznih tort nas je zagotovo že veliko naučila.

1. Uporabimo kislo smetano.

Da bi preprečili suho torto, dodajmo kremasto in rahlo mokro sestavino. Mleko je običajno med glavnimi sestavinami recepta za torto. Med sestavinami se znajde zato, da razredči testo in posvetli drobtine. Kremna in rahlo mokra sestavine je tudi kisla smetana, na katero pa pogosto pozabimo.

Poleg mleka, med sestavine dodajte žlico ali dve kisle smetane. Seveda je uporaba kisle smetane odvisna od to recepta, vendar ne podcenjujte moči te sestavine! Če niste ravno ljubitelj kisle smetane ali je nimate doma, se navadni jogurt izkaže kot odlična zamenjava.

2. Maslo naj bo sobne temprature!

Prepričana sem, da se to sliši kot pokvarjena plošča, a se še vedno zgodi, da med sestavinami piše maslo sobne temperaute, a to spregledamo. Če recept zahteva maslo sobne temperature, uporabimo maslo sobne temperature. Čisto enostavno in preprosto.

Večina priprave biskvita za torto se začne: "...zmešanjte maslo in sladkor.". Maslo je sposobno zadrževati zrak in kremna stuktura nastane, ko maslo ujame zrak. Med peko se ta ujeti zrak razširi in rezultat bo puhasta torta. Brez pravilno zmešanega masla = brez zraka = suha, sploh ne puhasta torta.

A recimo, da je bilo vaše maslo ustrezne sobne temperature. Začeli ste ga mešati s sladkorjem in ko sta skupaj dosegla kremno strukturo, nadaljevali z mešanjem. Obstaja velika verjetnost, da se bosta vaše maslo in sladkor preveč zmešala, kar pomeni, da bo maslo zajelo več zraka, kot bi moralo. Ko se testo peče, se bo ta dodatni zrak "izpraznil" in imeli torta bo presuha.

Za najboljše rezultate mešajte maslo in sladkor približno 1-2 minuti.

3. Soda bikarobona in pecilni prašek?

Če je torta presuha, je običajno glavni krivec moka. A ni vedno tako. V tem primeru biskvit za torto najverjetneje potrebuje več pomoči za vzhajanje; torej pecilni prašek ali soda bikarbona. Ta nasvet ni ravno preprost (ha!), ker sta ti dve sestavini kar malo posebni.

Če recept vsebuje veliko kisline, kot sta limonin sok in pinjenec, in recept narekuje premalo pecilnega praška, bo rezultat suha torta. V tem primeru boste morda potrebovali dodatek sode bikarbone, ki bo reagirala s kislino in ustvarila bolj puhast biskvit.

4. Olje?

Razmerje med mokrimi in suhimi sestavinami določa stopnjo vlažnosti torte. Če smo dodali preveč moke in premalo masla, bo torta suha, kar je logično.

Po drugi strani pa bo torta preveč mokra, če je mleka preveč in moke premalo, kar je spet logično. Ključno je najti pravo ravnovesje med mokrimi in suhimi sestavinami. Če opazite, da je pecivo preveč suho, mu naslednjič dodajte malo olja. 

5. Podvojene količine, prej konec?

Nikoli. Za absolutno NAJBOLJŠI okus in teksturo nikoli ne podvojite sestavin zapisanih na receptu. Če potrebujete dvojne količine, raje dvakrat pripravite testo. Podvojitev recepta tvega preveliko količino dodane kisle smetane, preveč ali premalo mešanja. Pecilni prašek in/ali soda se morda ne bosta popolnoma porazdelila, kar bi lahko pustilo grenak priokus v delih torte.

6. Recepti za torte?

Tukaj. Ko blagovna znamka BAM in Urška Jerman, ki ustvarja pod imenom Cake O'Clock, združita moči, nastane BAM knjiga receptov: Torte. V knjigi s trdo vezavo najdete 50 različnih receptov s katerimi lahko pripravite najbolj čokoladno čokoladne torte kot so Sacher, Schwarzwaldska ali čisto preprosta čokoladna torta. Ljubitelje sadja navdušijo recepti za mangovo torta z malinami, torto Planica ali limonino torto, torta gin tonic pa bo s svojo barvno kombinacijo in osvežilnim okusom zagotovo kraljica poletnih zabav. Razpon okusov torej sega vse od klasično čokoladno čokoladnih, osvežilno sadnih tort ali tort modernejših različic. 

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno