Sestavine:
- 115 g masla
- 1/4 čajne žličke soli
- 240 ml vode
- 120 g moke
- 4 velika jajca
- 350 ml sladke smetane
- 25 g sladkorja
- 1 čajna žlička BAM vanilijeve paste
Princeske so vrsta peciva iz testa choux, ki ga običajno napolnimo s stepeno smetano ali vanilijevo kremo. Princeske so priljubljena sladica v številnih državah, pogosto pa jih postrežejo na porokah, zabavah in drugih posebnih dogodkih. Pogosto jih najdemo tudi v pekarnah in slaščičarnah, kjer jih pogosto okrasijo s sladkorjem v prahu, čokolado ali drugimi prelivi.
Testo pripravimo tako, da maslo in vodo segrejemo, da se maslo raztopi. Nato vmešamo moko in odstavimo iz ogna, da se nekoliko ohladi. Za tem vmešamo najprej eno jajce, da dobimo gladko testo. Tako vmešamo vsako jajce posebaj. Tale korak je bistven, da med pečenjem v sredini testa nastane luknjica. Nato na pekaču oblikujemo testo v majhne kepice. Po peki princeske običajno napolnimo z nadevi različnih okusov, najpogosteje pa se uporabljata stepena smetana in vanilijeva krema.
Da bodo princeske uspele, moramo biti potrpežljivi. Pri dodajanju moke v mešanico masla in vode, moramo zmes nekaj časa mešati, da dobimo gladko in povezano testo brez grudic. Pomembno je, da ne obupamo prehitro.
Za enotne princeske moramo testo oblikovati v enakomerne velike hlebčke. Pri tem si lahko pomagamo z dresirno vrečko.
Na koncu pa še zlato in eno izmed najbolj pomembnih slaščičarskih pravil je: med peko ne odpiramo vrat pečice. Nenadna sprememba temperature lahko povzroči, da se pripravljeni hlebčki paljenega testa sesedejo.
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač obložimo s papirjem za peko ali silikonsko podlogo. V srednje veliki posodi zmešamo maslo, sol in vodo. Segrevamo pri srednje močnem ognju, dokler se maslo ne stopi in zmes zavre.
Temperaturo zmanjšamo in naenkrat dodamo vso moko. Močno mešamo z leseno žlico, dokler se zmes ne zgosti in se ne odlepi od sten posode. Posodo odstavimo z ognja in pustimo, da se zmes nekaj minut ohlaja. Nato postopoma dodamo jajca in po vsakem dodajanju dobro zmešamo, dokler zmes ni gladka in sijoča.
Mešanico prenesemo v vrečko za brizganje, opremljeno z veliko okroglo konico. Mešanico v obliki majhnih kepic vtisnemo na pripravljen pekač, pri čemer med posameznimi kepicami pustimo približno 2 cm razmika. Pečemo jih med 20 do 25 minut ali dokler niso zlato rjave barve in napihnjeni. Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se na rešetki popolnoma ohladijo.
Med ohlajanjem pripravimo nadev. Ko je paljeno testo ohlajeno, ga razrežemo po širini in napolnimo s pripravljenim nadevom.