BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA13 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Darilo za očeta

 • Čas branja Čas branja: 5 minut
darilo za oceta

Očetov dan je praznovanje v čast očetov in očetovstva. To je dan, ki slavi njihovo vlogo ter pomembnost v družini.

In prav je, da se tudi svojim očetom zahvalimo za vso ljubezen in skrb, ki nam jo namenjajo.

Praznovanje po svetu

Začetki praznovanja segajo že v srednji vek, ko so v katoliških delih Evrope, dan očetov praznovali na 19. marca, ko goduje sveti Jožef. Tradicijo praznovanja so Španci in Portugalci prenesli tudi v Ameriko in v Latinski Ameriki še danes praznujejo na ta dan. Večina evropskih držav in ZDA pa ta praznik obeležujejo na tretjo soboto v juniju. Različni deli sveta praznujejo na različne dni, večina praznovanj pa je v mesecu aprilu, maju in juniju.

Kot materinski dan tudi praznovanje dneva očetov na tretjo soboto v juniju izvira iz ZDA. Po materinskem dnevu leta 1909 je Sonora Smart Dodd menila, da si tudi očetje zaslužijo svoj dan. Kljub njenim prizadevanjem je šele leta 1972 ameriški predsednik uzakonil dan kot nacionalni praznik. 

In prav je, da se tudi svojim očetom zahvalimo za vso ljubezen in skrb, ki nam jo namenjajo.

Na ta dan poleg Američanov praznujejo tudi v Kanadi, Veliki Britaniji, Franciji, Indiji, na Japonskem, Kitajskem ter še v nekaterih drugih državah. V Rusiji praznujejo 23. februarja, prvo nedeljo v juniju praznujejo v Švici, drugo nedeljo v juniju v Avstriji in Belgiji, na prvi poletni dan v Libanonu, Siriji, Egiptu in Jordaniji, medtem ko v Avstraliji in na Novi Zelandiji praznujejo prvo nedeljo v Septembru.

Tudi v Sloveniji se praznik očetov vse bolj uveljavlja, morda prav zaradi dejstva, da so moški vedno bolj vpleteni v nego in vzgojo otrok. Kljub temu pa pri nas praznovanje dneva očetov ni tako razširjeno kot v drugih državah in je veliko manj odmevno kot je praznovanje materinskega dne, ki je 25. marca. Še najbolj razširjeno je praznovanje 10. marca, ko je dan mučenikov, vendar je ta dan namenjen vsem moškim in ne le očetom. 

Najbolj primerno darilo za očeta

Kljub temu, da pri nas dan očetov še ni tako uveljavljen kot v nekaterih drugih držav, se jim lahko vseeno vsaj enkrat na leto zahvalimo za vse, kar storijo za nas. Ko kupujemo darilo, bodimo pozorni predvsem na to, da izberemo nekaj uporabnega ali pa nekaj, kar si naš oče že dolgo želi. Pred nakupom moramo nujno razmisliti o tem, kaj naš oče rad počne, čemu namenja svoj prosti čas, kaj ga veseli, česa si že res dolgo želi pa si tega sam ne kupi ipd. Odgovori na vprašanja bodo naše glavno izhodišče pri izbiri darila, da darilo bo ne le lepo, ampak tudi uporabno.

Nekaj idej za darila, če lahko malo globje sežemo v žep

 • Če je spreten z različnimi ročnimi deli, mu lahko kupimo kakšno novo orodje ali stroj, ki mu bo pomagal pri delu.
 • Ljubitelj adrenalina se bo razveselil vstopnice za v adrenalinski park, rafting ali skok s padalom.
 • Vedno aktualna darila so tudi darila kot sta ura in denarnica.
 • Težko zgrešimo tudi z nakupom darilnega bona, saj se ga navadno vsak razveseli. Opcij je res neomejeno. Od bona za njegovo najljubšo trgovino, do bona za masažo, večerjo ali počitnice.
Smiselno je tudi razmisliti, kakšni so njegovi hobiji. Strasten ribič se bo razveselil pripomočkov za ribolov, pri športnem navdušencu bomo težko zgrešili z novo športno opremo ali športnimi oblačili, ljubitelj kulture in umetnosti pa bo vesel kart za gledališče ali koncert njegovega priljubljenega izvajalca. 
 

Darilo pa je lahko tudi bolj skromno in osebno. Nekaj idej:

 • Uokvirimo lahko našo sliko iz otroštva na kateri smo skupaj z očetom.
 • Izdelamo mu voščilnico in pripišemo kakšen lep citat ali misel.
 • Zanj spečemo njegovo najljubšo sladico.
 • Naredimo mu personalizirano skodelico za kavo.
 • Podarimo mu majico z napisom "Najboljši oče na svetu!"
 • Povabimo ga na bowling, v kino ali na večerjo v njegovo najljubšo restavracijo.
 
Lahko pa mu podarimo tudi najbolj univerzalno darilo, s katerim ne moremo zgrešiti. To je čokolada. Lahko mu podarimo:
 
 • Čokoladno vino; rdeče z dodano temno čokolado ali pa belo čokoladno vino, narejeno iz sort chardonnay, sauvignon in laški rizling, v katerem se skrivajo note sladke bele čokolade, vanilije, sherryja, kave in maslenih piškotov.
 • Premium darilni paket, ki vsebuje vrhunski slovenski Limbay Gin ter 8 čokoladnih kroglic, v katerih se skriva slastna krema z dodatkom gina.
 • Vse ljubitelje dobrega konjaka in cigar bo razveselil darilni paket, ki vsebuje stekleničko odličnega Meukow konjaka, čokoladne cigare s temno čokoladno kremo in trufle, ki so polnjeni z odlično konjak kremo.
 • Ljubitelji sadja bodo veseli hrušk oblitih z okusno čokolado, ki so ročno narejene ter pakirane v elegantno darilno embalažo.
 • Čebelarje lahko razvselimo s prav posebno bonboniero, ki je napolnjena s pralinami v obliki čebelic, ki so ročno izdelane v Sloveniji. V darilnem paketku se skriva 16 čebelic, ki so narejene iz najslajše mlečne čokolade z medom. 
 • Odlično darilo je tudi Čokoladna Slovenijasestavljena iz dvanajstih ročno izdelanih koščkov čokolade, ki skozi svoj 3D relief in okus predstavljajo raznolikost naše države. Vsaka regija je unikatna in se od ostalih zelo razlikuje, prav tako kot deli Čokoladne Slovenije. 
 • Bolj osebno čokoladno darilo pa predstavlja personalizirana čokoladna tablica ali personalizirana bonboniera. Pri čokoladni tablici lahko sami izberemo vrsto čokolade (belo, mlečno, temno ali pisano), nato izberemo napis po svojih željah ter različne posipe kot je liofilizirano in kandirano sadje, različne vrste oreščkov in začimb. Pri bonbonieri pa sami izberemo 6, 12 ali 24 ročno izdelanih pralin, ki vsebujejo naravne in kakovostne sestavine. Na voljo je več kot 35 različnih okusov, tako da lahko vsak najde tiste praline, ki so njegovemu očetu najljubše.
 
Več kot vsako darilo za očeta pa zagotovo šteje to, da se na nanj sploh spomnimo in se mu zahvalimo pa čeprav le z besedami in objemom. Veliko mu bo pomenilo tudi, če si vzamemo čas in dan preživimo v njegovi družbi ter počnemo stvari, ki so mu v veselje.
Najljubša spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno