Sorbet je osvežujoča sadna poslastica, katere korenine segajo v starodavni Bližnji vzhod. Že v antiki so cenili osvežilne sladice na osnovi sadja in ledu, saj so te ponujale prijetno olajšanje v vročih podnebjih. Prvi znani zapisi o sorbetu izvirajo iz Perzijsko cesarstva, kjer so ustvarjali preprosto, a inovativno mešanico zdrobljenega ledu, sveže stisnjenega sadnega soka in sladkorja. Ta zgodnja različica sorbeta je bila cenjena zaradi svoje sposobnosti, da ohladi telo in osveži duha v vročih poletnih mesecih.
Koncept sorbeta se je s časom razširil v srednjeveško Evropo in nato v Francijo. V Franciji so mojstri slaščičarji prevzeli idejo in jo nadgradili, razvijali so bolj sofisticirane in kompleksne recepte. V tem obdobju se je sorbet začel prepoznavati kot eleganten in rafiniran sladki izdelek, ki je hitro pridobil priljubljenost med aristokracijo in na dvorih.
Danes je sorbet prepoznan kot lahka in osvežujoča sladica, ki se od drugih sladkih dobrot, kot je sladoled, razlikuje po svoji sestavi. Ključna sestavina sorbeta je sadni sok ali pire, ki se kombinira s sladkorjem in vodo. V nasprotju s sladoledom, ki pogosto vsebuje mleko, smetano in druge maščobe, sorbet ne vsebuje nobenih mlečnih izdelkov. Ta pomanjkanje maščob in mlečnih sestavin sorbetu omogoča, da se obdrži lahek in zračen, medtem ko v ustih pušča osvežujoč občutek.
Sorbet je zato popoln za vroče poletne dni, saj s svojo svežino in enostavnim okusi nudi prijeten okusni pobeg od vročine. Z različnimi okusi, ki segajo od klasičnih citrusov, kot sta limona in pomaranča, do bolj eksotičnih kombinacij, kot sta manga in pasijonka, sorbet predstavlja vsestransko sladico, ki zadostuje vsem okusom in priložnostim.
Te zanima kaj je razlika med poletnimi posladki? Odkrij v BAM članku: