Sestavine:
- 125 ml mleka
- 21 g kvasa (ali zavitek suhega)
- 1 čajna žlička granuliranega sladkorja
- 80 g masla
- 400 gramov moke
- 80 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vanilijinega sladkorja
- 2 rumenjaka
- 1 žlico ruma
- 20 g masla
- Maslo za pekač
- Moka za pekač
Buhtlji znani tudi kot "Wuchteln", so del avstrijske slaščičarske kuhinje. Izvorno izhajajo iz češke kuhinje in so kot marsikaj drugega našli svoje mesto tudi v slovenski kuhinji. Običajno so buhtlji polnjeni z marelično marmelado kot polnilo pa lahko uporabimo tudi BAM prelive ali BAM namaze.
Še nekaj nasvetov pred samo pripravo:
Ob buhtlje lahko postavimo tudi:
Slika: sweetsandlifestyle
Mleko segrejemo do mlačnega in v njem raztopimo kristalni sladkor. V mlačno mleko nadrobimo kvas in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pustimo pokrito približno 5-10 minut, da dobimo kvasec. V tem času morajo nastati mehurčki. Maslo damo v ponev in ga razstopimo. V skledo stresemo moko s sladkorjem v prahu, vanilijevim sladkorjem, rumom in rumenjakom. Dodamo stopljeno maslo in kvasec ter vse sestavine zgnetemo v testo. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem (npr. v pečici pri 50 stopinjah zgornjega in spodnjega gretja) približno 1 uro – testo mora podvojiti svojo prostornino. Pekač namastimo in potresemo z moko.
Ko testo podvoji svojo prostornino, ga ponovno pregnetemo. Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo na približno 1 cm debel sloj in izrežemo kroge s premerom približno 7 cm. Na sredino vsakega kroga, ki smo ga izrezali, položimo pol čajne žličke marmelade. Kroge zložimo skupaj in jih z rokami oblikujemo v buhtlje Buhtlje enega zraven drugega, malo narazen, položimo v pripravljen pekač. Pekač pokrijemo in pustimo vzhajati še 20 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj zgoraj in spodaj. Premažemo s stopljenim maslom in pečemo na srednji rešetki približno 20 minut. Med peko buhtlje 1-2 krat namažemo s preostalim maslom. Buhtlje potresemo še s sladkorjem v prahu.