
Sestavine:
- 3 jajca
- 2 skodelici rjavega sladkorja
- 2 skodelici ostre moke
- 1 pecilni prašek
- 1 skodelica kokosovega olja
- 500 g BAM temne čokolade
- 3 skodelice drobno naribane kuhane rdeče pese
- 1 žlička cimeta
- 0,03 l amareta ali orehovega likerja
- 200 g BAM temne čokolade
- 50 g masla
- 0,03 l amareta ali orehovega likerja
- naribani mandlji
Navodila za uporabo:
1
Stopimo kokosovo maščobo. Nad vodno kopeljo stopimo čokolado s koščkom masla.
2
Ločimo beljake in rumenjake. Penasto zmešamo rumenjake in sladkor. Postopoma jim prilijemo kokosovo olje.
Dodamo stopljeno čokolado in zmešamo.
3
Moki dodamo pecilni prašek in cimet. V testo postopoma primešamo moko. Kuhano rdečo peso drobno naribamo. Lahko kupimo že vakumirano.
4
Peso primešamo čokoladni zmesi, ki sedaj postane rahlejša in bolj tekoča. Prilijemo še amareto ali orehov liker. Beljake stepemo v trd sneg in ga spustimo na testo ter nežno premešamo. Zmes privzdigujemo od spodaj navzgor, da ostane testo rahlo.
5
Pekač namastimo s koščkom kokosove maščobe in vanj vlijemo testo. Mase je za dve tanjši torti premera 28 cm ali eno debelejšo. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinjah približno 45 minut. Preverimo, če je testo pečeno, biti mora mehko, a ne tekoče in ne sme se lepiti na nož.
6
Odstranimo obod pekača in torto malo ohladimo. Za čokoladno glazuro nad vodno kopeljo stopimo čokolado, maslo in dodamo še šilce amareta ali orehovega likerja za poseben okus. Torto postavimo na rešetko in pekač, saj bo čokolada malo kapljala.
7
Prelijemo z glazuro in poravnamo, namažemo tudi rob torte. Po vrhu in po robu torte posujemo in okrasimo z mandlji. Torto damo za uro ali dve v hladilnik, da se preliv strdi.
8
Narežemo na manjše kose, saj je torta precej nasitna, in ponudimo. Po želji postrežemo še s stepeno sladko smetano s kapljico likerja. Tudi čez kak dan bo torta ostala sočna in enako odličnega okusa.