BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Kako dobro poznate kakavovo maslo?

 • Čas branja Čas branja: 4 minute
kako dobro poznate kakavovo maslo

Ni ga človeka, ki še ne bi slišal za kakavovo maslo. Mnogi ob njegovi omembi najprej pomislijo na čokolado, vedno bolj pa je priljubljeno tudi pri pripravi sladic in izjemno zaželeno v kozmetični industriji.

Ni ga človeka, ki še ne bi slišal za kakavovo maslo. Mnogi ob njegovi omembi najprej pomislijo na čokolado, vedno bolj pa je priljubljeno tudi pri pripravi sladic in izjemno zaželeno v kozmetični industriji. Se sprašujete zakaj? V nadaljevanju vam ponujamo nekaj odgovorov.

Kakavovo maslo, imenovano tudi teobrominovo olje, je trdna maščoba bledo rumene barve, pridobljena z mehanskim stiskanjem kakavovih zrn. Njegovo tališče je običajno pri 35 °C, se pa tališče in s tem masla med seboj razlikujejo glede na izvor kakavovih zrn – masla, pridobljena iz kakavovih zrn z izvorom blizu ekvatorja, imajo denimo nekoliko višje tališče kot tista iz področij z milejšimi podnebji.

Opevane zdravilne lastnosti kakavovega masla

Ta nepogrešljiva sestavina čokolade je topna pri telesni temperaturi, kar je tudi razlog, da se čokolada v ustih tako lepo raztopi. Ker je kakavovo maslo odporno proti oksidaciji, ji obenem pomaga ohranjati tudi dober okus. Pohvali se lahko tudi z vrsto drugih dobrih lastnosti, saj nima le čudovitega vonja in okusa po čokoladi, ampak je tudi izjemno zdravo. Med drugim krepi imunski sistem, izboljšuje zdravje srca in je odličen vir antioksidantov. Vsebuje visok delež mineralov, bogato pa je tudi s kakavovim polifenolom, ki zmanjšuje možnosti za nastanek rakavih obolenj, luskavice, bolezni srca in ožilja in sindroma kronične utrujenosti. Ima tudi visoko vsebnost treh pomembnih nasičenih maščobnih kislin, ki pa zdravju niso škodljive, ravno nasprotno:

 • Oleinska kislina na telo deluje regenerativno in zmanjšuje možnosti za odpoved srca. A previdno – uživajte le hladno pridelano kakavovo maslo, saj zaradi toplotne obdelave oleinska kislina postane škodljiva.
 • Palmitinska kislina deluje protivnetno in kožo ščiti pred zunanjimi dejavniki.
 • Stearinska kislina pa pripomore k hitrejšemu celjenju poškodovane kože. Zaradi njene vsebnosti kakavovo maslo ne zvišuje ravni slabega holesterola v krvi.

 

Za nego telesa - v boj proti staranju kože in proti gubam

Zaradi vseh omenjenih blagodejnih učinkov na kožo je kakavovo maslo priljubljeno v kozmetičnih izdelkih, saj je topno pri telesni temperaturi in zato izjemno hvaležno za nanašanje, obenem pa kožo dodatno vlaži in ščiti ter jo ohranja gladko in voljno. Zaradi dobre vpojnosti se vedno bolj uporablja tudi pri masažah. To pa še ni vse – učinkovito je tudi v boju proti staranju, zato je nepogrešljivo tudi v izdelkih proti gubam. Prav tako je dobrodošlo pri negi suhih in poškodovanih las, saj jih dobro nahrani, navlaži in ojača, pomagalo pa naj bi tudi proti njihovem izpadanju in prhljaju.

Tu pa se seznam še ne zaključi – ker vsebuje triptofan, aminokislino, ki je vključena v sintezo serotonina, t. i. hormona sreče, sprošča in izboljšuje razpoloženje, odpravlja tesnobo in znižuje nivo stresa. Velja pa opozoriti, da je kljub mnogim zdravilnim lastnostim visoko kalorično, zato moramo biti pri njegovem uživanju zmerni.

Recept za pripravo kakavovega masla doma

Če so vas njegove številne dobre lastnosti prepričale in če ste spretni v kuhinji, ga lahko pripravite kar doma, in to v le nekaj korakih. Potrebovali boste nekaj potrpežljivosti in naslednje sestavine oziroma pripomočke:

 • kakavova zrna,
 • mrzlo vodo,
 • pečico,
 • kladivo,
 • cedilo,
 • skledo,
 • (kavni) mlinček,
 • stiskalec ali bombažna krpa.

 

 1. korak: kakavova zrna splaknite z mrzlo vodo (s tem se boste izognili nastanku usedline).
 2. korak: pražite jih na temperaturi med 37 °C in 57 °C približno uro in pol in pri tem pazite, da jih ne prismodite.
 3. korak: hitro jih ohladite na sobno temperaturo.
 4. korak: vzemite kladivo in z njim narahlo udarjajte po zrnih, da ostranite zunanjo lupino.
 5. korak: zdrobljena zrna stresite v cedilo, spodaj pa postavite posodo, kamor se bo stekala tekočina; na zrna nežno pritiskajte toliko časa, da v cedilu ostane le še njihova zunanja lupina.
 6. korak: pri mletju zrn si lahko pomagate z mlinčkom, saj bo visoka temperatura pomagala pri spreminjanju prahu v tekočino.
 7. korak: pri ločevanju kakavovega masla od tekočine si lahko pomagate s stiskalcem ali pa kar z bombažno krpo.

 

V kolikor vas ustvarjanje v domači kuhinji ne veseli, lahko v naši spletni trgovini mojacokolada.si izbirate med pestro ponudbo kakavovega masla v prahu ali kapljicah, ali pa poskusite odlično bio kakavovo maslo.

Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno