BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Okusna dilema: Sladoled, sorbet ali granita, kaj izbrati?

  • Čas branja Čas branja: 5 minut
okusna dilema: sladoled sorbet ali granita kaj izbrati
Sladoled, sorbet in granita - tri razkošne sladice, ki nas osvežijo v vročih poletnih dneh oz. nas razvajajo, ko si zaželimo nekaj hladnega ter sladkega.

Medtem, ko so si te sladice na prvi pogled podobne pa se med seboj razlikujejo v sestavi, teksturi in postopku priprave. V tem članku bomo natančno raziskali podobnosti in razlike med tremi priljubljenimi posladki, odkrili iz kje izhajajo, se poglobili v njihove edinstvene lastnosti ter spoznali postopke njihove priprave.


SLADOLED


  • ZGODOVINA SLADOLEDA

Sladoled, ta priljubljena sladica ima bogato zgodovino, ki sega nazaj v starodavne kulture. Že pred tisočletji so ljudje uživali v ohlajenih sladicah, ki so jih pripravljali na različne načine. Prvi zapisi o sladoledu segajo v kitajsko dinastijo Tang, kjer so uporabljali sneg, katerega so ga zmešali s sadnim sokom ter medom.


Podobne ohlajene posladke so poznale tudi druge stare kulture, med njimi tudi Rimljani in Perzijci. Kljub temu se je sladoled kot ga poznamo danes, začel oblikovati šele v 16. stoletju v Italiji. Tam so ga začeli pripravljati s kombiniranjem zamrznjenega mleka, sladkorja in različnih okusov.



  • KARAKTERISTIKE SLADOLEDA
Sladoled je mlečna sladica, ki navdušuje s svojo kremasto teksturo in bogatim okusom. Njegova osnovna sestava vključuje mleko, smetano, sladkor ter različne dodatke in arome. Zahvaljujoč visoki vsebnosti mleka in smetane je sladoled izjemno kremozen in bogat s prepoznavno gladko teksturo. 



  • PRIPRAVA SLADOLEDA
Pri pripravi sladoleda je ključno, da ustvarimo osnovno mlečno mešanico, ki bo zagotovila kremasto in bogato teksturo sladice.


V posodi združimo mleko, smetano, sladkor ter dodatke oz. arome, kot so vanilija ali kakav. Nato mešanico segrevamo na nizki temperaturi, da se sladkor popolnoma raztopi in se sestavine med seboj dobro povežejo. Ko dosežemo željeno konsistenco, ohlajeno mešanico postavimo v hladilnik, da se ohladi - za vsaj nekaj ur ali še bolje čez noč. Ta korak je ključen, saj omogoča, da se okusi sladoleda dobro razvijejo. Ko je mešanica popolnoma ohlajena jo nalijemo v aparat za izdelavo sladoleda ali v plitek pekač, odvisno od tega, kakšno opremo imamo na voljo. Ko je sladoled pripravljen ga lahko postrežemo in uživamo v slastnih in osvežujočih grižljajih.

PREPROSTA PRIPRAVA SLADOLEDA 


Če se odločite za pripravo okusnega domačega sladoleda in imate omejeno količino časa, vam toplo priporočamo uporabo BAM mešanice za sladoled


S to mešanico lahko preprosto ustvarite izjemno okusen, puhast in lahek sladoled z okusom mlečnega cveta, brez potrebe po posebnem aparatu za pripravo sladoleda. Priprava tega sladoleda je izjemno enostavna, saj zgolj zmešate mešanico za sladoled s stepeno sladko smetano.

Za dodatno popestritev okusa lahko v sladoled vmešate okusne BAM namaze ali pa po vrhu postreženega sladoleda prelijete BAM prelive.


Ta hitra in preprosta rešitev omogoča, da v samo nekaj korakih pripravite slastno domačo sladico, ki bo navdušila vse sladokusce.


SORBET


  • ZGODOVINA SORBETA

Sorbet, osvežujoča sadna poslastica izvira iz starodavnega Bližnjega vzhoda, kjer so že v antiki cenili osvežujoče sladice na osnovi sadja in ledu. Prvi zapisi o sorbetu segajo v Perzijsko cesarstvo, kjer so pripravljali mešanico zdrobljenega ledu, sadnega soka ter sladkorja. Koncept sorbeta se je nato razširil v srednjeveško Evropo in nato v Francijo, kjer so razvili bolj rafinirane recepte za to osvežujočo sladico.



  • KARAKTERISTIKE SORBETA
Sorbet je sadna sladica, ki je znana po svoji lahki in osvežujoči naravi. Sestavljen je iz sadnega soka ali pireja, sladkorja in vode, pri čemer ne vsebuje mleka, smetane in maščob. Zaradi odsotnosti mlečnih izdelkov je sorbet lažji in bolj osvežujoč kot sladoled. Ko se sorbet stopi v ustih, pušča za seboj osvežujoč občutek, ki je kot nalašč za tople poletne dni.



  • PRIPRAVA SORBETA

Priprava sorbeta zahteva nekaj časa in potrpljenja, ključni koraki pa vključujejo pripravo sadnega pireja, dodajanje sladkorja, vode ter zamrzovanje.

Najprej pripravimo sadni pire, tako, da sadje operemo, olupimo, narežemo na koščke in zmiksamo v mešalniku, da dobimo gladek pire. Sladkor dodamo k pireju ter dobro premešamo, da se popolnoma raztopi, nato pa postopoma dodajamo vodo, dokler ne dosežemo željene konsistence sorbeta. Pripravljen pire nalijemo v plitek pekač in postavimo v zamrzovalnik, med postopkom pa občasno premešamo, da preprečimo nastanek ledenih kristalov. Ko je sorbet popolnoma zamrznjen, je pripravljen za serviranje.



GRANITA


  • ZGODOVINA GRANITE

Granita, edinstvena sladica ima svoje korenine globoko zakoreninjene v sončni Siciliji, italijanskem otoku v Sredozemskem morju.

Ime "granita" izvira iz latinske besede "granum", v prevodu pomeni zrno, kar se nanaša na zrnato teksturo te sladice. Prvotno so granito pripravljali na preprost način, da so sveže stisnjen sadni sok ali kavo zamrznili v kovinskih posodah, nato pa so z uporabo vilice ali žlice občasno premešali mešanico, da so se oblikovali drobni kristali ledu, kateri še danes dajejo graniti edinstveno zrnato strukturo.



  • KARAKTERISTIKA GRANITE

Granita je znana po svoji grobi teksturi, ki jo ustvarjajo drobni kristali ledu. Ta hrustljavost zagotavlja drugačno doživetje v primerjavi s kremastimi sladicami, saj vsak ugriz prinaša osvežujočo eksplozijo okusa in teksture. Poleg tega granita ponuja široko paleto okusov, saj se lahko pripravi iz različnih tekočin, kot so kava, sadni sokovi ali celo sirupi z različnimi aromami.



  • PRIPRAVA GRANITE

Priprava granite je preprosta, a zahteva nekaj osnovnih korakov, ki zagotavljajo, da bo končni izdelek imel željeno teksturo ter okus.

Najprej se je potrebno lotiti priprave sladkanega napitka, ki bo osnova za granito. Lahko izberemo različne tekočine, kot so kava ali sadni sok. Pripravljen napitek ohladimo na sobno temperaturo. Pomembno je, da je napitek sladkan, saj bo sladkor pomagal pri ohranjanju prave konsistence granite. Ko imamo pripravljen sladkan napitek, ga prelijemo v plitek pekač in ga postavimo v zamrzovalnik.


Med postopkom zamrzovanja je ključno, da napitek občasno premešamo z vilicami. To preprečuje, da bi se v napitku oblikovali večji kristali ledu, namesto tega pa nastanejo drobni kristali, ki dajejo graniti značilno zrnato strukturo. Premešamo ga vsako uro, dokler granita ni popolnoma zamrznjena. Ko je granita pripravljena jo lahko postrežemo in uživamo v osvežujočih poletnih grižljajih.



ZAKLJUČEK

Sladoled, sorbet in granita so tri okusne sladice, ki nam lahko pričarajo prijetne trenutke sladkega užitka. Čeprav imajo nekaj podobnosti pa se med seboj razlikujejo po sestavi, teksturi in postopku priprave. Ne glede na to ali se odločite za kremast sladoled, osvežujoč sorbet ali zrnato granito je zagotovljeno, da boste s temi dobrotami razveselili svoje čute in si pričarali prijetne trenutke sladkega užitka. Vsaka od teh sladic ima svoj čar in edinstven okus, ki vas bo navdušil in osvežil v vročih poletnih dneh.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,69 €
Skupaj:
6,21 €

O avtorju

Maja K.
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno