Naroči sestavine z 10% popustom:
Vrhunski BAM izdelki za peko.

Medtem, ko so si te sladice na prvi pogled podobne pa se med seboj razlikujejo v sestavi, teksturi in postopku priprave. V tem članku bomo natančno raziskali podobnosti in razlike med tremi priljubljenimi posladki, odkrili iz kje izhajajo, se poglobili v njihove edinstvene lastnosti ter spoznali postopke njihove priprave.
SLADOLED
Sladoled, ta priljubljena sladica ima bogato zgodovino, ki sega nazaj v starodavne kulture. Že pred tisočletji so ljudje uživali v ohlajenih sladicah, ki so jih pripravljali na različne načine. Prvi zapisi o sladoledu segajo v kitajsko dinastijo Tang, kjer so uporabljali sneg, katerega so ga zmešali s sadnim sokom ter medom.
Podobne ohlajene posladke so poznale tudi druge stare kulture, med njimi tudi Rimljani in Perzijci. Kljub temu se je sladoled kot ga poznamo danes, začel oblikovati šele v 16. stoletju v Italiji. Tam so ga začeli pripravljati s kombiniranjem zamrznjenega mleka, sladkorja in različnih okusov.
PREPROSTA PRIPRAVA SLADOLEDA
Če se odločite za pripravo okusnega domačega sladoleda in imate omejeno količino časa, vam toplo priporočamo uporabo BAM mešanice za sladoled.
S to mešanico lahko preprosto ustvarite izjemno okusen, puhast in lahek sladoled z okusom mlečnega cveta, brez potrebe po posebnem aparatu za pripravo sladoleda. Priprava tega sladoleda je izjemno enostavna, saj zgolj zmešate mešanico za sladoled s stepeno sladko smetano.
Za dodatno popestritev okusa lahko v sladoled vmešate okusne BAM namaze ali pa po vrhu postreženega sladoleda prelijete BAM prelive.
Ta hitra in preprosta rešitev omogoča, da v samo nekaj korakih pripravite slastno domačo sladico, ki bo navdušila vse sladokusce.
SORBET
Sorbet, osvežujoča sadna poslastica izvira iz starodavnega Bližnjega vzhoda, kjer so že v antiki cenili osvežujoče sladice na osnovi sadja in ledu. Prvi zapisi o sorbetu segajo v Perzijsko cesarstvo, kjer so pripravljali mešanico zdrobljenega ledu, sadnega soka ter sladkorja. Koncept sorbeta se je nato razširil v srednjeveško Evropo in nato v Francijo, kjer so razvili bolj rafinirane recepte za to osvežujočo sladico.
Priprava sorbeta zahteva nekaj časa in potrpljenja, ključni koraki pa vključujejo pripravo sadnega pireja, dodajanje sladkorja, vode ter zamrzovanje.
Najprej pripravimo sadni pire, tako, da sadje operemo, olupimo, narežemo na koščke in zmiksamo v mešalniku, da dobimo gladek pire. Sladkor dodamo k pireju ter dobro premešamo, da se popolnoma raztopi, nato pa postopoma dodajamo vodo, dokler ne dosežemo željene konsistence sorbeta. Pripravljen pire nalijemo v plitek pekač in postavimo v zamrzovalnik, med postopkom pa občasno premešamo, da preprečimo nastanek ledenih kristalov. Ko je sorbet popolnoma zamrznjen, je pripravljen za serviranje.
Granita, edinstvena sladica ima svoje korenine globoko zakoreninjene v sončni Siciliji, italijanskem otoku v Sredozemskem morju.
Ime "granita" izvira iz latinske besede "granum", v prevodu pomeni zrno, kar se nanaša na zrnato teksturo te sladice. Prvotno so granito pripravljali na preprost način, da so sveže stisnjen sadni sok ali kavo zamrznili v kovinskih posodah, nato pa so z uporabo vilice ali žlice občasno premešali mešanico, da so se oblikovali drobni kristali ledu, kateri še danes dajejo graniti edinstveno zrnato strukturo.
Granita je znana po svoji grobi teksturi, ki jo ustvarjajo drobni kristali ledu. Ta hrustljavost zagotavlja drugačno doživetje v primerjavi s kremastimi sladicami, saj vsak ugriz prinaša osvežujočo eksplozijo okusa in teksture. Poleg tega granita ponuja široko paleto okusov, saj se lahko pripravi iz različnih tekočin, kot so kava, sadni sokovi ali celo sirupi z različnimi aromami.
Priprava granite je preprosta, a zahteva nekaj osnovnih korakov, ki zagotavljajo, da bo končni izdelek imel željeno teksturo ter okus.
Najprej se je potrebno lotiti priprave sladkanega napitka, ki bo osnova za granito. Lahko izberemo različne tekočine, kot so kava ali sadni sok. Pripravljen napitek ohladimo na sobno temperaturo. Pomembno je, da je napitek sladkan, saj bo sladkor pomagal pri ohranjanju prave konsistence granite. Ko imamo pripravljen sladkan napitek, ga prelijemo v plitek pekač in ga postavimo v zamrzovalnik.
Med postopkom zamrzovanja je ključno, da napitek občasno premešamo z vilicami. To preprečuje, da bi se v napitku oblikovali večji kristali ledu, namesto tega pa nastanejo drobni kristali, ki dajejo graniti značilno zrnato strukturo. Premešamo ga vsako uro, dokler granita ni popolnoma zamrznjena. Ko je granita pripravljena jo lahko postrežemo in uživamo v osvežujočih poletnih grižljajih.
Sladoled, sorbet in granita so tri okusne sladice, ki nam lahko pričarajo prijetne trenutke sladkega užitka. Čeprav imajo nekaj podobnosti pa se med seboj razlikujejo po sestavi, teksturi in postopku priprave. Ne glede na to ali se odločite za kremast sladoled, osvežujoč sorbet ali zrnato granito je zagotovljeno, da boste s temi dobrotami razveselili svoje čute in si pričarali prijetne trenutke sladkega užitka. Vsaka od teh sladic ima svoj čar in edinstven okus, ki vas bo navdušil in osvežil v vročih poletnih dneh.