Sestavine:
- 130 g oluščenih pistacij
- 230 g neslanega masla sobne temperature
- 90 g sladkorja v prahu
- 280 g moke
- 1 čajna žlica BAM vanilijeve paste
- 1 čajna žlička mandljeve paste
Pistacijevi piškoti po tem receptu postrežejo z enostavno pripravo in samo parimi, a vsem poznanimi sestavinami. Da bodo piškoti zares uspeli pa se je potrebno pred samo pripravo držati par nasvetov.
Sama priprava piškotov, ne glede na okus, zahteva sama peka piškotov. Pri pripravi je potrebno uporabiti kvalitetno maslo. Poleg kvalitetnega masla pa je potrebno, da damo testu čas, da se ohladi, in sicer pred valjanjem ter še po izrezovanju. Testo za piškote mora v segreto pečico hladno, v nasprotnem primeru se piškoti razlezejo, nagubajo, spremenijo obliko in seveda tudi okus.
Ko pečene piškote vzamemo iz pečice, so še mehki - tako mora biti, saj se bodo strdili med ohlajanjem. Če so piškoti, ko jih vzamemo iz pečice, trdi, so že preveč pečeni. Ker se pa pečice med seboj tudi razlikujejo, si čas peke prilagodimo.
Ob pistacijeve piškote lahko postrežemo:
Pistacije sesekljajte v kuhinjskem robotu, dokler iz njih ne nastanejo majhne drobtine. Z ročnim ali stoječim mešalnikom, opremljenim z nastavkom za lopatice, stepajte maslo 1 minuto na srednji hitrosti, dokler ni popolnoma gladko in kremasto. Dodajte sladkor v prahu, BAM vanilijevo pasto in mandljev izvleček. Nato stepajte pri srednji do visoki hitrosti, dokler se ne združita. Dodajte moko, pistacijeve drobtine ter stepajte pri srednji do visoki hitrosti, dokler se ne združi. Testo se morda sprva ne bo združilo, vendar ga mešajte. Testo za piškote bo na koncu gosto.
Piškotno testo v hladnilniku hladite vsaj 30 minut. Če hladite več kot 2 uri, pustite testo za piškote stati na sobni temperaturi vsaj 30 minut, preden ga zvijete v kroglice. Testo za piškote bo zelo trdo, potem če bo tako dolgo v hladilniku. Pečico segrejte na 180°C. Pekače obložite s papirjem za peko. Testo za piškote razvaljajte v kroglice, velike približno za 1 žlico. Kroglice položite na pekač, pri tem pa pazite, da bo med eno in drugo kroglico 2 cm razdalje. Če je testo za piškote preveč drobljivo, ga zvaljajte. Toplota vaših rok bo pomagala popraviti strukturo kroglic.
Piškote pecite, dokler niso rahlo porjaveli na spodnjih robovih in komaj porjaveli na vrhu, to je približno med 14 do 15 minut. Pustite, da se piškoti ohlajajo 5 minut na pekaču, nato jih prestavite na rešetko. Prepričajte se, da so piškoti hladni na dotik, preden jih potopite v BAM pistacijin namaz.