Sestavine:
- 450 ml mleka
- 100 g sladkorja
- 40 g koruznega škroba
- ščep soli
- 2 žlički BAM vanilijeve paste
Princeske so sladica, katere osnova je paljeno testo. Priprava paljenega testa sicer sodi med kategorijo bolj zahtevnih sladic, ki za svojo pripravo zahtevajo kar nekaj slaščičarske kilometrine.
Da bo priprava testa, ki ga bomo nato napolnili z vanilijevo kremo brez jajc, popolna, je potrebno upoštevati dva pomembna nasveta: sestavinam in količinam recepta je potrebno natančno slediti, prav tako pa se moramo držati zlatega slaščičarskega pravila, ki med narekuje, da med peko princesk vrat pečice ne odpiramo.
Običajno princeske napolnimo z vanilijevo kremo, kjer pa se med seznamom sestavin najdemo jajca. Rumenjaki ustvarijo kremno strukturo, a lahko le-to dosežemo tudi brez uporabe jajc in tako zadovoljimo tudi brbončice, ki zaradi zdravstvenih ali drugih omejitev ne smejo uživati jajc.
Koruzni škrob je pogosta sestavina številnih receptov, saj deluje kot gostilo in pri tem ne spremeni prvotnega okusa.
Kremi lahko nato dodamo še različne okuse kot sta kakav v prahu ali sadni pire, poleg polnila za princeske pa jo lahko uporabimo tudi za pripravo drugih sladic kot sladoled, mousse ali puding.
V srednje veliki posodi stepemo mleko, sladkor, koruzni škrob in sol, dokler se dobro ne povežejo. Posodo postavimo na srednjo temperaturo in nenehno stepamo, dokler zmes ne zavre. Zmanjšamo temperaturo in mešanico stepamo še 2 do 3 minute oziroma dokler se ne zgosti. Posodo odstavimo z ognja in vmešamo BAM vanilijevo pasto.
Vanilijevo kremo prelijemo v skledo in jo pokrijemo s plastično folijo, pri čemer pazimo, da se folija dotika površine kreme, da na njej ne nastane skorja.
Vanilijevo kremo hladimo v hladilniku vsaj eno uro ali dokler se popolnoma ne ohladi in strdi. Vanilijevo kremo postrežemo ohlajeno ali jo uporabite kot nadev za princeske ali preliv za torte, pecivo ali druge sladice.