Sestavine:
- 115 g neslanega masla narezanega na kocke
- 240 ml vode
- 1 žlica sladkorja
- ščep soli
- 125 g moke
- 4 jajca
- 2 veliki banani (zmečkani)
- 1 žlica masla
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 360 ml mleka
- 100 g sladkorja
- 5 beljakov
- 45 g koruznega škroba
Osnova za vedno pogosteje pripravljeno sladico kot je eclair je paljeno testo. Če smo kar direktni in odkriti, je priprava paljenega testa v večini primerov prava nočna mora, saj redko uspe v prvem poskusu. Paljeno testo je potrebno med pripravo segrevati na pekač pripravljen za peko, pa ga je potrebno nabrizgati z dresirno vrečko.
Zato mora biti masa gosta, a še vedno dovolj redka, da jo lahko nabrizgamo skozi nastavek. Hkrati pa mora obdržati obliko, da se ne razleze. Če se, je preredka. To pomeni, da je s postopkom potrebno začeti ponovno. A, če se med samo pripravo držimo tooooočnih količin recepta, se to ne bi smelo zgoditi. Pa še ena skrivnost oziroma korak, ki je zelo pomemben in ga ne smemo preskočiti. Običajno tega pri pripravi drugih sladic ne počnemo, zato se hitro zgodi, da nanj pozabimo. Po 20 oziroma 30 minutah, ko je skorja že dovolj suha in trdna, lahko pečico odpremo in testo na hitro izvlečemo. V vsak kupček nekajkrat zapičimo z zobotrebcem in slave eklerje pečemo še nekaj minut. To omogoči, da iz testa izpustimo paro in tako preprečimo, da bi testo kasneje postalo mokro in preveč sočno.
Eklerje bomo tokrat napolnili še s karamelizirano bananino kremo, lahko pa jih dodamo tudi BAM namaze ali prelive. Še več receptov za pripravo in kombinacijo okusov pa najdete v BAM knjigi receptov - Moderne sladice.
Pečico segrejte na 210°C. Dva velika pekača za piškote obložimo s papirjem za peko. V srednji ponvi na srednjem ognju zmešamo maslo, vodo, sladkor in sol, dokler se vse ne stopi. Ogenj zmanjšamo in vmešamo moko. Mešamo še 3 minute. Odstranimo z ognja in postavimo v posodo stoječega mešalnika.
Z nastavkom za stepanje začnemo mešati. Počasi in eno za drugim med stepanjem dodamo jajca. Enakomerno zmes prenesemo v dresirno vrečko z okroglim nastavkom. Na pripravljen pekač nabrizgamo 4 cm dolge eklerje. Pečemo 25 minut, dokler eklerji niso popolnoma zlato rjavi. Vmes, ko vidim, da so dobili trdno skorjo, jih na hitro prepikamo z zobotrebcem in pečemo dalje. Pustimo, da se popolnoma ohladijo, preden jih premažemo s slaščičarsko kremo.
V majhni ponvi na srednjem ognju skuhamo banane, maslo in rjavi sladkor. Kuhamo približno 5 minut ali dokler banane ne postanejo zlato rjave in lepljive. Odstranimo z ognja in postavimo v ročni mepalnik. Mešamo, dokler zmes ne postane žametno gladka. V srednji ponvi na majhnem ognju segrejemo mleko in 50 g sladkorja.
V ločeni majhni skledi stepemo rumenjake, preostalih 50 g sladkorja in koruzni škrob. Vlijemo približno ¼ mešanice vročega mleka v jajca in ves čas mešamo. V ponev vlijemo segreto jajčno mešanico, nato dodamo še bananino mešanico. Nenehno mešamo, dokler se zmes ne zgosti v kremo, približno v teksturo jogurta. To bo trajalo dobrih 15 minut. Nato odstavimo z ognja in namočimo v ledeno kopel, da ustavimo kuhanje. Pustimo, da se krema popolnoma ohladi.
Bananino kremo položimo v veliko dresirno vrečko z majhno konico. Na dnu vsakega eklerja naredimo tri majhne luknjice. Nato pa skozi vsako luknjico nanesemo kremo v notranjost eklerjev.
BAM temno čokolado raztopimo s pomočjo vodne kopeli. Ko se čokolada stopi, jo odstranimo z ognja. Vrhove eklerjev pomočimo v čokolado, nato jih položite na rešetko za hlajenje in potresite s sekljanimi lešniki ali drugimi posipi.