BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Stopljena čokolada

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
stopljena cokolada

Vsi pravi čokoholiki poznamo tisti občutek, ko z užitkom, nad paro topiš čokolado in se ta počasi spreminja v tekoče čokoladno zlato. Topljenje čokolade pa ni tako preprosto, kot se zdi, sploh če to počneš prvič.

Vsi pravi čokoholiki poznamo tisti občutek, ko z užitkom, nad paro topiš čokolado in se ta počasi spreminja v tekoče čokoladno zlato. Topljenje čokolade pa ni tako preprosto, kot se zdi, sploh če to počneš prvič. Da bo tvoja stopljena čokolada popolna, si preberi nekaj spodnjih nasvetov za topljenje čokolade.

Topljenje čokolade

Najbolj priljubljena in najpogostejša sta dva načina topljenja čokolade - prvi je nad paro oziroma nad vodno kopeljo, drugi pa v mikrovalovki. Vsi, ki ste že kdaj topili čokolado, veste, da gre lahko pri topljenju hitro kaj narobe in da je potrebno nekaj vaje in znanja, če želimo čokolado res popolno stopiti. Nemalokrat se namreč zgodi, da se čokolada med topljenjem sesiri, postane grudičasta … Do tega najpogosteje pride pri beli čokoladi, ki je za topljenje še posebej občutljiva.

Kako pravilno stopiti čokolado?

Zelo pomembno je, da uporabimo čim bolj kvalitetno čokolado. Kvalitetnejša čokolada se namreč hitreje in lepše topi (še posebej to velja za belo čokolado). Za topljenje priporočamo BAM čokolada - to je vrhunska belgijska čokolada, ki jo uporabljajo tudi svetovno znani slaščičarski mojstri in vas gotovo ne bo razočarala. Z njo bo topljenje čokolade postalo mala malica. BAM čokolada ima eno veliko prednost pred večino trgovinskih čokolad in to je, da je v obliki kapljic. Čokoladne kapljice namreč omogočajo zelo hitro, preprosto in enakomerno topljenje. Če nimamo čokolade v obliki kapljic, potem je priporočljivo, da čokolado pred topljenjem nasesekljamo oziroma razrežemo na majhne koščke.

Topljenje nad vodno kopeljo

Za topljenje nad vodno kopeljo potrebujemo eno večjo in eno malo manjšo kozico, ki se lepo prilega večji. Še bolje je, če imamo posebno posodo oziroma nastavek, ki je namenjen prav topljenju čokolade in ga lahko kupimo v vseh večjih in bolje založenih trgovinah.

Za topljenje najprej v večjo kozico nalijemo vodo in nanjo položimo manjšo. Pazimo, da ne nalijemo preveč vode, saj se zgornja, manjša kozica, vode ne sme dotikati. Nato v manjšo kozico dodamo čokoladne kapljice oziroma manjše koščke čokolade. Prižgemo štedilnik in vodo segrevamo do vretja. Še preden zavre, zmanjšamo temperaturo. Tako preprečimo, da bi bilo prevroče in bi se čokolada sesirila. Če uporabljamo BAM čokolado, smo lahko malo bolj brez skrbi, saj je zelo malo možnosti, da se nam ob vretju ali previsoki temperaturi sesiri. Vseeno pa naj previdnost ne bo odveč. Paziti moramo tudi na to, da voda ne pride v stik s čokolado. Med topljenjem čokolado večkrat premešamo, da postane popolnoma tekoča in gladka.

Topljenje v mikrovalovki

Topljenje v mikrovalovki se razlikuje glede na vrsto mikrovalovke in glede na njeno moč. Neko osnovno pravilo je, da čokolado topimo počasi, v intervalih. Kaj to pomeni? Najprej damo čokolado v mikrovalovko le za 10 sekund. Nato jo vzamemo ven in premešamo. Ponovno jo damo v mikrovalovko za 10 sekund, jo vzamemo ven in premešamo. Ta postopek ponavljamo dokler ni vsa čokolada popolnoma stopljena. Če bi imeli čokolado predolgo v mikrovalovki, bi se lahko sesirila, saj bi bila temperatura previsoka. Tako kot pri topljenju nad vodno paro, moramo biti tudi pri topljenju v mikrovalovki zelo previdni in natančni, če želimo, da je stopljena čokolada kar se da dobra.

Topljenje z dodatkom maščobe

Če želimo, da je čokolada bolj tekoča, potem lahko k čokoladi dodamo malo rastlinskega olja ali kokosove maščobe, še bolje je, če dodamo kakavovo maslo. Količino prilagodimo glede na to, za kaj potrebujemo čokoladni obliv.

Nekaj primerov:

  • Ko topimo čokolado za cake popse, dodamo na 100 g temne čokolade približno 3 žličke kokosovega masla. Na 100 g bele ali mlečne čokolade pa 2 žlički.
  • Glazuro za pecivo naredimo tako, da čokolado stopimo skupaj s 5 žlicami rastlinskega olja.


Čokoladna fontana

Stopljena čokolada je verjento najbolj okusna takrat, ko se čudovito preliva po kaskadah čokoladne fontane. Prelivanje je prav magično in zelo atraktivno, zato je čokoladna fontana zelo priljubljena za popestritev zabav, kot so praznovanja rojstnih dni, obletnic in drugih podobnih dogodkov. Gostje lahko v stopljeno čokolado pomakajo sadna nabodala, penice, karamelne bonbone ali piškote. Čokoladna fontana ne le da poskrbi za popestritev, ampak je tudi odlična sladica in tista pika na i, ki jo bodo gostje gotovo še dolgo pomnili.

Čokolada za fontano

Za fontano je priporočljivo, če uporabimo posebno čokolado, ki je namenjena prav za topljenje v čokoladni fontani. Od drugih čokolad se razlikuje po tem, da vsebuje veliko več kakavovega masla, ki poskrbi, da je čokolada lepo tekoča in da omogoča svilnato gladek pretok skozi fontano. Izbirate lahko med BAM belo, mlečno ali temno čokolado za fontano.

Pri Mojačokolada.si pa si lahko kupite tudi čisto svojo, pravo čokoladno fontano. Izbirate lahko med manjšimi, ki so primerne bolj za domačo rabo, kot tudi profesionalnimi fontanami. Možen pa je tudi najem male ali velike čokoladne fontane. Velika je idealna za večje dogodke, poroke in zabave z veliko povabljenimi gosti (tudi za 100+ gostov). Čokoladna fontana eno izmed tistih presenečenj na zabavi, ki razveseli tako otroke kot tudi starejše.

 

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno