BAM Čokolada

Dodatki za peko

Darila

BAM x FA12 Izdelki FIT Akademija

Izdelki v akciji

Namazi in prelivi

Čoko Kotiček

Predlogi iskanja

Hrustljava medena hišica

 • (1)
 • Čas priprave: 30 min
 • Težavnost:
 • Št. sestavin: 19
cas medenih hisk je tu

Le kdo ne pozna majhne medene hišice, ki navdušuje predvsem v prazničnih zimskih dneh? Ne, nič ne bom ovinkarila, sama priprava sploh ni enostavna, No, je, a le v primeru, če medeno hrustljavo vas sestavljate iz prej pripravljenih piškotov in tako preskočite le na korak s sestavljanjem in dekoracijo.

Poleg recepta z vami delimo tudi nasvete, kako pripraviti dovolj medenih hišk, da z njimi ustvarite pravo hrustljavo vas. Za pravo hišico iz medenjakov je bilo potrebnih več korakov: začnemo s pripravo testa in vzorcev, nadaljujemo z valjanjem in peko delov hiške, nato sledi korak s sestavljanjem in na koncu še dekoracija.

Veselje "grajenja" medene hiške je v resnici v tem, da si vzamemo čas in k pripravi (lahko le določenih korakov) povabimo naše bližnje. S sestavinami recepta lahko pripravimo eno hiško.

BAM nasvet: Testo za medenjake najlažje razvaljamo tako, da ga skrijemo med dva lista papirja za peko. Tako se testo ne bo prilepilo na pult, ne glede na to, koliko moke boste uporabili. 

Za lažjo predstavo smo pripravili predogled načrta priprave medene hiške, dimenzije pa so zapisane med postopkom priprave. Čaka TUKAJ.

Ob hiško iz medenjakov lahko postavimo tudi božične sladkorne piškote, Recept čaka tukaj.

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

Hrustljava medena hišica

 • Čas priprave: 30 min
 • Težavnost:
 • Št. sestavin: 19

Sestavine:

 • 825 g moke
 • 1/2 čajne žličke pecilnega praška
 • 4 čajne žličke mletega ingverja
 • 4 čajne žličke mletega cimeta
 • 1/2 čajne žličke mletih klinčkov ali začimb
 • 1/2 čajne žličke soli
 • 170 g zmehčanega masla
 • 285 g rjavega sladkorja
 • 2 veliki jajci
 • 320 g melase
 • 1 žlica vode
 • 2 veliki jajci
 • 300 g sladkorja v prahu

Navodila za uporabo:

1. Korak

Najprej pripravimo testo. V veliki skledi stepemo moko, pecilni prašek, ingver, cimet, klinčke ali druge začimbe in sol. Nato pripravimo mešanico masla. Maslo in rjavi sladkor pri srednji hitrosti stepaamo s paličnim mešalnikom, dokler ne zmes ne postane puhasta in dobro zmešana. Stepemo še jajca, melaso in vodo, dokler se dobro ne povežejo.

2. Korak

Združimo mokre in suhe sestavine ter zgnetemo testo. Polovico mešanice moke vmešamo v mešanico masla in melase, dokler se dobro ne zmeša in postane gladka. Dodamo še preostalo zmes z moko in nadaljujemo z mešanjem, dokler se dobro ne premeša. Rezulatat bo mehko povezano testo. Testo prestavimo na rahlo pomokano delovno površino in ga z rokami pregnetemo 5 ali 6 krat, da bo gladko in povezano. Če je testo premehko, dodamo še malo moke.

3. Korak

Testo razdelimo na polovico, oblikujemo v krog in vsako polovico zavijemo v plastično folijo. V hladilniku naj počakata vsaj dve uri, najbolje pa kar čez noč. Testo lahko pripravimo do tri dni vnaprej. Pred valjanjem testo pri sobni temperaturi ogrevamo vsaj deset minut.

4. Korak

Razvaljano testo razrežemo na dele, s katerimi bomo sestavili hiško.

