1
Priprava kvašenega testa: - V skledi zmešajte moko s suhim kvasom (če uporabljate svež kvas, ga najprej raztopite v malo toplega mleka s ščepcem sladkorja). - Dodajte sladkor, vaniljev sladkor in ščepec soli. - Segrejte mleko do mlačnega in ga vlijte v mešanico moke. Dodajte stopljeno maslo in jajce. - Zamesite gladko in elastično testo. Če je testo preveč lepljivo, po potrebi dodajte malo moke. Pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite vzhajati na toplem mestu 1 uro ali dokler testo ne podvoji volumna.
2
Oblikovanje ptičkov: - Ko je testo vzhajano, ga na rahlo pomokani površini pregnetite in razdelite na enake dele (približno 50-70 g na ptička). - Vsak del testa razvaljajte v ovalno obliko. Na sredino vsakega ovala dodajte žlico BAM Pistacijevega namaza. - Testo preklopite, da prekrijete nadev, in stisnite robove, da se nadev ne bo iztekel med peko. - Za obliko ptička, en konec (glava) malo stisnite in oblikujte kljun, na drugem koncu pa z nožem naredite dva zareza za rep. - Z zobotrebcem ali nožem nežno naredite luknjice za oči.
3
Pečenje: - Ptičke prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pustite, da še malo vzhajajo na toplem mestu približno 15-20 minut. - Pečico segrejte na 180°C. - Pred peko ptičke premažite z razžvrkljanim jajcem za lep zlat sijaj. - Pecite v predhodno segreti pečici približno 20-25 minut ali dokler niso zlato rjavi.
4
Dekoracija: - Ko so ptički pečeni in ohlajeni, jih po želji posujte s sladkorjem v prahu.