Če še nikoli niste poskusili Pavlove torte, morda prav zdaj preletavate ta recept in razmišljate, kaj sploh je to? Pavlova torta, imenovana po slavni ruski balerini Ani Pavlovi, je v bistvu masivna plast meringue, ki je prelita s stepeno smetano in sadjem. Pavlove torte so izjemno priljubljene v Avstraliji, počasi pa se plazijo tudi v ameriško in našo kulturo.
Priznamo, Pavlova torta spada med tiste torte, katerih priprava je zahtevnejša in načeloma potrebuje že kar nekaj slaščičarskih spretnosti. A, nič hudega! Pripravili smo par nasvetov, da bo torta takšna kot mora biti.
- Jajca stepemo, preden dodamo sladkor. Pavlova torta je sestavljena iz meringe, ki pa ne vsebuje nobenih vzhajalnih sredstev razen stepenih beljakov, zato moramo beljake dobro stepsti, preden dodate druge sestavine. Beljake stepamo do mehkega snegu, nato pa jim počasi dodajamo sladkor. Nadaljujemo s stepanjem beljakov, dokler ne nastane trd sneg.
- Meringo pečemo pri nizkih temperaturah in počasi. Da meringua ne poči, jo moramo peči približno eno uro pri nizki temperaturi, nato izklopimo pečico in pustimo meringo v topli pečici še eno uro. To bo meringo popolnoma posušilo in ji pomagalo, da se ohladi, ne da bi počila.
- Pavlovo torto sestavimo šele, ko se meringa res ohladi. Topla meringa ne bo dovolj čvrsta, poleg tega pa bo kasneje dodana stepena smetana postala tekoča.
Pomembno vlogo bo pri pripravi igrala tudi BAM vanilijeva pasta. Vanilijeva pasta je brez alkohola in izdelana iz pravega ekstrakta bourbonske vanilije iz Madagaskarja z dodanimi semeni vanilije, ki dodajo vaši jedi atraktiven izgled.