Dimenzije delov hiške:

 • STRANSKI DEL HIŠKE (potrebujemo dva kosa): 7,5 cm x 12,5 cm;
 • SPREDNJI IN ZADNJI DEL HIŠE: iz testa izrežemo še dva pravokotnika v velikosti 19 cm x 14 cm. Na daljši stranici pri 7,5 cm naredimo manjši zaznamek na obeh straneh pravokotnika in ta del testa oblikujemo v streho;
 • STREHA: pravokotnik v velikosti 16,5 cm 18 cm.
 • DIMNIK: potrebujemo štiri dele. 1x pravokotnik v velikosti 7,5 cm x 1,5 cm, 1x pravotnik v velikosti 3 cm x 2,5 cm in 2x pravokotnik v velikosti 7 cm x 2,5 cm. Tema pravokotnikoma naredimo še naklon, in sicer tako, da daljšo stranico na eni strani odrežemo pri 4 cm in jo z diagonalno črto odrežemo. Za lažjo predstavo smo pripravili predogled načrta. Čaka TUKAJ.
5. Korak

Pečico segrejemo na 180 °C. Pripravimo 2 do 3 ravne plošče za piškote. Nato začnemo z valjanjem testa. Na veliko ravno površino razgrnemo papir za peko. Papir rahlo posujemo z moko. Z valjarjem razvaljamo testo na enakomerno debelino 0,5 cm. Na površino testa dodajamo malo moke. Če se testo prilepi na valjar ali površino, ga posujemo s še več moke. Če je razvaljano testo zelo mehko, ga lahko pred izrezovanjem vzorcev za eno uro zamrznemo.

6. Korak

Površino testa potresemo z malo moke. Z majhnim ostrim nožem izrežemo vzorce iz testa, pri čemer površino noža pogosto obrišemo. Glede na to, kako mehko je testo, bomo morda morali za rezanje uporabiti škarje. Vzorce lahko izrežemo skozi testo in papir, koščke testa s papirjem pa nato položimo neposredno na pekače.

Koščke testa na pekaču razporedimo na razdaljo enega centimetra drug od drugega. Če se kosi testa med prenašanjem raztegnejo, jih potisnite nazaj v obliko. Na tej točki lahko izrežemo tudi vrata in okna ali pa počakamo do konca peke in jih oblikujemo še v toplem testu.

7. Korak

Testo pečemo v pečici, ki smo jo segreli na 180°C. Velike kose pečemo med 11 do 15 minut, manjše pa med 6 do 8 minut. Na polovici pečenja obrnemo pekače, da bodo kosi hiške enakomerneje porjaveli. Pečene dele ohlajamo približno 15 minut.

8. Korak

Pripravimo preliv v sladkorjem. V našem primeru mu lahko rečemo lepilo. Beljake in 150 g sladkorja v prahu stepemo do gladkega. Dodamo še preostalo količino sladkorja v prahu in stepemo. Če je zmes preredka, ji dodamo še malo sladkorja v prahu. Zmes prestavimo v dresirno vrečko.

1. Korak

Ob krajšem koncu enega od stranskih delov potegnemo debelo črto glazure s sladkorjem in beljaki. Z glazuro obloženi stranski del pritisnemo ob rob sprednjega ali zadnjega dela. Nekaj minut držite na mestu, da se glazura delno strdi. Ponovimo z drugim stranskim delom. Po potrebi podpremo s pločevinkami. Ponovimo z drugimi kratkimi robovi stranskih delov in preostalim sprednjim/zahtevnim delom. Po šivih, znotraj in zunaj hiške, vtisnemo glazuro, da zapolnimo morebitne vrzeli in zagotovite dodatno stabilnost. Ob robovih hiške, kjer se stika s podstavkom, vtisnite glazuro. Pustimo stati vsaj eno uro, preden poskusimo dodati dele strehe. Če se kateri izmed delov zlomi, ne skrbite. Enostavno ga s pomočjo sladkega preliva zlepimo nazaj.

2. Korak Nato prilepimo še streho in dimnik. Medeno hišico le še dekoriramo in postavimo med praznično dekoracijo ali pa jo pojemo.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki za peko.

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,00 €
Skupaj:
0,00 €

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Tvoj vodič za popolno čokoladno doživetje.

Odkrij ekskluzivne recepte in strokovne nasvete z našo brezplačno čoko e-revijo.
Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno