Sestavine:
- 150 g sladkorja
- 200 ml vode
- 2 žlici malinovega likerja
- 500 g malin
- stisnjen sok ene limone
- 100 g sladkorja v prahu
- 100 ml sladke smetane
- 2 žlici balzamičnega kisa
Granita je priljubljena italijanska sladica, narejena iz sadja, sladkorja in vode. Pripravili smo recept za priljubljeno italijansko na pol zamrznjeno sladico z malinami in balzamično karamelo. Naravna sladkoba ostrega italijanskega balzamičnega kisa, se sijajno ujema z mehkim sadjem.
Granita je torej sladica, ki je po strukturi podobna ledenemu napitku, ki mi najpogosteje rečemo kar slushy ali slushee in kot takšna primerna kot osvežujoča sprostitev skozi vroče poletne dni.
Ob granito lahko postrežemo tudi cheesecake brez peke. Recept najdete tukaj.
V manjši kozici na zmernem ognju segrevamo sladkor z 200 ml vode in mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Odstavimo z ognja in vmešamo malinov liker ter pustimo, da se ohladi.
V sekljalniku premešamo maline z limoninim sokom, nato jih dodajmo k ohlajenemu sladkornemu sirupu. Mešanico pretlačimo skozi fino cedilo in pretlačimo s hrbtno stranjo žlice, da dobimo malinov pire. Dodamo v zamrzovalno posodo ali pekač in zamrznemo in vsakih 30 minut stepamo z vilicami, dokler ne zmrzne.
Za pripravo balzamične karamele dodamo sladkor v prahu v posodo in kuhamo na zmernem ognju. Ob rednem mešanju kuhamo toliko časa, dokler sladkor ne postane tekoč in dobi globoko karamelno barvo.
Odstavimo z ognja in med stepanjem previdno vlijemo smetano. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo in premešamo z balzamičnim kisom.
Granito razdrobimo z vilicami in obilno potresemo po kepici vanilijevega sladoleda in oblijemo s karamelno omako.