Praznična potratna potica – klasika, ki navdušuje
Potratna potica je več kot le sladica; je prava praznična mojstrovina, ki s svojo bogato teksturo in okusom osvoji srca vsakega sladokusca. Tradicionalno združuje najboljše iz dveh svetov: kremni skutin nadev in klasični orehov nadev, zavita v mehko kvašeno testo. Ime "potratna" nosi zaradi svoje razkošnosti, saj je polna sestavin, ki simbolizirajo obilje in praznično razvajanje.
Med prazniki, ko je miza polna dobrot, je potratna potica tista sladica, ki jo gostje vedno opazijo in občudujejo. Priprava morda zahteva nekaj več časa, a rezultat je vreden vsake minute.
Kako je nastala potratna potica?
Potratna potica izhaja iz bogate slovenske tradicije priprave potic, ki segajo v daljno preteklost. Prvi zapisi o njej so se pojavili šele v 20. stoletju, saj so jo gospodinje ustvarile kot odgovor na željo po še bolj razkošni različici klasične potice. Danes velja za nepogrešljiv del prazničnega jedilnika, še posebej ob božiču in veliki noči.
Recept za tradicionalno potratno potico
Preberi razumljiv recept za tradicionalno potratno potico, ki jo lahko pripraviš doma.
Sestavine:
Za testo:
• 500 g bele moke
• 20 g svežega kvasa
• 80 g sladkorja
• 50 ml toplega mleka
• 2 rumenjaka
• 80 g masla
• ½ žličke soli
• ½ žličke BAM Vanilijeve paste
Za orehov nadev:
• 250 g mletih orehov
• 100 ml vročega mleka
• 80 g sladkorja
• 1 žlica medu
• 1 žlička ruma
Za skutin nadev:
• 300 g skute
• 80 g sladkorja
• 1 jajce
• 1 žlica kisle smetane
• naribana lupinica ½ limone
Postopek:
Za pripravo testa:
1. Kvas raztopi v toplem mleku z žličko sladkorja in počakaj 10 minut, da se aktivira.
2. Moko presej v večjo posodo, dodaj sladkor, sol, BAM Vanilijevo pasto in rumenjaka.
3. Vmešaj kvas in počasi dodaj toplo mleko. Na koncu vmešaj stopljeno maslo.
4. Testo gneti, dokler ni gladko, nato ga pokrij in pusti vzhajati približno 1 uro, dokler se volumen ne podvoji.
Za pripravo nadevov:
Za orehov nadev zmešaj mlete orehe, sladkor, med, rum in vroče mleko, da dobiš mazljivo zmes.
Skutin nadev pripravi tako, da vse sestavine zmešaš v gladko kremo.
Za sestavljanje potice:
1. Vzhajano testo razvaljaj na pravokotnik. Na eno polovico nanesi orehov nadev, na drugo pa skutin.
2. Testo tesno zvij in prenesi v pomaščen pekač.
3. Pusti, da vzhaja še 30 minut, nato premaži s stepenim jajcem.
4. Pecivo peci v pečici, ogreti na 180 °C, približno 50–60 minut.
Hlajenje in postrežba:
Po peki naj se potica popolnoma ohladi, nato jo nareži in postrezi.
Kako nadgraditi potratno potico?
Za bolj moderno različico lahko uporabiš pistacije namesto orehov, k tej verziji pa dodaj še BAM Pistacijino pasto in BAM Pistacijin namaz ali BAM Hrustljavi pistacijin beljakovinski namaz s sladilom. Druga možnost je, da skutin nadev obogatiš z BAM Malinovim džemom brez dodanega sladkorja. Druga možnost je dodatek čokolade, ki poskrbi za bolj bogat in prefinjen okus. Če želiš bolj zdravo različico, poskusi uporabiti polnozrnato moko in zmanjšaj količino sladkorja.
Nasveti za popolno potratno potico
1. Testo vedno dobro pregneti, da bo mehko in voljno.
2. Nadevov ne nanašaj preveč na robove testa, da med peko ne stečejo.
3. Pred peko bodi pozoren/na na zadostno vzhajanje – potica mora biti rahla in puhasta.
4. Po želji jo lahko okrasiš s sladkorjem v prahu ali stopljeno BAM čokolado v kapljicah. Preberi recept za čokoladno potico.
Kraljica praznične mize
Potratna potica je sladica, ki združuje tradicijo in razkošje v eni sami rezini. Čeprav je njena priprava malce bolj zahtevna, je rezultat vedno vreden truda. Ob praznikih, ko si želimo nekaj posebnega, je prav potratna potica tista, ki prinese toplino, veselje in sladko doživetje.