Sestavine:
- 500 g bele moke
- 250 ml mleka
- 1 vrečka suhega kvasa (7 g) ali 20 g svežega kvasa
- 50 g sladkorja
- 4 žličke BAM vaniljevega sladkorja
- 80 g stopljenega masla
- 1 jajce
- Ščepec soli
- 1 jajce za premaz
- Sladkor v prahu za posip
Priprava kvašenega testa:
- V skledi zmešajte moko s suhim kvasom (če uporabljate svež kvas, ga najprej raztopite v malo toplega mleka s ščepcem sladkorja).
- Dodajte sladkor, vaniljev sladkor in ščepec soli.
- Segrejte mleko do mlačnega in ga vlijte v mešanico moke. Dodajte stopljeno maslo in jajce.
- Zamesite gladko in elastično testo. Če je testo preveč lepljivo, po potrebi dodajte malo moke. Pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite vzhajati na toplem mestu 1 uro ali dokler testo ne podvoji volumna.
Oblikovanje ptičkov:
- Ko je testo vzhajano, ga na rahlo pomokani površini pregnetite in razdelite na enake dele (približno 50-70 g na ptička).
- Vsak del testa razvaljajte v ovalno obliko. Na sredino vsakega ovala dodajte žlico BAM Pistacijevega namaza.
- Testo preklopite, da prekrijete nadev, in stisnite robove, da se nadev ne bo iztekel med peko.
- Za obliko ptička, en konec (glava) malo stisnite in oblikujte kljun, na drugem koncu pa z nožem naredite dva zareza za rep.
- Z zobotrebcem ali nožem nežno naredite luknjice za oči.
Pečenje:
- Ptičke prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pustite, da še malo vzhajajo na toplem mestu približno 15-20 minut.
- Pečico segrejte na 180°C.
- Pred peko ptičke premažite z razžvrkljanim jajcem za lep zlat sijaj.
- Pecite v predhodno segreti pečici približno 20-25 minut ali dokler niso zlato rjavi.
Dekoracija:
- Ko so ptički pečeni in ohlajeni, jih po želji posujte s sladkorjem v prahu.