BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Prednosti kokosovega olja v prehrani

 • Čas branja Čas branja: 4 minute
prednosti kokosovega olja v prehrani
Kokosovo olje, eksotično in aromatično, je v zadnjih letih pridobilo na popularnosti v svetu prehrane zaradi svojih edinstvenih lastnosti in zdravilnih učinkov. Spoznajte načine za uporabo in njegove koristne lastnosti.

Kokosovo olje, eksotično in aromatično, je v zadnjih letih pridobilo na popularnosti v svetu prehrane zaradi svojih edinstvenih lastnosti in zdravilnih učinkov. Ta članek raziskuje različne prednosti, ki jih kokosovo olje prinaša naši prehrani, od njegove bogate vsebnosti srednjeverižnih trigliceridov (MCT), ki spodbujajo metabolizem, do njegove sposobnosti vzdrževanja stabilne ravni krvnega sladkorja. Poleg tega bomo raziskali, kako lahko redna uporaba kokosovega olja vpliva na srčno zdravje, izboljša stanje kože in las ter celo pomaga pri uravnavanju telesne teže. Vključili bomo tudi nasvete o tem, kako vključiti kokosovo olje v vsakodnevno prehrano. S tem celovitim pogledom na kokosovo olje bomo razkrili, zakaj je postalo tako priljubljena sestavina v kuhinjah po vsem svetu.


Kaj je kokosovo olje?


Kokosovo olje je užitno olje, ki se pridobiva iz mesa zrelih kokosov, pridelanih na kokosovi palmi. Kokosovo olje je bogato z maščobnimi kislinami s srednje dolgimi verigami (MCT), ki imajo različne potencialne zdravstvene koristi.


Dve vrsti kokosovega olja


Obstajata dve vrsti kokosovega olja: deviško in rafinirano. Deviško kokosovo olje je nerafinirano in se pridobiva neposredno iz kokosovega mesa, medtem ko rafinirano kokosovo olje vsebuje dodatke in je predmet obsežne predelave.


 • Deviško kokosovo olje


Deviško kokosovo olje je pridobljeno iz kokosovega mesa z uporabo nežnih metod, ki ne vključujejo kemikalij ali visokih temperatur. Rezultat je olje, ki ima bolj naraven in močan okus kokosa. Glede na nekatere raziskave, deviško kokosovo olje vsebuje več antioksidantov in lahko ponuja več zdravstvenih koristi.


 • Rafinirano kokosovo olje


Rafinirano kokosovo olje je pridobljeno iz surovega kokosovega olja z različnimi postopki predelave, ki odstranijo nečistoče in neželene snovi. Ta postopek tudi odstrani večino okusa in vonja kokosa. Rafinirano kokosovo olje ima višjo točko dimljenja kot deviško kokosovo olje, kar ga naredi bolj primernega za kuhanje pri visokih temperaturah.Zdravstvene koristi kokosovega olja


Kokosovo olje je pritegnilo veliko pozornosti zaradi svojega edinstvenega profila maščobnih kislin. Večina maščob v naši prehrani so dolgoverižne maščobne kisline, ki jih telo počasi razgrajuje in uporablja kot vir energije. Po drugi strani pa kokosovo olje vsebuje maščobne kisline s srednje dolgimi verigami (MCT), ki jih telo hitreje razgrajuje in uporablja kot takojšen vir energije.


 • Vsebuje maščobne kisline s srednje dolgimi verigami


Maščobne kisline s srednje dolgimi verigami (MCT) so vrsta nasičenih maščob, ki jih telo hitro razgrajuje. Zaradi tega se MCT lahko uporabljajo kot hiter vir energije. Poleg tega nekateri dokazi kažejo, da MCT lahko pomagajo pri izgubi teže, saj lahko povečajo občutek sitosti in spodbudijo porabo kalorij.


 • Ima protivnetne, antimikrobne in protiglivične lastnosti


Laurinska kislina, ki predstavlja približno 50% MCT v kokosovem olju, ima protivnetne, antimikrobne in protiglivične lastnosti. To pomeni, da lahko kokosovo olje pomaga pri boju proti številnim vrstam bakterij in gliv, vključno s tistimi, ki povzročajo akne, prhljaj in druge kožne težave.


 • Lahko pomaga pri zdravljenju kožnih stanj


Kokosovo olje se pogosto uporablja kot naravno zdravilo za suho kožo, ekcem in druge kožne težave. Nekatere študije so pokazale, da kokosovo olje lahko izboljša vlažnost kože, zmanjša simptome ekcema in celo pomaga pri zdravljenju rane.


 • Lahko ščiti lase pred poškodbami


Kokosovo olje se pogosto uporablja kot naravna maska za lase, saj lahko pomaga zaščititi lase pred poškodbami, ki jih povzroča sončenje, sušenje in drugi stresni dejavniki. Kokosovo olje lahko pomaga tudi pri preprečevanju izgube las in spodbuja rast las.

 • Lahko izboljša zdravje zob


Praksa izpiranja ust z oljem (oil pulling) z uporabo kokosovega olja je priljubljena naravna metoda za izboljšanje zdravja zob in dlesni. Ta praksa lahko pomaga zmanjšati količino škodljivih bakterij v ustih, preprečuje nastanek zobnega kamna in zmanjšuje vnetje dlesni.


Kako uporabljati kokosovo olje v prehrani?Kokosovo olje je vsestransko in ga je mogoče uporabiti na več načinov v prehrani. Lahko se uporablja za kuhanje, pečenje, cvrtje ali kot dodatek k smoothiejem. Tukaj je nekaj idej, kako lahko uporabite kokosovo olje v prehrani:

 • Kuhanje in pečenje


Kokosovo olje je odlično za kuhanje pri visokih temperaturah, saj ima visoko točko dimljenja. To pomeni, da se ne bo začelo razpadati in tvoriti škodljivih spojin, ko ga segrejemo na visoko temperaturo. Kokosovo olje lahko uporabimo za cvrtje ali pečenje hrane.


RECEPT: Ameriške palačinke z ovsenimi kosmiči


 • Dodajanje v smoothieje


Kokosovo olje lahko dodamo v smoothieje za dodaten vir zdravih maščob. To ne samo, da bo smoothie bolj nasiten, ampak bo tudi izboljšalo absorpcijo maščob topnih vitaminov (kot so vitamini A, D, E in K).


RECEPT: Malinov smoothie z marmelado brez dodanega sladkorja


 • Uporaba kot nadomestek za maslo


Kokosovo olje se lahko uporablja kot veganski nadomestek za maslo v receptih. Prav tako ga lahko namažemo na toast ali dodamo v kavo za dodaten vir energije.


Kokosovo olje je zanimiva sestavina, ki se lahko uporablja na različne načine v prehrani. Vsebuje maščobne kisline s srednje dolgimi verigami, ki imajo potencialne zdravstvene koristi. Vendar pa je tudi visoko kalorično in vsebuje veliko nasičenih maščob, zato je pomembno, da ga uporabljamo zmerno.


Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,79 €
Skupaj:
7,11 €

O avtorju

Ana F.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno