Sestavine:
- 115 g masla
- 1/4 čajne žličke soli
- 240 ml vode
- 120 g moke
- 4 velika jajca
- 350 ml sladke smetane
- 25 g sladkorja
- 1 čajna žlička BAM vanilijeve paste
Princeske so vrsta peciva iz testa choux, ki ga običajno napolnimo s stepeno smetano ali vanilijevo kremo. Princeske so priljubljena sladica v številnih državah, pogosto pa jih postrežejo na porokah, zabavah in drugih posebnih dogodkih. Pogosto jih najdemo tudi v pekarnah in slaščičarnah, kjer jih pogosto okrasijo s sladkorjem v prahu, čokolado ali drugimi prelivi.
Testo pripravimo tako, da maslo in vodo segrejemo, da se maslo raztopi. Nato vmešamo moko in odstavimo iz ogna, da se nekoliko ohladi. Za tem vmešamo najprej eno jajce, da dobimo gladko testo. Tako vmešamo vsako jajce posebaj. Tale korak je bistven, da med pečenjem v sredini testa nastane luknjica. Nato na pekaču oblikujemo testo v majhne kepice. Po peki princeske običajno napolnimo z nadevi različnih okusov, najpogosteje pa se uporabljata stepena smetana in vanilijeva krema.
Da bodo princeske uspele, moramo biti potrpežljivi. Pri dodajanju moke v mešanico masla in vode, moramo zmes nekaj časa mešati, da dobimo gladko in povezano testo brez grudic. Pomembno je, da ne obupamo prehitro.
Za enotne princeske moramo testo oblikovati v enakomerne velike hlebčke. Pri tem si lahko pomagamo z dresirno vrečko.
Na koncu pa še zlato in eno izmed najbolj pomembnih slaščičarskih pravil je: med peko ne odpiramo vrat pečice. Nenadna sprememba temperature lahko povzroči, da se pripravljeni hlebčki paljenega testa sesedejo.