
Sestavine:
- 2/3 skodelice presnega kakava v prahu
- 20 razkoščičenih in narezanih datljev
- 3 skodelice orehov
- 15 g presnega kakavovega masla
- 1 čajna žlička vode
- 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja
- ščepec soli
- kokosov čips (za dekoracijo)
Vsak čokoholik dobro ve, kako težko se je upreti vsemu, kar vsaj malo diši po čokoladi. In čokoladna torta tu ni izjema. Kaj pa, če se vam ji sploh ni treba odreči?
Če ste eden izmed tistih, ki pazijo na to, da v telo vnašajo le preverjene in zdravju koristne snovi, je presna čokoladna torta kot nalašč za vas. Ste ob omembi presne čokolade zavili z očmi, kot da je to še ena modna muha? Nikar, saj je v trditvi, da je presna čokolada za telo boljša od običajne, veliko resnice; razlikujeta se namreč zaradi različnega procesa izdelave. Medtem ko običajno čokolado izdelujejo pri zelo visokih temperaturah, izdelava presne poteka pri nižjih temperaturah.
Če poznate osnovna načela presne prehrane, potem veste, da presna hrana ni procesirana in toplotno obdelana nad 45 °C. S tem živila – in presna čokolada – ohranijo vse koristne encime, hranila in minerale, ki jih visoke temperature pogosto uničijo. Presna čokolada poleg vedno dobrodošlih antioksidantov vsebuje še vrsto vitaminov, mononenasičenih maščob, proteinov in vlaknin, in obenem tudi železo, baker, cink, magnezij, žveplo, kalcij, mangan in kalij. Poleg tega ne vsebuje škodljivih maščob in nepotrebnega sladkorja, ki jih v procesu izdelave pogosto dodajajo običajni čokoladi.
Če še niste vajeni eksperimentiranja s presno hrano, bo ta recept odličen uvod v vaš začetek, saj je resnično preprost tudi za čiste začetnike. Ta presna čokoladna torta ni le izjemno okusna, ampak tudi čudovitega čokoladnega izgleda. Namesto sladkorja, ki ga običajno najdemo v receptih za torte, za sladek okus poskrbijo datlji. Datlji so polni mineralov, kalija, kroma, magnezija in železa. Prav tako poln magnezija in železa je tudi presni kakav, poleg tega vsebuje skoraj 4-krat toliko antioksidantov kot jih vsebuje običajna predelana temna čokolada, 20-krat več antioksidantov kot borovnice in 119-krat več kot banane.
Vsebuje tudi spojine, ki vplivajo na povišanje nivoja serotonina in endorfina v možganih – hormonov, ki spodbujajo prijetna čustva. Kakav vsebuje tudi stimulanta kofein in teobromin, ki lahko povečujeta koncentracijo in pripomoreta k dobremu počutju. Še ena pomembna in zelo dobra sestavina v tej torti so orehi. Polni so omega-3 maščobnih kislin, ki so nujne za zdravje in dobro počutje – med drugim ugodno vplivajo na krvni tlak, znižujejo holesterol in izboljšujejo duševno zdravje. Ker telo omega-3 maščobnih kislin samo ne more proizvajati, jih moramo vanj vnašati s hrano, kot so na primer orehi.
Pripomočki:
- manjša kozica
- blender
- krožnik