BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kondenz na torti, kaj pa zdaj?

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
kondenz na torti kaj pa zdaj

Se tudi tebi dogaja, da se dekoracija na torti kar nekako zmehča, barvne kroglice pa kar izgubijo svojo barvo? Ja, temu se reče kondenzacija.

Kondenzacija na torti je lahko postane neprijetna težava, zlasti če ste v peko in dekoracijo torte vložili veliko časa in truda. A ni vse tako hudo. Z nekaterimi ukrepi lahko preprečite nastajanje kondenza na torti in ji tako pomagate ohraniti videz in svežino.

Kondenzacija na torti je posledica vlage, ki se ustvari na površini torte. To se običajno zgodi, ko ohlajeno torto postavimo na sobno temperaturo ali ko torto hranimo v vlažnem okolju. Ko se torta ohladi, lahko vlaga v njej kondenzira na površini, ko se torta segreva nazaj na sobno temperaturo.

Če je torta shranjena v vlažnem okolju, na primer v hladilniku ali v zaprti posodi, se lahko vlaga nabira na površini torte in ustvari vodne kapljice. Zaradi kondenzacije je lahko dekoracija torte videti neprivlačno. Čeprav to na splošno ne vpliva na okus ali teksturo torte, si vseeno želimo, da se le-to ne bi zgodilo.

1. Preprečimo kondenz na torti: Torta naj se dobro ohladi.

Ena od najpomembnejših stvari, ki jih lahko storite za preprečevanje kondenzacije na torti, je, da poskrbite, da se torta popolnoma ohladi, preden jo shranite. Če toplo torto shranite v nepredušno posodo ali jo zavijete v plastično folijo, se lahko vlaga zadrži v posodi ali foliji, kar povzroči kondenzacijo.

Da bi se temu izognili, počakajte, da se torta popolnoma ohladi, preden jo zavijete. Pred zavijanjem lahko torto nekaj časa pustite nepokrito, da se iz nje sprosti preostala toplota. 

2. Preprečimo kondenz na torti: Uporabimo neprepustno posodo.

Pri shranjevanju torte je pomembno, da uporabite nepredušno posodo ali torto tesno zavijete v plastično folijo. To bo pomagalo preprečiti vdor vlage in nastanek kondenzacije na površini torte.

Prepričajte se, da je posoda popolnoma zaprta in tako preprečite vdor zraka ali vlage. Če uporabljate plastično folijo, lahko  z njo torto zavijete dvakrat, da bo tesno zaprta.

3. Preprečimo kondenz na torti: Torto shranimo v hladnem in suhem prostoru.

Temperatura in vlažnost lahko vplivata na nastanek kondenzacije na torti. Da bi to preprečili, torto hranite v hladnem in suhem prostoru.

Torte ne shranjujte v vlažnih prostorih, kot sta klet ali garaža, saj se lahko poveča verjetnost nastanka kondenza na površini torte.

4. Preprečimo kondenz na torti: Uporabimo posodo za prenos torte.

Če morate torto prevažati, uporabite ustrezno posodo za prenos torte. Namenske posode za prenos so zasnovane tako, da omogočajo pretok zraka, kar lahko prepreči nabiranje vlage na površini torte.

Pri uporabi posode za prenos torte se prepričajte, da je torta res popolnoma ohlajena, preden jo položite v posodo.

5. Preprečimo kondenz na torti: obrišemo nastale vodne kapljice.

Če se na torti pojavi kondenzacija, naj velja najbolj pomembno pravilo: ne zganjajte panike! Nezaželeno vlago lahko enostavno odstranite tako, da površino torte nežno obrišete s papirnato brisačo.

Pri tem pazite, da ne poškodujete okraskov ali glazure na torti. Če je kondenzacija še posebej močna, boste morda morali torto odstraniti iz posode ali ovitka in jo pustiti nekaj časa na zraku, preden jo osušite s papirnato brisačo. V kolikor se odločite za dekoracijo z barvnimi kroglicami ali "mrvicami", predlagamo, da le-te na torto postavite tik pred postrežbo.
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-2,49 €
Skupaj:
22,41 €
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno