BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Liofilizirano sadje: Zdravo, okusno in praktično

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
liofilizirano sadje: zdravo okusno in prakticno

Kaj je liofilizirano sadje?


Liofilizirano sadje je sadje, ki je bilo sušeno z zamrzovanjem. Postopek liofilizacije, znan tudi kot sušenje z zamrzovanjem je tehnika odstranjevanja vode iz sadja pri zelo nizkih temperaturah. Sadje se najprej hitro zamrzne, nato pa se voda v njem s pomočjo vakuuma odstrani v obliki pare. Ta postopek omogoča, da sadje ohrani svojo naravno aromo, barvo, obliko in predvsem hranilne snovi. Liofilizacija je eden najučinkovitejših načinov za ohranjanje kakovosti sadja za dolgotrajno shranjevanje.


Ali sadje z liofilizacijo izgubi vse hranilne snovi?


Ena izmed najpogostejših skrbi glede liofiliziranega sadja je ali med postopkom izgubi hranilne snovi. Dobra novica je, da liofilizacija ohranja večino hranilnih snovi, ki so prisotne v svežem sadju. Medtem ko lahko nekateri vitamini kot je vitamin C, delno izgubijo svojo vsebnost zaradi izpostavljenosti svetlobi in kisiku po sušenju, je ta izguba minimalna v primerjavi z drugimi metodami sušenja, kot je dehidracija pri visokih temperaturah. Beljakovine, minerali in večina vitaminov ostanejo skoraj nespremenjeni, kar pomeni, da liofilizirano sadje ohrani visoko prehransko vrednost.


Prednosti liofiliziranega sadja


  • Ohranjanje svežine in okusa sadja: Postopek liofilizacije ohranja naravno aromo, barvo in okus sadja. Sadje ohrani svojo prvotno obliko in teksturo, kar omogoča, da ga lahko uporabljamo na različne načine, kot da bi bilo sveže.


  • Dolgoročno shranjevanje brez potrebe po hlajenju: Liofilizirano sadje ima zelo dolgo življenjsko dobo in ga lahko hranimo pri sobni temperaturi brez potrebe po hlajenju ali zamrzovanju. To je še posebej uporabno za dolgotrajno shranjevanje in za uporabo v izrednih razmerah.


  • Enostavno transportiranje in shranjevanje: Liofilizirano sadje je izjemno lahko in kompaktno, kar olajša transport in shranjevanje. Ker je odstranjena voda, sadje zavzame manj prostora in teže, kar je idealno za popotnike, pohodnike in vse, ki želijo imeti zdravo malico na poti.


  • Zmanjšanje odpadkov: Liofilizacija omogoča uporabo celotnega sadja, saj se odstrani le voda. To zmanjšuje količino odpadkov, saj ni potrebno zavreči delov sadja zaradi kvarjenja ali propadanja.

Kako shranjevati liofilizirano sadje?


Liofilizirano sadje je enostavno shranjevati. Ker je odstranjena voda, se ne pokvari tako hitro kot sveže sadje. Najbolje je, da ga hranite v zaprtih posodah ali vrečkah, da preprečite dostop vlage. Liofilizirano sadje hranite na suhem in hladnem mestu, stran od neposredne sončne svetlobe.

Če upoštevate te preproste nasvete, bo liofilizirano sadje ostalo sveže in užitno več mesecev ali celo let.


Kako lahko uporabimo liofilizirano sadje?


Liofilizirano sadje je izjemno vsestransko in ga lahko uporabljamo na različne načine. Predstavljamo pet primerov, kako ga lahko vkljjučiš v svojo prehrano:


  • Čokoladne tablice z liofiliziranim sadjem: Čokolado lahko temperiramo ter pripravimo čokoladne tablice, ki jih po želji oplemenitimo z raznimi oreščki ali z liofiliziranim sadjem. Liofilizirano sadje doda čokoladi prijetno hrustljavost in intenziven sadni okus. Za pripravo čokoladnih tablic priporočamo BAMbastičen paket čokolad, kjer so zbrane osnovne čokolade. Zaradi njihove oblike, manjših kaplic je ta hitro topljiva in odlična za temperiranje. 


  • Sadni prah za kreme in biskvite: Liofilizirano sadje lahko zmeljemo v fin prah, ki ga nato vmešamo v kreme za torte ter biskvite. Tako našim slaščicam dodamo kanček barvitosti ter sadnega okusa. Sadni prah je odlična alternativa umetnim barvilom in aromam.


  • Sladek dodatek za v kosmiče: Liofilizirano sadje lahko vmešamo v kosmiče za zajtrk. Tako liofilizirane jagode kot maline lahko dodamo tudi v jogurt ali skuto. To je odličen način, kako obogatiti svojo jutranjo rutino z dodatnimi vitamini in minerali.


  • Zdrav prigrizek: Liofilizirano sadje je odličen zdrav prigrizek pred televizorjem ali med obroki. Je naravno sladko, hrustljavo in brez dodatkov sladkorja ali konzervansov. Tako lahko brez slabe vesti uživamo v prigrizkih.


  • Okras za slaščice: Liofilizirano sadje lahko uporabimo kot dekoracijo za torte, piškote ali druge slaščice. Poleg vizualne privlačnosti doda tudi prijeten sadni okus in teksturo. Razporedite ga po vrhu vaših slaščic in navdušite goste z barvitostjo in okusom.


Liofilizirano sadje je izjemno hranljivo, okusno in praktično živilo, ki ga lahko uporabljamo na različne načine. Ohranja večino hranilnih snovi, ima dolgo življenjsko dobo in je enostavno za shranjevanje in transport. Zaradi teh prednosti postaja vse bolj priljubljeno med tistimi, ki iščemo zdrave in praktične prehranske rešitve. Ne glede na to, ali ga uporabimo v čokoladnih tablicah, kot dodatek k slaščicam ali kot zdrav prigrizek, bomo zagotovo uživaliv njegovem pristnem okusu in hranilnih vrednostih.


Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-2,95 €
Skupaj:
26,53 €

O avtorju

Maja K.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno