Naj najprej s ponosom povemo, da so vse Rawr čokolade: presne, veganske, brez glutena, vsebujejo 100% organske sestavine, naravno sladkane in imajo Fairtrade certifikat.
Kaj sploh je presna čokolada?
Gre za čokolado, ki jo naredimo pri nizkih temperaturah (max. 45 stopinj) ter s tem ohranimo vse encime ter hranljive sestavine.
In zakaj sploh presno?
Najbolj pogosto vprašanje, ki ga prejmemo je “Zakaj je sploh pomembno, da je čokolada presna?”. Da ne bomo preveč dolgočasni, nekaj zanimivosti spodaj:
Učbeniki za biologijo za optimalno temperaturo delovanja encimov navajajo od 25ºC do 50ºC, dr. Edward Howell pa v svoji knjigi »Enzyme Nutrition« piše, da uničenje encimov nastopi pri temperaturi okoli 47ºC, a šele, ko ji je hrana izpostavljena dalj časa. Ann Wigmore je na to temo naredila zanimiv test. Semena je namočila, nato jih je sušila na različnih temperaturah in zatem spet namočila. Semena, ki so v sebi ohranila nespremenjeno encimsko sestavo, so vzklila, Wigmore pa je za mejo postavila temperaturo, nižjo od 49ºC. Ker hrani v vsakodnevnem življenju seveda ne merimo temperature, je bolj zanimiva okvirna primerjava. Hrana, v kateri encimi še niso uničeni, je ob pritisku na ustnice lahko topla, a nikakor ne vroča.
Nepredelana prehrana, v svoji naravni obliki deluje alkalno-bazično in vzpostavi pravilni pH v krvi. Če uživate živila, ki delujejo alkalno, se zelo zmanjšajo možnosti za razvoj bolezni, v alkalnem stanju se skorajda ne morejo razviti. Seveda je potrebno poskrbeti za harmonijo v našem počutju in se izogibati stresu, vendar se z uživanjem čiste nepredelane hrane posledično umirijo tudi misli, počutje se bistveno izboljša.
Problem pri današnji komercialni (nepresni) čokoladi je, da je enostavno preveč obdelana. Kakav je kemično procesiran ter obdelan nad 130°C, kjer se večina hranljivih snovi, encimov, mineralov in drugih koristnih spojin enostavno uniči ali spremeni. Vročina vpliva tudi na hranljivo vrednost sestavin, saj po obdelavi vrednost močno pade (enako velja tudi za druga živila, ne zgolj za kakav/čokolado). Pri tem procesu pa se popolnoma spremeni tudi kompleksen okus pravega kakava, ki po obdelavi postane marsikaj drugega kot zdrava sestavina.
Preberite tudi nekaj drugih člankov povezanih s presno prehrano in se prepričajte sami:
Čokolade Rawr so zato vedno presne ter narejene z visoko kvalitetnimi 100% organskimi sestavinami. Vse sestavine so popolnoma brez glutena, brez uporabe rafiniranega sladkorja, brez kakršnih koli gensko spremenjenih organizmov, brez ojačevalcev okusa, brez barvil. Rawr – enostavno odlična čokolada brez greha!
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.
Rumenjakom dodamo vaniljevo pasto, sladkor v prahu, jedilni škrob in rum. Prilijemo še 50 ml mleka in z metlico mešamo, da dobimo gladko maso brez grudic.
2. Korak
Preostalo mleko damo v kozico in ga segrevamo do vrelišča.
3. Korak
Eno zajemalko vrelega mleka pomešamo z jajčno maso, nato pa jajčno maso med mešanjem z metlico počasi prilivamo k vrelemu mleku.
4. Korak
Nastalo kremo ob stalnem mešanju na srednje močnem ognju kuhamo še od 5 do 7 minut, da se zgosti.
5. Korak
V kremo vmešamo še grobo kokosovo moko. Količino prilagodimo svojemu okusu.
6. Korak
Kozico s kremo odstavimo z ognja. S prozorno živilsko folijo jo pokrijemo tik do kreme, da se na njej ne naredi skorjica.
7. Korak
Za približno 5 ur jo postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi in strdi.
8. Korak
Ohlajeno stepemo z električnim ročnim mešalnikom v gladko kremo, nato vanjo z lopatko narahlo umešamo še stepeno sladko smetano. Količino prilagodimo glede na to, kako kompaktno kremo želimo.
9. Korak
Na dno kozarčkov nadrobimo biskvit ali piškote ter po vrh nabrizgamo kremo. Raffaello v kozarcu okrasimo s kokosom in raffaello kroglico.
10. Korak
Pečico segrejemo na 180°C. Graham piškote in mandlje zmešamo v drobtine. Presujemo v srednje veliko skledo in zmešamo sladkor in stopljeno maslo, dokler se ne povežeta. Močno pritisnemo na dno in navzgor ob straneh pekača za pite. Predhodno pečemo 8 minut. Pečico pustimo vključeno.
11. Korak
Pripravimo nadev: sladkano kondenzirano mleko, limonin sok in rumenjake stepemo. Pripravljeno limonio kremo vlijemo v toplo piškotno skorjo.
Pito pečemo med 18-21 minut ali dokler se le *rahlo* ne zamaja v sredini. Odstranimo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi na rešetki. Ko se ohladi, pokrijemo in še vsaj za eno ohlajamo v hladilniku. Okrasimo po želji.
Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.
Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.