Kategorije

Za čokoholike

Predlogi iskanja

Zakaj so rojstnodnevna darila tako pomemben del naših praznovanj?

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
zakaj so rojstnodnevna darila tako pomemben del nasih praznovanj

Obdarovanje ob rojstnih dnevih je navada, ki sega daleč v preteklost. Ste se kdaj vprašali, od kod izvira in zakaj sploh poklanjamo darila? Mi smo izbrskali nekaj zanimivih informacij o tem nadvse priljubljenem običaju.

Običaj obdarovanja je star že več kot 5000 let

Prvi znan primer obdarovanja v človeški zgodovini sega že v obdobje antičnega Rima, kjer so prirejali razkošne zabave, na katerih so se obdarovali po dolgem in počez. Nekateri viri pa celo navajajo, da naj bi bilo obdarovanje ustaljena navada že v starem Egiptu pred več kot 5000 leti!

A zakaj so rojstnodnevna darila postala tako pomemben običaj prav ob praznovanju našega obstoja? To prakso naj bi stara ljudstva pričela izvajati zato, da bi pregnala zle duhove, ki so jih še posebej privlačile osebe, ki so praznovale svoj rojstni dan. Poleg tega naj bi rojstnodnevna darila slavljencu zagotovila vso potrebno blaginjo in varnost skozi vse leto in zato še danes slavljencem ob rojstnih dnevih poklanjamo dobrine, kot so oblačila, hrana in denar. 

Obdarovanje je več kot le star običaj

Obdarovanje je še dandanes pomembna tradicija, ki pa se nekoliko razlikuje glede na različne kulture. Pomembno je tudi, koga obdarujemo, zato je način obdarovanja odvisen tudi od tega, v kakšnem odnosu smo z obdarovancem. Še posebej, če nam slavljenec oziroma slavljenka veliko pomeni, v izbiro darila vložimo kar nekaj časa in truda.

Sam proces obdarovanja izraža odnos med obdarovancem in tistim, ki obdaruje, zato rojstnodnevna darila ne povedo veliko le o slavljencu, ampak tudi o osebi, ki je darilo poklonila. Prejemniku darila že sama gesta sporoča, da mislimo nanj in da nam veliko pomeni. Pravijo, da je lepo prejemati, a še lepše dajati. In v tem res tiči nekaj resnice, saj sta veselje in nasmeh na obdarovančevem obrazu nekaj najlepšega, kar lahko prejmemo v zameno za skrbno izbrano darilo.

Zakaj so rojstnodnevna darila tako pomembna?

Dandanes se sicer ne obdarujemo več z namenom odganjanja zlih duhov, so pa rojstni dnevi odlična priložnost, da se zavemo svoje minljivosti. Poleg tega je obdarovanje tudi pomemben socializacijski vidik, saj otroke uči hvaležnosti. Rojstnodnevna darila so tako lahko odlična priložnost, da otroke naučimo, kako lepo je prejemati in dajati, hkrati pa lahko izvrstno popestrijo otrokov rojstni dan. Ni potrebno veliko – dovolj je že majhna pozornost, ki bo razveselila slavljenca oziroma slavljenko. Morda je težko predstavljivo, a obdarovanje je tradicija, ki se že tisočletja prenaša iz roda v rod in ravno zato je tako pomembno, da jo otrokom približamo že v zgodnjem otroštvu.

Popestrite rojstnodnevno zabavo z lovom na darila

Ne glede na to, kateri rojstni dan praznuje slavljenec oziroma slavljenka, lahko rojstnodnevno zabavo popestrite z lovom na darila. Namesto klasičnega odpiranja daril, ta raje skrijte in slavljenca oziroma slavljenko pošljite na »lov« za njimi. Če rojstni dan praznujete v stanovanju, darila poskrijte po omarah, pod mizo ali kavčem, ali pa kar v pralni stroj; če pa zabava poteka v naravi, darila poskrijte po različnih mestih, kjer jih bo obdarovanec oziroma obdarovanka lahko našel/-a.

Običaj obdarovanja je star že več kot 5000 let.

S hitrim ploskom, določeno izbrano besedo ali inštrumentom, če ga imate pri roki, oznanite začetek igre in pozovite slavljenca oziroma slavljenko, da prične z iskanjem daril. Ko se nahaja blizu ali daleč od posameznega darila, mu lahko pomagate z namigi, kot so besede »toplo«, »hladno« itd., ali pa si izmislite čisto svoje besede. Tovrstne igre so zelo priljubljene, saj krepijo vezi ter poskrbijo za smeh in zabavo. Slavljenec in slavljenka bo v središču pozornosti, povabljenci pa ne bodo zapostavljeni, ampak bodo, ravno nasprotno, vključeni v igro. Naj se zabava prične!

>> Pobrskajte med našo bogato ponudbo čokoladnih daril za rojstni dan, ki jih najdete TUKAJ.

Najljubša spletna spletna trgovina z visoko kvalitetnimi izdelki za peko - BAM Become A Master | BAM izdelki so namenjeni vsem, ki obožujejo ustvarjanje z visoko kvalitetnimi sestavinami in prefinjenimi okusi tudi za domačim kuhinjskim pultom.

O avtorju

Urša R.
Ustvarjalka vsebin
Postani slaščičarski mojster

Postani slaščičarski mojster

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno