Festival čokolade združuje dve izmed vaših najljubših stvari!
Festival čokolade združuje dve izmed vaših najljubših stvari!
Čas branja:
3 minute
Pravi čokoholiki svoj prosti čas radi preživljajo na varnem doma s tablico čokolade v roki, a vsaj enkrat je gotovo treba obiskati festival čokolade!
Pravi čokoholiki svoj prosti čas radi preživljajo na varnem doma s tablico čokolade v roki, a vsaj enkrat je gotovo treba obiskati festival čokolade!
Posebej tisti sladkosnedi, ki takšnega festivala še niste obiskali, boste presenečeni nad pestro ponudbo in živahnim dogajanjem. Seveda, saj gre za čisto pravi festival, na katerem se vse vrti okoli čokolade! Pocukajte torej za rokav svoje prijatelje in sorodnike ter že zdaj splanirajte svojo naslednjo čokoladno dogodivščino. Nato pa si preberite, kaj vas čaka na festivalih čokolade pri nas in po svetu.
Festival čokolade v Radovljici
Čokoladna prestolnica Slovenije je nedvomno Radovljica. Prav tam se namreč odvija vsakoletni festival čokolade, ki na Gorenjsko zvabi množico sladkosnedov iz cele države. Tako kot je za narodno zavedne planince obvezen vzpon na Triglav, bodo v Radovljico drli nepoboljšljivi čokoholiki – pa ne samo tisti iz Slovenije, temveč tudi iz tujine! Verjetno je povsem jasno, zakaj jim vsako leto v aprilu zadiši izlet na Gorenjsko – predstavlja se neverjetna zbirka čokolad in čokoladnih izdelkov, ki jih je treba pojesti.
Festival čokolade v Radovljici navdušuje čokoholike že pet let, je pa dogodek le krona dolge sladke tradicije tega kraja. Skoraj bo minilo že 100 let, odkar je v Lescah oživela pridelava čokolade! Prvo družinsko podjetje za izdelavo čokolade je ustanovil Adolf Zavratnik leta 1922, nato pa je to tradicijo prevzela Gorenjka, danes ena izmed najbolj znanih slovenskih znamk.
Pravi čokoholiki svoj prosti čas radi preživljajo na varnem doma s tablico čokolade v roki, a vsaj enkrat je gotovo treba obiskati festival čokolade!
Prav na pobudo Gorenjke je bil izveden prvi festival čokolade leta 2012 – takrat je šlo za enodneven dogodek, na katerem so svojo ponudbo predstavljale različne slovenske čokoladnice. Obisk je bil presenetljiv, pozitivni odzivi obiskovalcev pa so presenetili razstavljavce in organizatorje. Jasno je bilo, da se je rodil vsakoletni festival, ki bo z vsako izvedbo samo še rastel. Skozi prihodnja leta se je festival čokolade v Radovljici razširil na tri dni, vedno več je tudi lokacij in dogodkov.
Kaj vas čaka na festivalu čokolade 2017? V Radovljici se bo od 21. do 23. aprila dogajalo veliko! Na Linhartovem trgu vas bo pričakala Gorenjkina čokolada velikanka, kot se spodobi pa bo čokoladna prestolnica opremljena tudi s čokoladnim prestolom! Pravi sladkosnedi boste verjetno hitro zavili na Vurnikov trg, kjer bodo potekali kuharski šovi, sline pa se bodo cedile še ob čokoladnih skulpturah in slikah. Radovedneže tam čaka tudi čokoladna ruleta, nič manj zanimiva pa ne bo predstavitev poti čokolade od kakavovih zrn do končnega izdelka. Spremljevalni program na različnih lokacijah ne bo nič manj zanimiv in sladek: ne zamudite čokoladne modne revije, lepotilnega šotora z raznimi čokoladnimi pripravki, čokoladne dirke s skiroji in drugih neverjetnih dogodivščin!
Predzadnji aprilski vikend si torej rezervirajte za obisk Radovljice. Pred tem se vsaj nekaj dni postite, saj bo za degustacijo na voljo preko 100 vrst čokoladnih izdelkov.
Festivali čokolade v tujini
Čeprav Slovenija nikakor ni zgolj palček na čokoladnem zemljevidu (kar dokazuje tudi rekord za največjo tablico čokolade!), bodo čokoholiki seveda z zanimanjem preverili tudi festivale čokolade v tujini. Kar nekaj vsakoletnih festivalov poteka v bližini, na svoj račun pa bodo prišli tudi tisti, ki želijo v sladkarijah uživati na dopustu ali potovanju po daljnih deželah. Le pobrskati je treba po sporedih lokalnih dogodkov in gotovo se najde kaj sladkega!
V decembru priporočamo kratek izlet k našim južnim sosedom – takrat namreč poteka festival čokolade v Opatiji. Še bolj kot Hrvati pa so po čokoladah znani naši drugi sosedje, predvsem Italijani in Avstrijci. Čokoladna prestolnica Italije je Perugia, kjer že od leta 1993 vsako leto poteka EuroChocolate, en izmed največjih evropskih čokoladnih festivalov. Pri naših severnih sosedih pa je za festivale zadolžena Milka, čeprav svoje izdelke na različnih dogodkih seveda predstavljajo še mnogi drugi proizvajalci.
Obisk festivala čokolade je prijetno doživetje za vsakogar. Seveda bodo na svoj račun prišli predvsem ljubitelji sladkarij, a bogat spremljevalni program zagotavlja pestro dogajanje in čudovit izlet za celo družino!
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.
Rumenjakom dodamo vaniljevo pasto, sladkor v prahu, jedilni škrob in rum. Prilijemo še 50 ml mleka in z metlico mešamo, da dobimo gladko maso brez grudic.
Preostalo mleko damo v kozico in ga segrevamo do vrelišča.
Eno zajemalko vrelega mleka pomešamo z jajčno maso, nato pa jajčno maso med mešanjem z metlico počasi prilivamo k vrelemu mleku.
Nastalo kremo ob stalnem mešanju na srednje močnem ognju kuhamo še od 5 do 7 minut, da se zgosti.
V kremo vmešamo še grobo kokosovo moko. Količino prilagodimo svojemu okusu.
Kozico s kremo odstavimo z ognja. S prozorno živilsko folijo jo pokrijemo tik do kreme, da se na njej ne naredi skorjica.
Za približno 5 ur jo postavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi in strdi.
Ohlajeno stepemo z električnim ročnim mešalnikom v gladko kremo, nato vanjo z lopatko narahlo umešamo še stepeno sladko smetano. Količino prilagodimo glede na to, kako kompaktno kremo želimo.
Na dno kozarčkov nadrobimo biskvit ali piškote ter po vrh nabrizgamo kremo. Raffaello v kozarcu okrasimo s kokosom in raffaello kroglico.
Pečico segrejemo na 180°C. Graham piškote in mandlje zmešamo v drobtine. Presujemo v srednje veliko skledo in zmešamo sladkor in stopljeno maslo, dokler se ne povežeta. Močno pritisnemo na dno in navzgor ob straneh pekača za pite. Predhodno pečemo 8 minut. Pečico pustimo vključeno.
Pripravimo nadev: sladkano kondenzirano mleko, limonin sok in rumenjake stepemo. Pripravljeno limonio kremo vlijemo v toplo piškotno skorjo.
Pito pečemo med 18-21 minut ali dokler se le *rahlo* ne zamaja v sredini. Odstranimo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi na rešetki. Ko se ohladi, pokrijemo in še vsaj za eno ohlajamo v hladilniku. Okrasimo po želji.
Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.
Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.